Bazı Kahramanlar Pelerin Giymez
top of page

Bazı Kahramanlar Pelerin Giymez

Dünyada yeni tip koronavirüs (Covid-19) alarmı sürerken vaka sayısı ve can kayıpları gün geçtikçe artıyor. Virüs sarsıntısını atlatmaya çalışan dünyada dayanışma devam ederken; virüsle mücadeleye yardımcı olan futbolcular ve hakemler de var...



Son haftalarda, milyonlarca insan virüsün yayılmasını önlemek için evde kalırken, bazı kahramanlar ise doğrudan ön cephede mücadele ediyor. Salgında son olarak hayatını kaybedenlerin sayısının 26 bin 70'e çıktığı İspanya’da, futbolcu Estela Fernandez polis olarak görev yaparken; hakem Iragartze Fernandez hemşirelik, Toni Dovale ise eczacılık görevini yürütüyor… Futbol dünyasının da içinde olan bu 3 kahraman, virüsten en kötü etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'daki pandemiyi azaltmaya yardımcı oluyor.




Eğer salgın olmasaydı Barcelona’nın alt yapısında yetişen ve sırasıyla Celta Vigo, Rayo Vallecano gibi takımlarda forma giyen Toni Dovale sezona Asya Kıtasında başlayacak, başarılı kadın hakem Iragartze Fernandez bir sonraki maçına yardımcı hakem olarak hazırlanacak, İspanyol kadın futbol kulübü Madrid CFF’te forma giyen Estela Fernandez ise rakiplerini analiz edecekti. Ancak Covid-19 bunların hepsini değiştirdi.


Sadece üzerime düşeni yapıyorum!

Nurse and semi-professional football referee Iragartze Fernandez officiating a match (L), at a hospital desk (C) and at a hospital in Bilbao during the COVID-19 coronavirus outbreak.
Iragartze Fernandez, yarı profesyonel futbol hakemi

Bu cümle İspanya’nın Bilbao kentindeki Rekalde Sağlık Merkezi’nde hemşire olarak çalışan ve koronavirüs ile savaşta hemşire olarak ön saflarda yer alan futbol hakemi Iragartze Fernandez’e ait.





Maçlarda çok hızlı kararlar vermelisiniz… Burada da böyle. Covid-19 tedavisinde de çok önemli kararlar almalısınız.

Kariyerine futbolcu olarak başlayan Iragartze Fernandez, geçirdiği bir sakatlık sonrası futbolu bırakarak hakemliğe geçiş yaptı. İspanya Kadınlar Premier Lig maçlarını yöneten 26 yaşındaki Fernandez, Bilbao’daki Rekalde Sağlık Merkezi’nde beş yıldır hemşire olarak görev yapıyor. Ancak virüsün amansız yayılarak İspanya'nın sağlık sistemini çökertme durumuna getirmesinin ardından Fernandez, sağlık merkezi yönetimine tam zamanlı olarak çalışmayı teklif etti.


Yüksek ateş ve öksürük şikayeti ile gelen hastaya koruyucu ekipman giyerek müdahale edip, semptomlarını analiz ediyorum. Halkımızın vardiya sonuna denk gelen alkışları bizleri cesaretlendiriyor.

“ŞİMDİ ÖNCELİK İNSAN HAYATI”


Toni Dovale ise koronavirüs salgını sürecinde İspanyol futbolcuların çoğundan farklı bir rutine sahip. Bazı futbolcular zamanlarını formda kalmaya veya maaş indirimlerini müzakere etmeye harcarken; Dovale ise İspanya'da virüsle mücadelede yardımcı olacak yeterli koruyucu maske, eldiven ve ilaç olduğunu garanti etmek için çalışıyor.


Barcelona’nın gençlik akademisinde kariyerine başlayan Toni Dovale, Celta Vigo, Rayo Vallecano ve Sporting Kansas City gibi takımlarda forma giydi. Şimdilerde ise İspanya’nın A Coruna bölgesinde ailesinin işlettiği küçük bir eczanede çalışıyor. Salgın başlamadan önce Tayland Ligi ekiplerinden Navy Futbol Kulübü’nde forma giyen Dovale, tüm dünyaya mesaj veriyor: “Burada çalışmayı beklemiyordum ama şuan yapabileceğim tek şey yardım. Eczaneye gelip halkıma yardım etmenin tam zamanı. Şimdi öncelik insan hayatı. Aslında her gün bizi normal yaşama dönmemize bir gün daha yaklaştırıyor”


“SALGIN KRİZİNDEKİ EN İYİ ŞEY, BİRLEŞMEMİZ”


Hemşirelik ve eczacılık görevlerinin yanı sıra, halkın sokağa çıkma yasağı kurallarına uymasını sağlamak için Madrid CFF’te forma giyen orta saha oyuncusu Estela Fernandez, Madrid’teki bir polis karakoluna bağlı olarak görev yapıyor.


Bence bu krizle ilgili en iyi şey herkesin birleşmesi ve ailelerimizle çok daha yakın olmamız. En kötü şey ise; savunmasız olduğumuzu fark etmek.

Orta saha oyuncusu olduğu için ön cephede savaşmayı çok iyi bildiğini ifade eden Estela, takımıyla birlikte video konferansla gerçekleştirdikleri antrenmanlarını da hiç ihmal etmiyor. Takım arkadaşları için ise: "Onlar benim ailem gibiler ve onları çok özlüyorum, futbol oynama hissini özlediğim gibi.”


 

Yazar : Ferhat Demirkıyık

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page