Avrupa Liglerindeki Genç Kaptanlar
top of page

Avrupa Liglerindeki Genç Kaptanlar


Yazı: Alper Erdem


Geleneksel olarak futbol takımlarında kaptanlık görevi; teknik direktör, kulüp yönetimi ve kimi zaman futbolcuların verdikleri ortak kararla takımdaki en tecrübeli isimlere veriliyor.

Her ne kadar son zamanlarda bazı takımlar liderlik özelliği olan genç futbolcularına kaptanlık verse de bu geleneğin hala yoğun olarak devam ettiği göze çarpıyor.


Avrupa’nın Zirvesinde Kaptanların Yaş Ortalaması


Avrupa futbolunun zirvesi olarak kabul edilen UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yer alan 32 takımın kaptanlarına bakıldığında yaş ortalamasının 28,5 olduğu görülüyor.

Bu takımlar arasında sahaya çıkacak en genç kaptan olarak AC Milan forması giyen İtalyan oyuncu Davide Calabria öne çıkıyor. 25 yaşındaki Calabria’nın ardından Maccabi Haifa kaptanı Neta Lavi gelirken, Paris Saint Germain’den 28 yaşındaki Marquinhos ve Celtic’ten 29 yaşındaki Callum McGregor ise 32 kaptan arasında 30 yaşın altındaki diğer isimler olarak dikkat çekiyorlar.

Geri kalan 28 takımın kaptanlarının tamamı 30 yaşın üstündeki oyunculardan seçilirken en yaşlı kaptanın ise 39 yaşındaki Porto kaptanı Pepe olması bekleniyor.


Avrupa’nın 5 Büyük Liginde Genç Kaptanlar Var


Avrupa’nın 5 büyük ligi olarak bilinen Serie A, La Liga, Premier League, Bundesliga ve Ligue 1’e bakıldığında ortalamanın tıpkı UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki gibi yüksek olduğu görülüyor.

Buna karşın bu liglerde oldukça genç yaşta kaptanlığa yükseltilen oyunculara da rastlanıyor.

Örneğin Serie A’da AC Milan takımındaki her iki kaptanın yaş ortalamalarının 24,5 olması dikkat çekiyor. Lecce’de bu görevi yürüten 23 yaşındaki Martin Hjulmand ise ligin en genç kaptanı olarak sahaya çıkıyor.

İtalya Serie A’da durum böyleyken İspanya La Liga’da ise en genç kaptan Jose Gaya’nın 27 yaşında olması ligdeki kaptanların yaş ortalamalarının ne kadar yüksek olduğu hakkında fikir veriyor. Öyle ki La Liga efsanesi Joaquin, 41 yaşında bu görevi yaparak 5 büyük ligin en yaşlı kaptanı olarak futbol hayatını sürdürüyor.

İngiltere Premier League’de ise en genç kaptan olarak Arsenal’in Norveçli oyuncusu Martin Odegaard öne çıkıyor. 23 yaşında bu göreve getirilen Martin Odegaard’ın yanında yine 23 yaşında olan West Ham United kaptanı Declan Rice ve Bournemouth’tan Lloyd Kelly ile 25 yaşındaki Nottingham Forest kaptanı Joe Worrall da ligin genç kaptanları olarak sayılıyorlar.

Bundesliga’da Werder Bremen’in 24 yaşındaki kaptanı Marco Friedl ve Ligue 1’de Nantes’ta bu görevi üstlenen 23 yaşındaki Alban Lafont da genç kaptanlar arasında yerlerini alıyorlar.


Diğer Liglerde ve Türkiye’de Durum Nasıl


Hollanda, Portekiz ve Türkiye’nin en üst düzey liglerine bakıldığında ise durumun Avrupa’daki 5 büyük ligle hemen hemen aynı olduğu görülüyor.

Portekiz liginde Famalicao kaptanı Riccieli (23) ve Arouca kaptanı Joao Basso (25) öne çıkarken Boavista Porto FC’nin kaptanı Rafael Bracali ise 41 yaş ile La Liga’daki Joaquin’e eşlik ediyor.

Genç oyuncuların yoğunluklu olarak yer aldığı Hollanda Eredivisie’de ise genç isimlerin kaptanlık yapmasına daha çok rastlanıyor. Ligde yer alan 18 takımın 8’inin kaptanı 30 yaş altı isimlerden seçilmişken, ligin en genç kaptanı ise Türkiye Milli Futbol Takımı’nda da oynayan 21 yaşındaki Orkun Kökçü.

Aynı zamanda Avrupa’nın en genç kaptanlarından biri olan Orkun Kökçü, 4 yıldır bulunduğu Feyenoord’da bu görevi yerine getiriyor.

Yaş ortalamasının yüksek olduğu Süper Lig’de ise 30 yaş altı 4 kaptan bulunuyor. Giresunspor’dan Onurcan Piri (27) ve İstanbulspor’dan Eduart Rroca’nın yanında ligin en genç kaptanı Fenerbahçeli Altay Bayındır (24) ve Trabzonspor’un kaptanı Uğurcan Çakır (26) bu isimler arasında yer alıyor.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page