20 Yaş Altındaki En İyi 10 Futbolcu
top of page

20 Yaş Altındaki En İyi 10 Futbolcu



FourFourTwo’dan Mark White, dünyanın güncel olarak 20 yaşının altındaki en iyi 10 futbolcusunu sıraladı. Listede tahmin edilebileceği gibi bu yaz Fenerbahçe’den Real Madrid’e transfer olan Arda Güler de yer alıyor.


Bugün dünya futbolunun en heyecan verici gençleri büyük yankı uyandırır. Elbette bunun için internete ve modern hayatın "bir sonraki büyük yıldız" takıntısına teşekkür etmelisiniz.


Bir zamanlar bu gençler, gelişim yıllarını zamanlarını bekleyerek geçirirlerdi. Şimdi ise gelişimlerini oynayarak sağlıyorlar. Bir önceki nesil yeni büyük gruplar hakkında ipuçları almak için NME'yi karıştırırken, şimdi Spotify'ın yapay zeka araçlarının çalma listelerinize yeni sanatçılar eklediği bir çağda yaşıyoruz. Football Manager'ın harika çocuklarının olduğu bir kültürde, 20 yaşın altındaki yeteneklerin ilk on bire dağıldığını görmek hiç de şaşırtıcı değil.


FourFourTwo analistlere, gözlemcilere ve yazarlara danışarak geleceğin izlenmesi gereken yıldız adaylarını belirledi. İsimlerini hatırlayın.


10) Antonio Silva (Benfica)


Defans oyuncularının işleri oldukça nettir. Fakat Antonio Silva, bir stoper olmasına rağmen sürprizlerle dolu. Zeki, cesur, atletik, iyi konumlanan, topun geçmesini engelleme konusunda bir uzman ve topu ağlara gönderme konusunda da oldukça iyi.


Van Dijk, De Ligt ve Ramos ile yapılan karşılaştırmalar yerinde. Silva uzun bacaklı, güçlü ve arkada bir lider. Hala ham ama kayda değer bir soğukkanlılığı var. Topa sahip olma konusunda da becerikli. Defans oyuncularının çoğu, bu kadar genç yaşta bu kadar çok yönlü görünme eğiliminde olmazlar.


9) Alejandro Balde (Barcelona)


Barcelona'nın La Masia'sında yetişen Bissau-Gine kökenli son süper yıldız Ansu Fati'ydi. Yenisi Alejandro Balde, Brighton'a kiralanan oyuncunun yapamadığını yaptı ve Xavi'nin ilk on birindeki yerini sağlamlaştırdı.


Balde, kağıt üzerinde sadece bir bek. Klasik kanat oyuncularının kumaşından kesilmiş, üst üste bindirmeler için ileri çıkıyor ama Alphonso Davies gibi içten bindirmeler de yapıyor. Şimdiden Jordi Alba'nın yerini aldı, 3 numaralı formayı kaptı ve Joao Felix'in gerçekten tehlikeli olduğu yarı sahada durmasını sağlıyor.


Balde, o kadar dinamik ve Barça için o kadar önemli ki oyun tarzının çok modern ve çok eğlenceli görünmesini sağlıyor.


8) Ousmane Diomande (Sporting)


Stoperler bu kadar genç yaşta bu kadar otorite sahibi olmamalı. Virgil van Dijk'in Southampton savunmasını organize etmesi yıllar aldı, Ruben Dias ise Benfica'da gelişirken doğru zamanı bekledi.


Ousmane Diomande, şimdiden tam formunda görünüyor: Sporting'in savunmasının kalbinde çok daha yaşlı bir komutanın havası var. Fildişili oyuncu, fiziksel olarak şimdiden elit ve buna uygun bir zekaya sahip. Kendi pozisyonunda bu kadar eksiksiz çok az genç futbolcu var.


7) Gabriel Moscardo (Corinthians)


Arjantin'de Federico Redondo, Brezilya'da Gabriel Moscardo var. Her ikisi de önümüzdeki on yıl içinde Güney Amerika'nın iki büyüğü için defansif orta saha rolünü tanımlayabilecek elit genç yetenekler ve Moscardo önümüzdeki birkaç yıl içinde Casemiro'dan görevi devralabilir.


