Avrupa’ya Gidip Türkiye’ye Dönen Yerli Futbolcular
top of page

Avrupa’ya Gidip Türkiye’ye Dönen Yerli Futbolcular


Oyuncu yetiştirme ve uluslararası liglere oyuncu gönderme, Türk futbolunun en tartışmalı konularından biri olmuştur.

Geçmişte birçok yetenekli isim Avrupa kulüplerine transfer gerçekleştirerek Türkiye’yi farklı liglerde temsil etseler de kariyerlerinin ilerleyen bölümlerinde Türkiye’ye geri döndüler. Bu isimlerin bazıları Avrupa’da başarılı kariyerlerinin ardından futbolu bırakmadan önce Türkiye’ye gelirken bazıları ise genç yaşta gittikleri büyük liglerde tutunamayıp bu tercihi yaptılar.


Büyük Umutlarla Gidip Erken Dönenler


Türk futbolunda son yıllarda belki de tarih boyunca hiç olmadığı kadar fazla sayıda futbolcu Avrupa kulüpleri tarafından tercih edildi.

Bu isimlerin başında yer alan Çağlar Söyüncü, Ozan Kabak, Cengiz Ünder ve Merih Demiral gibi oyuncular kariyerlerine Avrupa’nın en üst düzey liglerinde devam ederlerken, Salih Uçan, Atınç Nukan ve son olarak Yusuf Yazıcı gibi oyuncular ise istedikleri başarıları uzun vadeye yayamadılar.


Fenerbahçe’den İtalya’nın Roma kulübüne 4,75 milyon euro bedelle 2 yıl kiralanan Salih Uçan, genç milli takımlarda gösterdiği performanslarla döneminin en potansiyellerinden biri olarak gösteriliyordu. Ancak Salih Uçan, İtalyan kulübünde beklentileri karşılamayı başaramadı.

Roma’dan sonra 2016’da Fenerbahçe’ye geri dönen Salih Uçan, sonradan Sion ve Empoli gibi kulüplerde Avrupa’da tutunmaya çalışsa da 2019’da Türkiye’ye kesin dönüş yaptı.

Sırasıyla Alanyaspor, Beşiktaş ve Başakşehir (kiralık) formaları giyen oyuncu şu sıralarda Beşiktaş’ta ilk 11’in değişmezlerinden olmayı başardı.

Salih Uçan gibi genç yaşta büyük beklentilerle Avrupa’ya giden bir diğer isim ise Atınç Nukan idi. 2015 yılında RB Leipzig, o dönem 22 yaşında olan Atınç Nukan için Beşiktaş’a 6 milyon euro ödemişti. Ne var ki genç stoper, sadece 1 yıl sonra önce kiralık olarak Beşiktaş’a döndü. Sonrasında ise 2019 yılında sözleşmesinin bitmesiyle Göztepe ile anlaşarak kariyerini İzmir ekibinde sürdürdü. Oyuncu halen daha Göztepe forması giyiyor.

Bu isimler arasında belki de yurtdışına en büyük beklentiyle giden oyuncu Trabzonspor’un yıldızı Yusuf Yazıcı idi.


2019’da Trabzonspor kulüp tarihinin rekorunu kırarak 18.5 milyon euro’ya LOSC Lille takımına transfer olan Yusuf Yazıcı, Fransız kulübünün tarihi kadrolarından birinin içinde yer aldı.

LOSC Lille ile birlikte Fransa Ligue 1’i PSG’nin önünde şampiyon tamamlayan kadronun önemli parçalarından biri olan Yusuf Yazıcı, bu performansını istikrarlı hale getiremeyince 2022 Ocak’ta CSKA Moskova’ya kiralandı.

Her ne kadar CSKA Moskova’da iyi bir performans gösterse de Rusya’nın siyasal konumunun da etkisiyle burada daha fazla kalmak istemediği iddia edilen oyuncu, 2022/23 sezonu başında Trabzonspor’a kiralık olarak geri döndü.


Avrupa’da Başarılı Olup Geri Dönenler


Yakın dönemdeki bu örneklerin yanında Avrupa’daki kariyerlerinde başarıya kavuşup geri dönen isimler de oldu.

Bu isimlerin başında yıllarca Inter ve Newcastle United gibi önemli ekiplerde forma giydikten sonra Fenerbahçe’ye transfer olan Emre Belözoğlu, Real Sociedad ve Villareal’deki başarılı kariyerinin sonunu Türkiye’de Beşiktaş ile noktalayan Nihat Kahveci, Valencia’da ilk 11’in önemli futbolcularından olmasına rağmen genç yaşta Türkiye’ye dönmeyi tercih eden Mehmet Topal vardı.

Öte yandan Çin kariyerinden sonra Trabzonspor’a transfer olan Burak Yılmaz, Atletico Madrid ve Barcelona formalarıyla büyük başarılar kazanmasına karşın kariyerindeki yaşadığı dalgalanmalar sebebiyle İstanbul Başakşehir’e gelen Arda Turan ve yine Barcelona’da teknik ekibin tercihlerinden dolayı formasını kaybedip Fenerbahçe’ye dönen Rüştü Reçber de Avrupa’ya gidip Türkiye’ye dönen örnekler arasına girmişlerdi.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page