Dünyanın en büyük futbol organizasyonu olarak kabul edilen FIFA Dünya Kupası’nda ilk maçın oynandığı tarihten bugüne kadar tam 92 yıl geçti.
FIFA Dünya Kupası’nı düzenleme fikri ilk olarak 1906 yılında ortaya atıldı. O dönemde ülkelerin milli futbol takımları resmi olarak yalnızca olimpiyat oyunlarında yer alıyorlardı. Buna karşın 1900 ve 1904’te futbol branşında madalya verilmiyor ve oyun, bir “gösteri sporu” olarak adlandırılıyordu.
1904’te kurulan FIFA, 1906 yılında ilk kez uluslararası milli takımların yarışabileceği bir organizasyon düzenlemek için girişimlerde bulunsa da başarılı olamadı.
1914’ten itibaren olimpiyatlardaki futbol müsabakalarını düzenleme görevini üstlenen FIFA, 1920 Anvers Olimpiyat Oyunları’nda tarihin ilk kıtalararası futbol organizasyonunu gerçekleştirdi.
Devam eden süreçte 1924 Paris ve 1928 Amsterdam’da da futbol organizasyonları olimpiyatların çatısı altında gerçekleşti. Bununla birlikte Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin olimpiyatlara katılım için “amatör sporcu olma” şartı, FIFA tarafından benimsenmedi. Hal böyle olunca futbolun olimpiyatlardan kaldırılmasına karar verildi.
Olimpiyatlarda gerçekleşen futbol turnuvalarının sporseverler tarafından benimsenmesiyle birlikte harekete geçen dönemin FIFA Başkanı Jules Rimet’in önderliğindeki kurul, 28 Mayıs 1928’deki FIFA Kongresi’nde 1930’da bir Dünya Kupası düzenlenmesine karar verdi.
İlk Dünya Kupası Uruguay’da
Dünya Kupası’nın düzenlenmesine karar verildikten organizasyona hangi ülkenin ev sahipliği yapacağı tartışıldı.
Uruguay, 1924 ve 1928’teki olimpiyatlarda şampiyonluğa ulaşmıştı. Bununla birlikte 1930 yılı, Uruguay’ın bağımsızlığını kazanmasının 100’üncü yıldönümüydü. Tüm bunlar göz önüne alındığında ilk Dünya Kupası’nın Uruguay’da düzenlenmesine karar verildi.
FIFA, o döneme kadarki olimpiyat oyunlarında gösterilen performansları da göz önüne alarak seçilen ülkelerin futbol federasyonlarına davet gönderdi. Ancak Uruguay’a ulaşımın zor olması ve dönemin koşulları sebebiyle birçok ülke bu davete geri dönüş yapmadı.
Öyle ki turnuvanın başlamasına 2 ay kala hiçbir Avrupa temsilcisi Dünya Kupası’na katılacağını henüz bildirmemişti. FIFA Başkanı Jules Rimet, başta kendi ülkesi Fransa olmak üzere Belçika, Romanya ve Yugoslavya’nın federasyonlarıyla yaptığı görüşmelerde bu ülkeleri Uruguay’a gitmeye ikna etti.
Bu 4 ülkeyle birlikte Arjantin, Şili, Meksika, Brezilya, Bolivya, Peru, Uruguay, ABD ve Paraguay da 1930 FIFA Dünya Kupası’na katılan diğer ülkeler oldular.
Toplam 13 takımın katıldığı turnuva 13 Temmuz 1930 tarihinde başladı. Turnuvada 4 grupta yarışan takımlardan Arjantin, ABD, Uruguay ve Yugoslavya, grup aşamasını lider bitirerek yarı finale çıktılar.
Arjantin’in ABD’yi 6-1 yendiği yarı finallerde Uruguay da aynı skorla Yugoslavya’yı eledi.
Tarihin ilk FIFA Dünya Kupası finalinde kayıtlara göre 68.346 taraftarın izlediği Montevideo’daki maçta şampiyonluğu ev sahibi Uruguay kazandı. Uruguay bu şampiyonlukla birlikte turnuva ödülü olan 50.000 Fransız frangın ve Abel Lafleur tarafından tasarlanan ilk kupanın sahibi oldu.
“Zafer” ismi verilen 38 santimetre uzunluğunda ve 3,8 kilogram ağırlığında bu kupada, zafer tanrıçası Nike’ı sembolize eden bir heykel bulunuyordu.
Takım ödüllerinin yanında FIFA Dünya Kupası tarihinin ilk golünü Fransız Lucien Laurent kaydederken, ilk gol kralı ise finalist Arjantin’den Guillermo Stabile oldu.
Comentarios