Bir Declan Rice benzerliği olduğu kesin. Moscardo kendi bölgesinde neredeyse hiç baskı görmüyor, sahanın ortasında kolaylıkla ilerleyebiliyor ve defansif farkındalığı kendi yaş grubunun çok ötesinde. Pas menzili harika (uzun bir top atabilir ya da etrafındaki oyunculara pası atabilir) ve uzun bacaklı yürüyüşü, hücum oyuncularına yüklendiğinde topu almasını sağlıyor.


Nereye gideceği hala belirsiz. Ancak açık olan şu ki Moscardo hangi stadyumda oynarsa oynasın orta sahanın sahibi olacak.


6) Endrick (Palmeiras)


"Israrcı olurum ve oyunda kaldığım son dakikaya kadar çabalarım." demişti Endrick bir keresinde çılgın stili hakkında. "Asla pes etmem, savunmacılara baskı yaparım, sahadaki herkesten daha fazla koşarım."


Palmeiras'ın genç takımlarında 169 maçta 165 gol atması kesinlikle benzer bir durumu gösteriyor. Fiziksel olarak sahadaki en güçlü oyuncu olmadığında nasıl olgunlaşacağı bir soru işareti ama bu sadece merakı artırıyor. Vahşi şutları Brezilyalılara özgü hissettiriyor. Koşu hızı elbette etkileyici ama ceza sahasında zihninin çalışma hızı şu ana kadar ona çok şey kazandırdı.


Real Madrid'in onun için 60 milyon € ödemesiyle Bernabeu kapılarından giren bir sonraki Samba Galactico olacak. Hikâye daha yeni başlıyor olabilir: Bakalım hızlı gidişatı nasıl gelişecek.


5) Evan Ferguson (Brighton)


Harry Kane, Alan Shearer'ın 260 Premier League golüne 50 gol yaklaştı ve sonunda Almanya'ya gitti. Çıkışından haftalar sonra Evan Ferguson, Newcastle United karşısında İngiliz futbolundaki ilk hat-trick'ini yaparak düşen bayrağı İngiltere kaptanından devraldı.


Ferguson; topa vuruşundaki duruşu, ceza sahasındaki içgüdüsel hareketleri ve vücudunu kullanma şekliyle Kane'in doğal halefi. Kane'in pas menziline sahip olup olamayacağı ve ceza sahası dışına çıkıp çıkamayacağı henüz belli değil ama tam bir 9 numaradan isteyeceğiniz diğer her şeye sahip. Üst düzey futbola çok az adaptasyon süresiyle uyum sağladı.


Ancak Grealish ve Rice'dan sonra İngiltere takımında Kane'in yerini alacak gibi görünmüyor. Ferguson, İrlanda'nın bir sonraki büyük süper yıldızı ve Premier League’in de yıldızı olabilir.


4) Arda Güler (Real Madrid)


Arda Güler'i Fenerbahçe formasıyla çıktığı sınırlı maçlarda izleyen FFT, onun elit bir oyun kurucunun her iki özelliğine de sahip olduğunu belirtti. Bu rol, sahayı olabildiğince genişletmeyi ve topu aldığınız yerden her zaman daha iyi bir alana göndermeyi gerektirir. Bu uzun bir süreç ve çoğu oyun kurucu 20'li yaşlarının sonlarına kadar potansiyelinin farkına varamıyor.


Arda Güler özel biri: Mesut Özil ve Lionel Messi gibi isimlerle kıyaslanmak için öyle olmak zorundasınız. Sol ayağıyla aynı kadife hareketleri yapıyor, benzer 8K görüşüne sahip. Hareketlerini izlediğinizde oyunun tamamını göreceksiniz. Real Madrid'in kas ve mekanizm dolu kadrosunda sanatçı olmaya hazır görünüyor. Kendini doğru alanlarda bulması halinde saf bir üretim makinesi olabileceğine dair işaretler iyi.


Bu kadar tecrübesiz oyuncuların 14 kez Avrupa şampiyonu olan bir takıma basamaksız yükselmesi pek sık rastlanan bir durum değil. Bu bile başlı başına heyecan verici. Madrid'de fırtına gibi esmesini izleyin.


