Avrupa’da Teknik Direktörlerin Yaş Ortalamaları Yüksek
top of page

Avrupa’da Teknik Direktörlerin Yaş Ortalamaları Yüksek



Futbolda başarıya giden yolda en önemli faktörlerden biri olarak tecrübe gösterilmektedir. Bu sebeple Avrupa ve dünya futbolunun zirvesinde yer alan birçok kulüp hem teknik kadrolarında hem de futbolcu kadrolarında birçok tecrübeli isme yer verir.

Ancak tecrübeli isimlerin varlığının yanında kimi zaman genç isimler de sahip oldukları enerji ve günceli yakalayabilme becerileriyle öne çıkabilirler.

Bu dengenin sağlanması noktasında Avrupa’nın 5 büyük ligindeki bazı takımlar teknik direktör seçimi sürecinde tecrübeyi merkeze koyarken bazıları ise yenilikçi genç teknik direktörlere şans vermeyi tercih ediyorlar.


Bundesliga ve Premier Leauge Kulüpleri Genç İsimlerle Çalışıyor


Avrupa’nın 5 büyük liginde aktif olarak görev yapan teknik direktörler incelendiğinde, yaş ortalamasının en düşük olduğu lig olarak Bundesliga öne çıkıyor.

18 takımlı Bundesliga’da çalışan teknik direktörlerin yaş ortalamasının 44,7 olduğu görülüyor. Buna ek olarak Bundesliga’da oynayan futbolcuların yaş ortalamasının 25,4 olması bu alanda da Almanya’nın en üst seviyedeki ligini, Avrupa’nın 5 büyük ligi arasında zirveye yerleştiriyor.

Hem teknik direktörlerin hem de futbolcuların yaş ortalamalarına bakıldığında en genç lig olduğu görülen Bundesliga’da 2022/23 sezonunda 50 yaş üzerinde 5 teknik direktör görev yaparken 45 yaş altında ise 10 isim bulunuyor.

SC Freiburg’un başındaki Christian Streich (57) ligin en yaşlı teknik direktörü olurken, Werder Bremen teknik direktörü Ole Werner (34) ise Bundesliga’da görev yapan en genç isim olarak dikkat çekiyor. Ole Werner aynı zamanda 5 büyük ligdeki en genç teknik direktör olarak da göze çarpıyor.

Almanya Bundesliga’nın ardından teknik direktörler bazında en düşük yaş ortalamasına sahip olan ligin İngiltere Premier League olduğu görülüyor.

20 takımlı Premier Leauge’de görev yapan teknik direktörler 47,7 yaş ortalamasına sahipken, ligdeki oyuncuların ortalaması ise 26,6.

Dünyanın en çok takip edilen liginde 50 yaş üstü 6 teknik direktör bulunuyor. Bu isimler arasında West Ham United’ın teknik direktörü David Moyes (59) en yaşlı isim olarak diğerlerinden ayrılıyor.

Öte yandan 45 yaş altı 6 teknik direktörün görev yaptığı Premier League’in en genç ismiyse Arsenal’in başında bulunan Mikel Arteta (40).


En Yaşlısı Ligue 1


Avrupa 5 büyük ligi arasında teknik direktörlerin en yüksek yaş ortalamasına sahip olduğu lig olarak Fransa Ligue 1 dikkat çekiyor.

Öyle ki 20 takımlı ligdeki 13 takım, 50 yaş ve üzerindeki teknik direktörlerle çalışmayı tercih ediyor. 64 yaşındaki iki teknik direktör Lucien Favre (OGC Nice) ve Jean-Marc Furlan’ın (AJ Auxerre) en yaşlı iki isim olduğu Ligue 1’de, 45 yaş altı yalnızca 2 teknik direktör bulunuyor. Bu da ligdeki teknik direktörlerin yaş ortalamasının 53,4 olmasına yol açıyor.

RC Strasbourg teknik direktörü Julien Stéphan (41) aynı zamanda ligdeki en genç teknik direktör olurken, Olimpik Marsilya’nın başında bulunan 45 yaşındaki Igor Tudor da meslektaşına eşlik ediyor.

Buna karşın futbolcuların yaş ortalamalarına bakıldığında ise Ligue 1’in, 5 büyük lig arasında en genç ikinci lig olduğu (25,5) görülüyor.

Tıpkı Fransa Ligue 1 gibi İtalya Serie A’da da kulüpler yoğunluklu olarak 50 yaş üstündeki teknik direktörleri tercih ediyorlar.

İtalya Serie A’da görev yapan 12 teknik direktörün 50 yaş üstü olması, ligdeki teknik direktörlerin yaş ortalamasını da yükseltiyor. Serie A, teknik direktörlerinin sahip olduğu 52,3 yaş ortalamasıyla Ligue 1’in ardından ikinci sırada yer alıyor.

Paolo Zanetti (39), İtalya Serie A’da çalışan en genç teknik direktör olurken ligde, İtalyan teknik direktörle birlikte 45 yaşın altında sadece 3 isim bulunuyor.

Öte yandan 50 yaş üstündeki 12 teknik direktör arasındaki Gian Piero Gasperini (64) ise ligdeki en yaşlı teknik direktör diğer meslektaşlarından ayrılıyor.

Tüm bu liglerin yanında İspanya La Liga’da ise Avrupa’nın 5 büyük liginde görev yapan en yaşlı teknik direktör bulunuyor.

50 yaş üstünde 11 teknik direktörün bulunduğu ligde 68 yaşında Real Betis’deki görevini sürdüren Manuel Pellegrini, hem ligin hem de Avrupa’nın en yaşlı isimlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Teknik direktörlerinin yaş ortalamasının 50,8 olduğu La Liga’da oyuncuların yaş ortalamasının ise 27,4 olduğu görülüyor.

Bunların yanında Real Vallecano teknik direktörü Andoni Iraola ise La Liga’daki en genç teknik direktör olarak ligdeki teknik direktörlerin yaş ortalamasını düşürüyor.


Süper Lig Hepsinden Genç


Türkiye Süper Ligi, teknik direktörlerin yaş ortalamaları göz önüne alındığında Avrupa’nın 5 büyük ligine kıyasla en düşük ortalamaya sahip lig olarak öne çıkıyor.

19 takımlı ligde görev yapan teknik direktörlerin 43,7 yaş ortalamasına sahip olması, ligde genç teknik direktörlere yaygın olarak şans verildiğini gösteriyor. Bununla birlikte Türkiye Süper Ligi’nde 45 yaş altında 9 ve 50 yaş üstünde sadece 4 teknik direktör görev yapıyor.


Antalyaspor teknik direktörü Nuri Şahin (33) ve Alanyaspor teknik direktörü Francesco Farioli (33), ligdeki en genç isimler olurken Fenerbahçe’nin Portekizli teknik direktörü Jorge Jesus (68) ise ligin en yaşlısı konumunda yer alıyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page