Dünya Kupası Şifreli Yayınlanabilir Mi?
top of page

Dünya Kupası Şifreli Yayınlanabilir Mi?



FIFA Dünya Kupası, dünyanın en büyük futbol organizasyonu olarak 4 yılda bir düzenleniyor.

Bu turnuvayı düzenlemek için birçok ülke adaylık başvurusunda bulunurken FIFA, bu başvurular arasından en uygun bulduğunu seçip organizasyonu düzenleme görevini ilgili federasyona veriyor.

Turnuvanın düzenleneceği ülkeyi, turnuvanın düzenlendiği günler boyunca birçok futbolsever ziyaret edip dünyanın en büyük futbol organizasyonunu yerinde takip etmeye çalışıyor.

Buna karşın futbolseverlerin büyük bir bölümü ise FIFA Dünya Kupası’nı ekran başından takip edebiliyor.


Avrupa Adalet Divanı’nın Kararı


2014 FIFA Dünya Kupası öncesinde başta İngiltere’deki yayıncılar olmak üzere FIFA ve UEFA, Dünya Kupası maçlarını şifreli kanallardan üyelik modeliyle yayınlamak için harekete geçtiler.

Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi’nin 2011 yılındaki kararına göre FIFA Dünya Kupası gibi büyük etkinlikler, “ulusal ilgi çeken spor karşılaşmaları” olarak belirlenmiş ve yayıncıların bu organizasyonları “sadece” şifresiz kanallar aracılığıyla ücretsiz olarak yayınlayabilmelerine izin verilmişti.

2013 yılında bu karara karşın karşılaşmaları şifreli kanallardan yayınlamak isteyen FIFA ve UEFA, Avrupa Adalet Divanı’nda Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi’nin bu kararını temyize götürdüler.

Davanın temel sebebi FIFA ve UEFA’nın, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası gibi üst düzey organizasyonların şifresiz olarak yayınlanması sebebiyle kendilerine göre adil gelir elde edemeyişiydi.

Buna karşın Avrupa Adalet Divanı, FIFA ve UEFA’nın bu itirazını “tamamıyla ve kesin olarak” reddettiğini açıklamıştı. 2013’te verilen bu kararın gerekçesi olarak ise “kararın amacı, bireylerin bilgi alma özgürlüklerini korumak ve kamuoyunun büyük spor organizasyonlarına ilişkin bilgilenmesini sağlamak” olduğu belirtilmişti.


Türkiye’de RTÜK Kararı Var


Türkiye’de yayıncılığı düzenleyen en üst kurul olan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), her sezon başında şifresiz yayınlanması zorunlu olan organizasyonları güncelliyor.

RTÜK, “önemli olaylar” olarak belirlediği 22 spor organizasyonunun, yayıncısının kim olduğuna bakılmaksızın herkesin ulaşabileceği şifresiz bir kanalda yayınlanmasını zorunlu kılıyor.

Buna göre Türkiye’de yayın yapan ve yayıncı kuruluş olarak maçların yayın haklarını elinde bulunduran kanalların FIFA Dünya Kupası’nı şifresiz olarak yayınlaması uluslararası mahkeme kararlarının yanında yerel otorite tarafından da garanti altına alınıyor.

Böylece futbolseverler, 4 yılda bir dünyanın en büyük futbol organizasyonunu ekranları başında ücretsiz bir şekilde takip edebiliyorlar.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page