FourFourTwo’dan Greg Lea, dünya futbolunun en iyi 32 stadyumunu sizler için sıraladı.
32. Saitama Stadyumu
Dünya Kupası öncesinde 2001 yılında açılan Saitama Stadyumu turnuvada dört maça ev sahipliği yaptı.
Şimdilerde Japon takımı Urawa Red Diamonds'a ev sahipliği yapan 63.700 kapasiteli stat, dolu olduğunda oldukça gürültü çıkarıyor. Japonya'nın rekabetçi iç saha maçlarının çoğunu burada oynaması tesadüf değil.
31. Olympiastadion
Geçmişi 1936 yılına kadar uzanan Olympiastadion'un zengin ama hoş olmayan bir tarihi var. Stadyum, Olimpiyatlar için kullanıldığında gamalı haçlar ve Nazi selamlarıyla doluydu.
Şimdilerde Hertha Berlin'in sahası olan bu stat, turnuva öncesinde büyük bir tadilattan geçtikten sonra 2006 Dünya Kupası finaline ev sahipliği yaptı.
30. Stadio Luigi Ferraris
Belki İtalya'nın en ünlü stadyumu değil ama Luigi Ferraris hala futbol için kullanılan en eski stadyum. 1911 yılında inşa edilen stadyum, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kapılarını Sampdoria'ya açmadan önce ilk günlerinde Genoa'nın evi olmuştu.
Koşu pistinin olmaması nedeniyle genellikle İngiliz tarzı bir zemin olarak tanımlanır.
29. Estadio Municipal de Braga
Bir dağın içine oyulmuş kaç tane stadyum sayabilirsiniz? Eduardo Souto de Moura adlı bir mimarın eseri olan Estadio Municipal de Braga, cesur tasarımıyla prestijli bir ödül kazanmıştır.
Futbol izlemek için eşsiz bir ortam olan bu stat, Euro 2004'te iki maça ev sahipliği yapmıştır.
28. Allianz Stadyumu
Sevilmeyen Stadio delle Alpi'de geçirdiği sefil bir dönemin ardından Juventus, 2011 yılında ruhsuz Alpi'nin aksine futbola özgü bir yer olan şimdiki evine taşındı.
Kulüp, atmosferin geniş tribünler arasında kaybolmaması için 41.507 gibi nispeten düşük bir kapasite seçti. Tesisler birinci sınıf ki İtalya'da her zaman böyle olmuyor...
27. Gelora Bung Karno Stadyumu
Endonezyalıların futbol tutkusu Asya'nın başka yerlerinde neredeyse eşi benzeri olmayan bir tutkudur. Etkileyici Gelora Bung Karno Stadyumu, 77.000'den fazla taraftarı ağırlayabilmekte ve milli takımın maçları düzenli olarak kapalı gişe oynanmaktadır.
Burası aynı zamanda ülkenin en büyük kulüplerinden biri olan Persija Jakarta'ya da ev sahipliği yapmaktadır.
26. Şükrü Saraçoğlu Stadyumu
Rakip kim olursa olsun ateşli bir atmosfer arıyorsanız, futbol delilerinin şehri İstanbul'a bir bilet ayırtın.
Fenerbahçe'nin stadyumu, daha uzun bir geçmişe sahip olması nedeniyle Galatasaray ve Beşiktaş'ınkileri geride bırakıyor. Adını Türkiye’nin eski başbakanlarından Şükrü Saraçoğlu’ndan alan stadyum, birkaç kez yenilendi ancak ilk olarak 1908 yılında açıldı.
25. Estadio Centenario
Estadio Centenario yakın zamanda herhangi bir güzellik yarışması kazanmayacak ancak burası oyun tarihindeki en önemli yerlerden biri.
İlk Dünya Kupası'nın ana stadyumu olarak açılmasının üzerinden neredeyse bir asır geçti ve halen Uruguay milli takımı tarafından kullanılıyor.
24. Soccer City
1989 yılında açılan Soccer City, Güney Afrika'daki 2010 Dünya Kupası için yenilenmiş ve 94.736 kapasiteye genişletilmiştir. Bu turnuvada finalin yanı sıra çeyrek finaldeki ünlü Uruguay-Gana karşılaşmasına da ev sahipliği yaptı.
Johannesburg merkezli Kaizer Chiefs de Güney Afrika gibi iç saha maçlarını burada oynamaktadır.
23. Johan Cruyff Arena
Ajax, orijinal adı Amsterdam Arena olan stadyumunun adını, 2018 yılında gelmiş geçmiş en büyük oyuncusunun adıyla değiştirdi. En az dokuz Avrupa Şampiyonası maçına ve 1998 Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapmıştır.
Johan Cruyff Arena 56.000 kişilik kapasitesiyle Hollanda'nın en büyük stadyumudur.
22. Azadi Stadyumu
Bugünlerde resmi kapasitesi 78.116 olsa da bir zamanlar 128.000 kişi, İran ve Avustralya arasında oynanan Dünya Kupası elemelerini izlemek için Azadi Stadyumu'nu tıklım tıklım doldurmuştu.
