Carlo Ancelotti: Gerçek Bir Kazanan
top of page

Carlo Ancelotti: Gerçek Bir Kazanan



Dünya futbolunun en elit menajerleri arasında gösterilen Carlo Ancelotti, Real Madrid’in başında 2022 UEFA Süper Kupa’yı da kazanarak etkileyici kariyerinde yeni bir rekora imza attı.

Real Madrid’in Eintracht Frankfurt’u mağlup ederek son 10 yıldaki 9’uncu Avrupa kupasını kazandığı maçın ardından Carlo Ancelotti, tarihte UEFA Süper Kupa’yı en çok kazanan teknik direktör unvanını tek başına üstlendi.

İtalyan teknik direktör, ikisi Milan ve ikisi Real Madrid ile olmak üzere UEFA Süper Kupa’yı 4 kez kazandı ve bu alandaki en yakın rakibi Pep Guardiola’yı geride bıraktı.

Carlo Ancelotti bu başarısının yanında, UEFA Şampiyonlar Ligi’ni en çok kazanan (4) ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde en çok finale çıkan (5) ve Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonluk yaşayan ilk ve tek teknik direktör olma unvanlarını da taşımayı sürdürüyor.

Aynı zamanda Carlo Ancelotti; Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Frank Rijkaard, Pep Guardiola ve Zinedine Zidane ile birlikte UEFA Şampiyonlar Ligi’ni hem oyuncu hem teknik direktörken kazanan 7 isimden biri olarak öne çıkıyor.


Futbolculuğunda Şampiyondu


10 Haziran 1959’da dünyaya gelen Carlo Ancelotti, futbolculuk kariyerine 15 yaşındayken Parma’da başladı.

3 sezon Parma’da oynadıktan sonra gösterdiği performansla İtalya’nın şampiyonluk adayları kulüplerinin dikkatini çekti. Inter’in transfer teklifine karşılık 1979’da Roma’ya transfer olan Carlo Ancelotti, kanatta ve orta sahada görev yaptı.

Başkent ekibinde tam 8 sezon forma giyen Ancelotti, bu süre zarfında 227 maçta 16 gol 6 asistlik performans gösterdi ve takımının sembol oyuncularından biri oldu. Öyle ki 1985’ten itibaren sahaya Roma kaptanı olarak çıktı.

Roma kariyerinde 1 İtalya Serie A ve 4 İtalya Kupası şampiyonluğu kazanan Carlo Ancelotti, 28 yaşındayken Milan’a transfer oldu.

Carlo Ancelotti’nin dönemindeki Milan, teknik direktör Arrigo Sacchi yönetiminde İtalya ve Avrupa futbolunu domine etti.

Silvio Berlusconi’nin başkanlığındaki kulüp, Paolo Maldini, Franco Baresi, Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Roberto Donadoni, Marco van Basten ve Carlo Ancelotti ile futbol tarihinin en özel kadrolarından birine sahipti.

Ancelotti, 1987’den 1992’ye kadar oynadığı Milan’da 2 Şampiyon Kulüpler Kupası, 2 İtalya Serie A, 2 UEFA Süper Kupa, 1 İtalya Süper Kupa ve 1 FIFA Dünya Kulüpler Kupası kazandı.


Teknik Direktörlüğü Futbolculuğunu Geçti

Başarılı futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük yapmaya karar veren Carlo Ancelotti, ilk olarak 1992-1995 yılları arasında İtalya Milli Futbol Takımı’nda eski teknik direktörü Arrigo Sacchi’nin yardımcılığını yaptı.

Teknik direktörlük kariyerinde geride bıraktığı 30 yılda Avrupa’nın en çok kupa kazanan teknik direktörlerinden biri olan Carlo Ancelotti, bu başarısıyla futbolculuk kariyerini geride bıraktı.

Kariyerinde şu ana kadar Reggiana, Parma, Juventus, Milan, Chelsea, Paris Saint Germain, Bayern Münih, Napoli ve Everton’u çalıştıran Carlo Ancelotti, 2013-2015 yılları arasında teknik direktörlüğünü yaptığı Real Madrid’e 2021/2022 sezonu başında tekrar dönmüştü.

Real Madrid ile ikinci döneminde takımıyla çok başarılı bir performans sergileyen Carlo Ancelotti, geçtiğimiz yıl içinde UEFA Şampiyonlar Ligi, La Liga, İspanya Süper Kupa ve UEFA Süper Kupa şampiyonlukları yaşadı.

Dün itibariyle Real Madrid’in Eintracht Frankfurt’u mağlup ederek kazandığı UEFA Süper Kupa, Carlo Ancelotti’nin kariyerindeki (teknik direktör olarak) 22. kupa oldu.

İngiltere Premier Lig’de Chelsea, Fransa Ligue 1’de Paris Saint Germain, Almanya Bundesliga’da Bayern Münih, İtalya Serie A’da AC Milan ve La Liga’da Real Madrid ile şampiyonluk kazanan İtalyan teknik direktör, 5 büyük ligde bunu başaran ilk ve tek isim olarak meslektaşlarının hepsinden ayrıldı.


Adaptasyon ve İletişim Ustası


Carlo Ancelotti’nin teknik direktörlük kariyerine bakıldığında adaptasyon ve iletişim yetenekleri öne çıktı.


Real Madrid’de İtalyan teknik direktör ile birlikte çalışan Cristiano Ronaldo’nun “büyük teknik direktör, harika bir insan” sözleriyle tarif ettiği Carlo Ancelotti’nin başarısının temelinde, yıldızları yönetme becerisi büyük yer tuttu.

Başarılı çalıştırıcı ile birlikte çalışan bir başka yıldız Kaka, Ancelotti’nin stilini şu şekilde tarif etmişti: “Carlo kariyerimde çalıştığım en iyi teknik direktördü. Beni en iyi halime o getirdi. Sahip olduğu en etkileyici özellik kesinlikle insanları yönetme yeteneğiydi. Elbette taktikler konusunda da çok bilgili. Oyunu ve oyun hakkındaki her şeyi anlıyor ama oyuncuları nasıl yöneteceğini biliyordu.”

Bunun yanında Kaka’nın da ifade ettiği biçimde Carlo Ancelotti’nin başarısında öne çıkan diğer özelliği ise taktikler konusundaki bilgisiydi. İtalyan futbol geleneğinden gelen Ancelotti, birçok farklı taktikle birçok farklı takımda başarıya ulaşarak bu konudaki yetkinliğini de kanıtladı.

Milan günlerinde “Yılbaşı ağacı” sistemiyle başarılara ulaşan teknik direktör, Paris Saint Germain’de ise 4-3-3 sistemini uyguladı.

Real Madrid’e geldiğinde ise elindeki kadroyu en iyi şekilde kullanmak adına 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya çıkan ve zaman zaman 4-4-2’yi de tercih eden Ancelotti, Napoli’de de bu anlayışı zaman zaman tercih etti.

Everton’da ise kariyerinde çok fazla kullanmadığı 3’lü savunma düzeniyle takımını oynattı.

Futbol dünyasında taktiksel tercihlerine sıkı sıkıya bağlı olan isimlerin yanında oyuna ve koşullara göre uyum sağlamayı her daim başarabilen Carlo Ancelotti, birçok futbol otoritesine göre bu sebeple her gittiği ülkede şampiyonluk yaşamayı başardı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page