5 Büyük Lig Dünya Kupası Arasına Girdi
top of page

5 Büyük Lig Dünya Kupası Arasına Girdi



Dünya futbolu, geçtiğimiz hafta sonu itibariyle tarihinde ilk kez kış ayında FIFA Dünya Kupası arasına girdi.

Kimi ligler için yaklaşık 50 gün sürecek bu ara öncesinde kulüpler, bu araya kadar olan süreci en iyi şekilde değerlendirmek için liglerinde kıyasıya mücadele ettiler.

Avrupa’nın 5 büyük liginde bu döneme kadar geçen süreçte kimi sürprizler yaşanırken, rekabete verilen aranın ardından takımların liglerine nasıl döneceği şimdiden bir tartışma konusu oldu.


Bundesliga’da Union Berlin Damgası


Almanya Bundesliga, Dünya Kupası arası öncesindeki 15 haftada uzun süredir görülmeyen bazı olaylara şahit oldu.

Ligin mütevazi ekiplerinden Union Berlin, 15 haftalık periyoda damga vuran ekip olarak öne çıktı. Berlin ekibi, ligi uzun süre lider olarak götürdü. Buna karşın son haftalarda aldığı sonuçlarla liderlik koltuğunu kaybeden Union Berlin, FIFA Dünya Kupası arasına 5.basamakta girdi.

Union Berlin’de bu düşüş yaşanırken ligde son yıllarda şampiyonluğu kimseye bırakmayan Bayern Münih, yükselişini sürdürdü ve 15 maçta aldığı 10 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 mağlubiyetle liderlik koltuğuna oturdu.

Julian Nagelsmann yönetimindeki takımın bu süreçte +36 averaj yapması da Bayern Münih’in ligdeki diğer takımlarla arasındaki farkı göstermesi açısından çarpıcıydı. Öyle ki Bayern Münih’ten sonra en iyi averaja sahip olan takım RB Leipzig, araya +9 averaj ile girdi.

Bundesliga’nın ilk 15 haftadaki en golcü ismi Fransız Christopher Nkunku olurken (12 gol), en çok asist yapan isim ise Eintracht Frankfurt’tan Kolo Muani oldu (9 asist).


Ligue 1’de Lider Değişmiyor


Fransa Ligue 1’de ise 15 haftalık dilimde lig lideri, son dönemlerde sürekli olduğu üzere, Paris Saint Germain oldu.


15 haftanın 13’ünde sahadan galibiyetle ayrılan PSG, sadece 2 beraberlik alarak yoluna namağlup devam etti.

Ligin en çok gol atan (43) ve en az gol yiyen (9) takımı olan Paris ekibi, +34 averajla bu alanda da rakiplerine fark attı.

PSG’nin ligdeki en yakın takipçisi olan ve bu sezon yakaladığı çıkışla sürpriz olarak nitelendirilen Lens, 36 puanla FIFA Dünya Kupası arasına ikinci basamakta girdi.

Fransa Ligue 1’de ilk 15 haftada en dikkat çeken performans ise, sezon başında tartışmalı bir şekilde kulüple sözleşme uzatan Kylian Mbappe’den geldi. Mbappe, 15 haftada attığı 12 golle ligin gol krallığı yarışını zirvede sürdürdü. Mbappe’nin takipçisi ise 11 gollü takım arkadaşı Neymar oldu.

Ligin asist krallığı yarışında ise yine PSG’den Lionel Messi’nin liderliği devam etti. Messi, arkadaşlarına 10 gol pası vererek bu alanda herkesi geride bıraktı.


La Liga’da Zirve Yarışı Doludizgin


İspanya La Liga’da ise ilk 14 haftaya Real Madrid ve Barcelona arasındaki rekabet damga vurdu. İspanya’nın en çok şampiyonluk yaşayan iki takımı arasındaki rekabet, FIFA Dünya Kupası arasına kadar devam etti.

Barcelona araya, 14 maçta aldığı 12 galibiyet 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle lider girerken hanesine 37 puan yazdırdı. Bununla beraber Barcelona’nın UEFA Şampiyonlar Ligi’nden elenmesi ise Xavi Hernandez ve takımı üzerindeki tartışmaları arttırdı.


Real Madrid ise rakibinden 1 beraberlik fazla alarak 35 puanda zirve takibini sürdürdü. İki takım arasındaki 2 puanlık fark, şampiyonluk yarışının son ana kadar devam edeceği şeklinde yorumlandı.


Zirve yarışı bu şekilde devam ederken, gol krallığında ise Barcelona’nın sezon başında Bayern Münih’ten kadrosuna kattığı Robert Lewandowski attığı 13 golle rakiplerini geride bıraktı.


Asist krallığı yarışındaysa zirvede, bu sezon La Liga’da oldukça başarılı bir performans gösteren ve FIFA Dünya Kupası arasına lig üçüncüsü olarak giren Real Sociedad’dan Mikel Merino yer aldı. Merino, arkadaşlarına 6 gol pası vererek bu listede zirveye yükseldi.


Arsenal Yıllar Sonra Yarışta


Dünyanın en çok takip edilen ligi, İngiltere Premier League’de ise son yıllarda sürekliliğini koruyan Liverpool – Manchester City yarışının yeni bir aktörü var gibi gözüküyor.


Ligde uzun yıllardır şampiyonluğa hasret kalan Arsenal, ilk 14 maçında sergilediği performansla FIFA Dünya Kupası arasına zirvede girmeyi başardı.


Mikel Arteta önderliğindeki takım, bu süreçte sadece 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak 4 puan kaybetti. 37 puan toplayan Arsenal, en yakın takipçisi Manchester City’nin 5 puan önünde yer aldı.


Zirvedeki bu iki takımın ardından ise yeni yapılanmasıyla dikkat çekici performanslar ortaya koyan Eddie Howe yönetimindeki Newcastle United geldi. Newcastle United, topladığı 30 puanla Tottenham’a 1, Manchester United’a 4 ve Liverpool’a 8 puan fark attı.


Oyuncu bazında ise İngiltere Premier League’de Erling Haaland dominasyonu vardı. Norveçli yıldız, ilk 14 maçta tam 18 gole imza atarak inanılması güç bir performans sergiledi ve hem kulüp hem de lig tarihindeki birçok rekoru kırdı.


Haaland’ın takım arkadaşı Kevin de Bruyne ise yaptığı 9 asist ile bu alanda zirvede yer aldı.


Napoli Yenilmiyor


İtalya Serie A’da Napoli’nin dominasyonuyla geçen ilk 15 haftada, hiçbir takım Luciano Spalletti’nin ekibine yaklaşamadı.


Napoli, bu süreçte 13 galibiyet ve 2 beraberlikle yoluna namağlup devam etti. 41 puan toplayan Napoli’nin en yakın takipçisi ise 33 puanlı son şampiyon AC Milan oldu.


İtalya Serie A’da son 10 yılda 8 kez şampiyon olan Juventus ise sezon başındaki kötü gidişatı son haftalarda tersine çevirdi ve 31 puanla üçüncü sıraya yerleşti.


Napoli’nin bu başarısında takımına 9 golle katkı sağlayan ve gol krallığı yarışını zirvede götüren Osimhen’in büyük bir etkisi vardı.


Osimhen’in yanında yıldızı bu sezon parlayan Kvaratskhelia ve Mario Rui, 5’er asistle takımlarını liderliğe taşıyan isimler olarak dikkat çekti.


Ligin asist krallığı tablosunun ilk sırasında ise Lazio’dan Milinkovic-Savic, 7 asistle yer aldı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page