Avrupa Kulüplerinin Mottoları
top of page

Avrupa Kulüplerinin Mottoları



Avrupa’nın büyük kulüplerinden birçoğunun, kulübün var oluş amacını, geleneklerini, misyonunu, vizyonunu vb. açıklayan bazı sloganlara sahip olduğu biliniyor.

Bu sloganlar, uzun yıllardan beri süre gelen geleneklerle bazen kulübün resmi iletişimcileri tarafından bazen ise bir taraftar marşından veya büyük bir kulüp efsanesinin söylediği sözlerden geliyor.

Özellikle İngiltere Premier Lig’deki takımlar, kulüplerinin sloganlarını birçok farklı üründe kullanarak kulübün yapısını bu şekilde anlatma yoluna gidiyorlar.


Premier Lig’de Sloganlar Dikkat Çekiyor


Dünyanın belki de en çok bilinen sloganlarından bir tanesi, İngiliz futbolu kulübü Liverpool’a ait.

Liverpool taraftarlarının tribünlerde hep birlikte söylediği ve artık bir gelenek halini alan “You’ll Never Walk Alone” (Asla Yalnız Yürümeyeceksin) şarkısından alıntılanan bu slogan, Liverpool’un taraftarlarıyla arasındaki bağı ifade ediyor.

İddialara göre 1963 yılında şarkıyı seslendiren vokallerden birisi olan Gerry Marsden, Liverpool menajeri Bill Shankly’e henüz piyasaya çıkmayan plağı hediye etmişti. Bu şarkıyı dinledikten sonra çok etkilenen Bill Shankly, yakın zaman sonra kulüp yetkililerini şarkıyı resmi kulüp şarkısı olarak kabul ettiklerini bildirmek için Gerry Marsden’e şu sözlerle yolladı: “Gerry, oğlum. Ben sana bir futbol takımı sense bize bir şarkı verdin.”

Dünya çapında “You’ll Never Walk Alone” sloganı kadar bilindik olmasa da Liverpool şehrinin diğer takımı Everton’un da bir sloganı vardır.

Everton ambleminde de yer alan Latince sözlerden oluşan bu slogan “Nil satis nisi optimum” (Hiçbir şey olmasa da en iyisi yeterince iyidir) şeklinde bilinmektedir.


İngiltere’nin diğer büyük kulüplerinden Arsenal’in mottosu ise 1949 yılında yazar Harry Homer tarafından oluşturulmuştur. Arsenal’in o dönemki şampiyonluğunu tanımlamak “Victoria Concordia Crescit” (Zafer uyumdan doğar) ifadesini kullanan Homer’in bu sözleri daha sonraları kulübün sloganı halini almıştır.


Londra’nın diğer kulübü Tottenham, “Audere est facere” (Yapmaya cesaret et) sloganıyla kulübün misyonunu ortaya koyarken Chelsea’yi anlatan sözler ise “Keep the blue flag flaying high” (Mavi bayrağı yüksekte tutun) şeklinde sloganlaşmıştır.

Manchester şehrinin temsilcilerinden Manchester United, “We will never die” (Biz asla ölmeyiz) sloganını benimserken aynı şehrin diğer takımı Manchester City ise “Superbia in Proelio” (Savaşta gurur) sözleriyle kulübün geleneklerini yansıtmaya çalışmaktadır.


Kulüpler Genetik Kodlarını Yansıtıyor


Sayıları ve bilinirlikleri İngiltere’deki kulüpler kadar olmasa da Avrupa’nın birçok büyük futbol kulübü de sahip oldukları geleneklerini sloganlarla anlatmıştır.

İspanya’nın içindeki Katalunya bölgesinin temsilcisi olarak kendisini tanımlayan Barcelona, kulübün sadece bir futbol kulübü olmadığını ve sosyal-siyasi misyonları da olduğunu belirtmek için “Mes que un club” (Bir kulüpten daha fazlası) sloganını kullanmaktadır. Öyle ki bu slogan yıllardır Barcelona’nın stadyumu Camp Nou’nun tribünlerinde, mavi koltuklara sarı renklendirmeler şeklinde de yer almaktadır.

Barcelona’nın İspanya’daki ezeli rakibi Real Madrid ise “Hala Madrid y nada más” (Haydi Madrid, daha fazlası) sloganını kullanmaktadır. Real Madrid’in bu sloganına kulübün resmi sosyal medya hesaplarında da sıkça yer verilmektedir.

İspanya’nın en çok şampiyonluk yaşayan bu iki kulübü gibi Almanya’nın şampiyon kulüpleri de sloganlarla kendilerini tanıtmaktadırlar.

Bayern Münih, “Mia san mia” (biz kimiz) sloganıyla oldukça iddialı bir biçimde gücünü temsil etmektedir. Öyle ki kulübün yıldız isimlerinden Thomas Müller, bu slogan için “Herhangi bir kibir içermeyen dozunda bir özgüveni anlatan sert bir kazanma zihniyetini anlatıyor.” ifadelerini kullanmıştır.

Taraftarlarının kulübe bağlılığı ile ünlü Borussia Dortmund ise bu durumu oldukça net biçimde ifade eden bir slogana sahiptir: “Echte Liebe” (Gerçek aşk).

İtalya’da da durum Almanya, İspanya ve İngiltere’de olduğu gibidir. Juventus, “finu alla fine” (sonuna kadar) sözleriyle kulübün iddiasını açıklarken Inter Milan, Milan ile ayrıldığı günlere atıfta bulunan “né per tutti” (herkes için değil) sloganını kullanmaktadır.


AC Milan’ın ise resmi bir şekilde olmasa da en çok kullanılan ifadesi “piu forti insieme” (daha birlikte daha güçlü) şeklinde ortaya çıkmıştır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page