Devleri Yöneten Sportif Direktör Luis Campos
top of page

Devleri Yöneten Sportif Direktör Luis Campos



Yazı: Alper Erdem


Yeni sezona Todd Boehly başkanlığındaki yeni sahipleriyle giren ve transfer dönemini oldukça hareketli geçiren Chelsea, geçtiğimiz günlerde sürpriz bir kararla Alman teknik direktör Thomas Tuchel ile yollarını ayırdı.

Thomas Tuchel ve kulüp arasındaki sözleşmenin feshedilmesinin ardından Londra temsilcisi, takımın başına Graham Potter’ın getirildiğini ve İngiliz menajer ile 5 yıllık sözleşme imzalandığını açıkladı.

Todd Boehly yönetimi, Graham Potter hamlesinin ardından futbol organizasyonun başına bir sportif direktör getirmek için de çalışmalara başladı. İngiliz The Times gazetesi, Todd Boehly’nin sportif direktörlük için Luis Campos’u istediğini okuyucularına aktardı.


Saha İçinden Saha Dışına


Luis Campos futbol ile 27 yaşındayken tanıştı. Portekiz’in Esponde şehrinde 6 Eylül 1964’te dünyaya gelen Luis Campos, kariyerinin ilk yıllarında teknik direktörlük yaptı.

Portekiz’in amatör kulüplerinde elde ettiği deneyimlerden sonra 2000-2001 arasında Gil Vicente ve 2002-2003 yılları arasında Vitoria Setubal gibi görece üst seviye takımlarda çalışan Luis Campos, futbol dünyasında adını ilk kez Gil Vicente yıllarında duyurmuştu.

O dönemler Portekiz futbolunu Jose Mourinho’nun başında bulunduğu Porto domine ediyordu. Gil Vicente’nin genç teknik direktörü Luis Campos, sonraları dünyanın en elit menajerleri arasına girecek olan Jose Mourinho’nun Porto’sunun 27 maçlık yenilmezlik serisine son veren isim olarak dikkat çekmişti.

Buna karşın Luis Campos teknik direktörlük kariyerinde pek fazla ilerleyemedi ve saha dışına çıkmaya karar verdi. 2004-2005 arasında Beira-Mar’da teknik direktör olarak görev aldıktan sonra 7 yıl boyunca takım çalıştırmayan Luis Campos, futbola Real Madrid’in scout ekibine girerek döndü.


Dev Kulüplerin Futbol Aklı


Luis Campos, Real Madrid’de 1 sezon çalıştıktan sonra Fransız ekiplerinden AS Monaco’da sportif direktör olarak işe başladı.

AS Monaco’da geçirdiği yıllarda bu alanda en iyiler arasına girmeyi başaran Luis Campos, Fransız kulübüne James Rodriguez, Martial, Lemar, Fabinho, Bernardo Silva, Kondogbia, Allan Saint Maximin gibi büyük potansiyelli isimleri kazandırdı.

Kulüp daha sonraki yıllarda Luis Campos döneminde transfer edilen isimlerden yaklaşık 500 milyon euro’ya yakın gelir elde ederek tarihinin en karlı satışlarından bazılarını gerçekleştirdi

AS Monaco’dan 2016 Haziran’da ayrılan Luis Campos, 1 sezonluk aranın ardından LOSC Lille tarafından sportif direktörlüğe getirildi. Bu aralıkta Luis Campos’un temellerini attığı kadrosu ile AS Monaco da Ligue 1’i Paris Saint Germain’in önünde şampiyon tamamladı.

LOSC Lille ile 2017-2020 arasında çalışan Portekizli sportif direktör, Ligue 1’in son 10 yılında Paris Saint Germain’e karşı şampiyonluk yaşayan ikinci takımın da temellerini kurdu. Lille döneminde takıma Nicolas Pepe, Osimhen, Leao, De Preville, Mendes ve Malcuit gibi oyuncuları transfer eden Campos bu oyuncular için kulübün kasasından yaklaşık 55 milyon euro çıkarttı. Ancak Lille yaptığı bu harcamanın karşılığını yıllar içinde hem şampiyonlukla hem de bu isimleri yaklaşık 226 milyon euro’ya satarak fazlasıyla aldı.

2020’de LOSC Lille’deki görevinden ayrıldıktan sonra bir süre aktif olarak çalışmayan Luis Campos, 2022 Mart – 2022 Mayıs ayları arasında çok kısa bir süreliğine Galatasaray ile çalışmış ancak yönetimin değişmesiyle Campos da görevinden ayrılmıştı.

Galatasaray ile aynı dönemde Celta Vigo’ya da “danışmanlık” veren Portekizli, 1 Temmuz 2022 itibariyle Paris Saint Germain’de futbol organizasyonun başına geçmişti.

Fransız kaynakların bazılarına göre Luis Campos’un Paris Saint Germain’de görev almasında Kylian Mbappe’nin talebi de etkili olmuştu.

Geride bıraktığımız transfer döneminde Paris Saint Germain’e tamamı 20-27 yaş aralığında olmak üzere 7 oyuncu transfer ettiren Campos’un en büyük yatırımı ise Portekizli oyuncu Vitinha oldu. Paris Saint Germain bu transferler için toplam 147.5 milyon euro harcadı.


Her Şeyi Kontrol Ediyor


France Football’dan Thymoté Pinon, Yusuf Kenan Çalık’a NTV Spor için verdiği röportajda Luis Campos’un çalışma metotlarından bahsetmişti.

"Campos bir kulüpte başkan ile teknik direktör arasında kendisine çok doğru yer bulan biri. İyi çalışması için hem başkanın hem de teknik direktörün güvenine ihtiyacı var."

Fransız gazeteci Campos’un çalışma tarzı konusunda bilgiler verirken onun her kulüpten kendi scout şirketiyle ortak hareket etmesini talep ettiğini anlatmıştı.

Buna göre oyuncu keşfetme konusunda üst düzeyde çalışan bu şirket aracılığıyla doğru kulüp için doğru oyuncuları bulan Luis Campos’un tüm scoutlarını kontrol ettiği ve bir oyuncu için farklı raporlar talep ettiği belirtiliyordu.

Thymoté Pinon ayrıca o günlerde Campos’un Mbappe ailesine çok yakın olduğunu da belirterek adeta gelecekte olacakları ön görmüştü.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page