FourFourTwo Türkiye

15 Ağu 2022

Premier Lig’de 30 Yıl Geride Kaldı

İngiltere’de futbol 1980’lerin sonlarına doğru oldukça kötü bir imaja sahipti. İngiliz kulüpleri, Avrupa çapında sahadaki başarılarından ziyade taraftarlarının holiganlıklarıyla tanınıyordu.

1985’te yaşanan Heysel Faciası’nın ardından İngiliz kulüplerinin Avrupa’daki futbol organizasyonlarından 5 yıl men edilmesi, İngiltere futbolu için bir dönüm noktası oldu.

Bu 5 yıllık süre içerisinde holiganizm ile mücadele eden İngiltere, 1990’lardan itibaren futbolda çıkışa geçmeyi başardı. İngiltere Milli Futbol Takımı 1990 FIFA Dünya Kupası’nda yarı final gördü. Manchester United ise 1991’de Kupa Galipleri Kupası’nı müzesine götürdü.

Özellikle kulüp futbolunun gelişmesinde en önemli etken gelirlerin artmasıydı. Yeni bir pazarlama anlayışıyla İngiltere Ligi’nin yayın gelirlerini arttırmaya çalışan kulüpler bir mini süper lig kurmayı bile düşündü.

Buna karşın İngiltere Futbol Federasyonu bu girişime karşı çıktı ve ortaya tüm paydaşları memnun edeceği düşünülen Premier League fikri atıldı.

17 Temmuz 1991’de FA Premier League’in kurulması için Kurucu Üyeler Anlaşması imzalandı. Buna göre yeni lig, İngiltere Futbol Federasyonu ve Football League’den ticari olarak bağımsız olacak ve bu ligde yer alan takımlar kendi ticari anlaşmalarını kendileri yapacaklardı.

27 Mayıs 1992’ye gelindiğinde ise First Division kulüpleri Football League’den toplu olarak ayrılarak İngiltere Premier League’i bir şirket olarak kurdular. Tarihin ilk Premier League organizasyonunda adı bulunan 22 kulüp ise şu şekilde sıralandı:

Arsenal

Aston Villa

Blackburn Rovers

Chelsea

Coventry City

Crystal Palace

Everton

Ipswich Town

Leeds United

Liverpool

Manchester City

Manchester United

Middlesbrough

Norwich City

Nottingham Forest

Oldham Athletic

Queens Park Rangers

Sheffield United

Sheffield Wednesday

Southampton

Tottenham Hotspur

Wimbledon

Dönemin yayıncısı Sky Sports, yeni ligi takipçilerine şöyle duyurdu: “FA Premier League…canlı olarak sadece Sky’da! Bu tamamen yeni bir top oyunu!”

Sky Sports, BBC ve ITV’nin ağırlığında ilerleyen futbol yayıncılığına hızlı bir giriş yaptı. İngiltere Premier League projesi, henüz ilk sezonunun sonunda yayıncısına 63 milyon sterlin kazandırarak başarıya ulaşmıştı.

1993’te 63 milyon sterlin kar elde eden Sky Sports, ligin geldiği noktada 2015 yılında imzaladığı anlaşmayı 4,2 milyar sterlin karşılığında tamamladı. Bu süre zarfında yayıncıların ve reklam verenlerin harcadıkları para arttıkça ligin kalitesi de arttı.

Bugün 30’uncu yıl dönümünü kutlayan İngiltere Premier League, şu anda açık ara farkla dünyanın en çok takip edilen futbol ligi konumunda bulunuyor.

30 Yılın Rekortmen Teknik Direktörleri

Geride kalan 30 yılda İngiltere Premier League’de birçok teknik direktör görev yaptı.

Bu süre zarfında en çok şampiyonluk yaşayan takım 13 kez ile Manchester United olurken, bu 13 şampiyonluğun 13’ünde de takımın başında Sir Alex Ferguson vardı. Haliyle Sir Alex Ferguson da İngiltere Premier League’de en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktör unvanını açık ara farkla kazandı.

İngiltere Premier League’de en çok görev yapan teknik direktör ise 22 sezonda toplamda 828 maça çıkan ve bu süreçte Arsenal’e biri namağlup olmak üzere 2 lig şampiyonluğu kazandıran

Arséne Wenger oldu. Fransız teknik direktör aynı zamanda bu istatistiğiyle bir takımın başında en uzun süre çalışan teknik direktör olma unvanını da halen elinde bulunduruyor.

30 Yılın Rekortmen Futbolcuları

İngiltere Premier League, bugüne kadar birçok ikonik futbolcuya ev sahipliği yaptı.

Bu isimler arasında lig tarihinde en çok maça çıkan oyuncu İngiliz orta saha Gareth Barry oldu. İngiltere Premier League’de sırasıyla Aston Villa , Manchester City, Everton ve West Bromwich Albion formaları giyen Gareth Barry, toplamda 633 maçta, 54,435 dakika süre aldı.

Gareth Barry’nin yanı sıra İngiltere Premier Lig’de en çok maça çıkan ikinci oyuncu olan Ryan Giggs ise, tek bir kulüpte (Manchester United) en çok maça çıkan futbolcu olmayı başardı (632). Ryan Giggs ayrıca İngiltere Premier Leauge’de en çok şampiyonluk yaşayan futbolcu olarak da tarihteki yerini aldı (13).

İngiltere Premier League’in 30 yıllık tarihinde birçok büyük golcü sahne alırken attığı 260 golle tüm rakiplerini geride bırakan isim Alan Shearer oldu. Blackburn Rovers ve Newcastle United formalarını giyen oyuncu bu gol sayısına 441 maçta ulaştı.

Tek bir kulüple (Manchester City) en çok gol atan isim ise Arjantinli forvet Sergio Agüero idi. (184).

Sergio Agüero ayrıca lig tarihinde bir maçta en çok gol atan 5 oyuncu arasında da kendine yer buldu. Arjantinli oyuncu ile birlikte Dimitar Berbatov, Jermain Defoe, Alan Shearer ve Andy Cole, bir Premier Leauge maçında 5 gol atarak tarihe geçip rekoru paylaştılar.

Ligde forma giyen en yaşlı futbolcu ise İngiliz efsanelerden Teddy Sheringham idi. 26 Aralık 2006 tarihinde West Ham United – Portsmouth maçında süre alan Sheringham, 40 yıl 8 ay 24 gün ile lig tarihinin en yaşlısı oldu.

İngiltere Premier League tarihinin en genç oyuncusu ise 16 yıl 8 ay 27 gün ile Everton futbolcusu James Vaughan olarak öne çıktı.

    1