Kulüp takımları Esteghlal ve Persepolis de Azadi'yi evleri olarak görüyor ve derbi maçlar için inanılmaz bir atmosfer garanti ediliyor.
21. Estadio da Luz
Hem Benfica'nın yeni evi hem de Euro 2004'ün merkezi olması için inşa edilen Estadio da Luz, Lizbon'un dış mahallelerinde yer alan çarpıcı bir stadyumdur.
Açıldığından bu yana burada iki Şampiyonlar Ligi finali oynanırken Portekiz milli takımı da 64.642 kapasiteli arenada düzenli olarak maçlara çıkmaktadır.
20. Stade de France
Burası, büyük ölçüde Zinedine Zidane sayesinde Fransa'nın 1998 yılında ilk Dünya Kupası’nı kazandığı yerdir.
Euro 2016 ve 2020 Şampiyonlar Ligi finallerine de ev sahipliği yapan Fransa, iç saha maçlarını Paris banliyölerindeki bu harika stadyumda oynuyor.
19. De Kuip
1938 yılında inşa edilen De Kuip'in hem dışından hem de içinden karakter fışkırıyor. Mimarlar tasarımlarını büyük ölçüde Arsenal'ın eski evi Highbury'ye dayandırmış ve Yankee Stadyumu'ndan da ilham almışlardır.
Feyenoord uçarken De Kuip olağanüstü bir gürültü yaratır. Ayrıca Fransa'nın İtalya'yı 2-1 yendiği Euro 2000 finaline de ev sahipliği yapmıştır.
18. Kahire Uluslararası Stadyumu
Avrupa ve Güney Amerika dışındaki en iyi stadyumlardan biri olan Kahire Uluslararası Stadyumu'nda büyük bir maç oynandığında kendi kendinize düşünmeyi beklemeyin.
Bu açık hava sahası 75.000 kişiliktir ve Mısır şehirdeyken ya da ezeli rakipler Zamalek ve Al Ahly karşılaşırken nadiren çok sayıda bilet vardır.
17. Estadio de Mestalla
Valencia yıllardır yeni bir stadyuma taşınmaya çalışıyor ancak futbol tutkunları Mestalla'da kalmalarından memnun.
Turuncu koltukları ve oldukça dik tribünleriyle (akrofobi hastalarının gitmesine gerek yok) burası eşi benzeri olmayan bir stadyum. Mestalla, İspanya'nın 1982 Dünya Kupası'ndaki üç maçına ev sahipliği yapmıştır.
16. Estadio Metropolitano
Atletico Madrid, 2017 yılında manevi evi olan Estadio Vicente Calderon'dan ayrıldı. Estadio Metropolitano'nun, Calderon ile kıyaslandığında sönük kalacağına dair korkular vardı ancak tasarımcılar muhteşem bir iş çıkardı.
Metropolitano'da da muazzam bir gürültü var, özellikle de akşam maçları için projektörler açıkken. Liverpool ve Tottenham arasındaki 2019 Şampiyonlar Ligi finali burada oynandı.
15. Anfield
Sıra sıra dizilmiş teraslı konutların arasında yer alan Anfield, Liverpool topluluğunun tam kalbinde yer almaktadır. Başlangıçta Everton'ın evi olan stada, şehrin kırmızı takımı 1892 yılında taşınmıştır.
Liverpool, 2000'li yıllarda yeni bir stadyum planından vazgeçti ve kulüp bunun yerine manevi evinde kalmaya karar verdi.
14. Stade Velodrome
Pek çok modern saha, atmosfer eksikliği ve tek tip tasarım nedeniyle eleştirilmektedir. Muhteşem Stade Velodrome'a her iki suçlama da yöneltilemez.
Marsilya, 1937'den beri burada oynuyor ancak stadyum bugünkü görünümünü (olağanüstü, eliptik çatısı da dahil olmak üzere) ancak Euro 2016'dan önce yapılan büyük tadilattan sonra aldı.
13. Celtic Park
Celtic bir zamanlar Avrupa sahnesinde olduğu gibi güçlü olmasa da hiçbir Şampiyonlar Ligi ya da Avrupa Ligi takımı buraya gelmekten hoşlanmaz.
Tarihi 1892'ye kadar uzanan ancak o tarihten bu yana birkaç kez modernize edilen Celtic Park (ya da kulübün taraftarlarının deyimiyle Cennet) eski ve yeninin ideal bir karışımı.
12. Wembley Stadyumu
Wembley her ne kadar eleştirilerden payını alsa da Londra'nın kuzeyindeki 90.000 kapasiteli stadyum çok şey ifade ediyor. Sadece ismi bile dünyanın her köşesinde tanınabilir.
Kemer (tıpkı buradaki eski sahada ikiz kulelerin yaptığı gibi) stada kendine özgü bir görünüm kazandırıyor.