3) Lamine Yamal (Barcelona)


Lamine Yamal geçen ay ilk Barcelona maçına çıktığında, bunu başaran en genç oyuncu olmakla kalmadı, aynı zamanda rakip takım tarafından saha dışında alkışlandı. Cadiz taraftarları, tarihe tanıklık ettiklerinin farkındaydı.


Barcelona'da kanat oyuncuları geldi, gitti ve üretildi ama Yamal çoğundan farklı. Bir La Masia mezununa uygun bir şekilde, oyuncuları yenmek için ham hızını veya patlayıcı enerjisini kullanarak kendine bir kariyer yapmayacak: Zekasını kullanacak. Sakin, taktiksel olarak zeki ve ister geniş alanda ister merkezde olsun etrafında neler olup bittiğini neredeyse rakipsiz bir şekilde görebiliyor.


İçki içecek yaşa gelmemişken Şampiyonlar Ligi’nde oynamak (ve en azından güvenilmek) her ülkede özeldir ama bunu böylesine zengin bir geleneğe ve hassas bir oyun tarzına sahip bir kulüp için yapmak? Bunu sadece en iyiler yapabilir. Yamal övgüleri kabul edecek kadar ölçülü görünüyor: Rakiplerini parçalamaya devam ederse onlardan çok fazla övgü almayabilir.


2) Warren Zaire-Emery (PSG)


Marco Verratti'ye hayranlık duyuluyordu: Orta sahadaki ustalığı büyülüyordu. Luis Enrique ve PSG hiyerarşisinin 17 yaşındaki bir çocuk için onu gözden çıkarmayı umursamaması inanılmaz.


Hatırlanacağı üzere PSG, ülkenin başka yerlerinde ve akademide çok sayıda yetenek olmasına rağmen en iyi Fransız yetenekleri kadrosuna katmakta zorlanmıştı. Yine de WZE, PSG'nin Ligue 1'e hükmetmesinden önceki zamanı hatırlayamayacak kadar genç olmasına rağmen şimdiden tam bir orta saha oyuncusu gibi hissediyor. Sadece paslarıyla değil, fiziksel hareketleriyle, omuz düşürme yeteneğiyle, etrafındakilerin ve kendisinin herhangi bir anda nerede olması gerektiğinin farkında olmasıyla da oyunu yönlendirebiliyor. Şimdiden bu kadar iyi olması korkutucu.


Fransa; son on yılda Pogba, Camavinga, Tchouameni üretti. Zaire-Emery, bu üçlüye göre biraz farklı. Tempoyu kontrol ediyor ve yaşının neredeyse iki katı oyunculardan oluşan bir takımı yönetmekten çok daha fazlasını yapabiliyor. Her şeyi ve hepsini yapabiliyor. O, bu tacın içindeki bir mücevher.


1) Gavi (Barcelona)


FFT World Cup in Motion'ın bir bölümünde İspanya futbolu uzmanı Andy Murray, Gavi'nin yapısının zamanla Sergio Busquets'in yerini alıp alamayacağını düşündü. Geçen sezonun çoğunu kanatta geçirdi. Gerçekten de dünyanın en ünlü akademisinin en iyi parçalarına benziyor.


Pablo Gavira, aslında Xavi'nin istediği her şeyi yapabilecek kapasitede. Sakin, pasları mükemmel, hareketleri koreografi gibi ve onu izlemek çok güzel. Sanki uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor: Top alabiliyor, dönebiliyor, döndürebiliyor ve durabiliyor. Oyunun tüm aşamalarında mükemmel. Bilgiyi özümseme ve orta sahalara hükmetme konusunda eşit derecede yetenekli görünüyor.


Barça'nın 2000'lerde futbolu değiştirmesini izleyen bizler için Gavi, sevdiğimiz her şeye bir övgü niteliğinde. 2020'lerde futbol evrilirken, gelişiminin bu kadar erken dönemlerinde bu kadar formda bir oyuncunun, 'tiki-taka' ya da Juego de Posicion olarak adlandırılan pozisyonel oyunun geleceğini nasıl etkileyeceğini görmek büyüleyici. Gavi hem zahmetsiz hem de yorucu: İspanyol futbolunun gelecek on yılı.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page