11. Allianz Arena
Dışarıdan dev bir uzay gemisi gibi görünebilir ama Allianz Arena futbol izlemek için müthiş bir yer.
Bayern Münih'in stadyumu aynı zamanda elektrikli bir atmosfer yaratmasaydı, böylesine cesur ve yenilikçi bir tasarımın önemi daha az olurdu. Neyse ki özellikle de büyük Avrupa gecelerinde o atmosferi fazlasıyla yaratıyor.
10. Ibrox
Mimar Archibald Leitch'in Britanya'daki çok sayıda futbol stadyumunda parmağı vardı ancak Ibrox, muhtemelen Glasgowlu'nun en iyi eseriydi.
Kırmızı tuğlalı cephesiyle ana tribün çarpıcı şekilde görkemliyken atmosfer de özellikle Old Firm maçları için hararetli. Rangers 1899'dan beri burada oynamaktadır.
9. Tottenham Hotspur Stadyumu
Tottenham Hotspur Stadyumu, eski White Hart Lane'in yerinde bulunmaktadır ve bu da buranın hala yerel toplumun merkezi olduğu anlamına gelmektedir.
Akustiği ve çok yönlü taraftar deneyimi mükemmeldir. 17.500 taraftarın oturduğu yüksek Güney Tribünü ise görülmeye değer bir manzaradır. Zemin 1 milyar £’e mal oldu ama her kuruşuna değdi.
8. Estadio Azteca
Estadio Azteca, 1970 ve 1986 yıllarında iki Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapan ilk sahadır. Her iki turnuvayı da izleyenler, bu görkemli arenanın renkleri ve egzotizmi karşısında büyülenmekten kendilerini alamadılar.
Cruz Azul, Club America ve Meksika milli takımına ev sahipliği yapan Azteca, 87.523 kişilik kapasiteye sahiptir.
7. Estadio Monumental
River Plate maçlarını 1938'den beri görkemli Estadio Monumental'de oynamaktadır. Stat, başlangıçta at nalı şeklindeydi ancak bugünlerde atmosferin yararına olacak şekilde dört tribün de birbirine bağlanmış duruma geldi.
Arjantin, 1978 Dünya Kupası'nı Monumental'de kazandı ve milli takım maçlarının çoğunu burada oynamaya devam ediyor.
6. Camp Nou
Avrupa'nın en büyük stadyumu olan Camp Nou'yu ziyaret etmeden hiçbir stat meraklısının işi tamamlanmış sayılmazdı.
Barcelona, 1957'den beri burada oynuyor. 1982 Dünya Kupası'ndaki beş maç da bu futbol katedralinde oynandı. Feyenoord'un De Kuip'inden esinlenilen Camp Nou'da kasıtlı olarak hiç açık köşe bulunmuyordu.
5. San Siro
San Siro, yakındaki metro istasyonundan çıkar çıkmaz nabzınızı hızlandırır. Heybetli beton kuleler ve spiral merdivenler benzersizdir. Ancak hiçbir şey sizi içerideki gürültü ve renge hazırlayamaz.
Hem AC Milan hem de Inter yıllar içinde buradan taşınmayı denedi ancak San Siro merhametli bir şekilde hala ayakta.
4. La Bombonera
Resmi adı Estadio Alberto José Armando olabilir ancak herkes Boca Juniors'un evini kendine özgü D şeklinden dolayı La Bombonera (çikolata kutusu) olarak bilir.
Sahayı çevreleyen mavi ve sarı renklerin cezbedici bir yanı var, atmosfer ise şüphesiz gezegendeki en iyi atmosferlerden biri.
3. Signal Iduna Park
Borussia Dortmund'un Signal Iduna Park'ı ya da Westfalenstadion, dünya futbolunun en fantastik manzaralarından ve en gürültülü atmosferlerinden) birine ev sahipliği yapıyor.
Sarı Duvar, 24.454 kapasiteli Güney Yakası'nda duran ve sporun herhangi bir yerinde bulabileceğiniz en iyi atmosferlerden birini yaratmaya yardımcı olan taraftarların takma adıdır.
2. Maracana
Rio de Janeiro'daki Estadio Jornalista Mario Filho aslında böyle adlandırılmasa da dünyada Maracana'dan daha fazla çağrışım yapan bir stadyum yoktur.
Pele, Garrincha, Zico, Romario, Ronaldo ve Ronaldinho, iki Dünya Kupası finaline ve sayısız diğer büyük maça ev sahipliği yapan bu sahada boy gösterdiler.
1. Estadio Santiago Bernabeu
Dünyanın en büyük kulübünün bu statüye yakışır bir stadyuma ihtiyacı var ve Real Madrid kesinlikle buna sahip.
Estadio Santiago Bernabeu, 83.168 kişiyi ağırlıyor ve gürültüleri yüksek tribünlerden ve muhteşem çelik çatıdan ancak kaçabiliyor. Burası Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi ve Copa Libertadores finallerine ev sahipliği yapmış tek stat.
Commentaires