Dünyanın En İyi 32 Kulübü
top of page

Dünyanın En İyi 32 Kulübü


FourFourTwo’dan Ben Hayward, dünya futbolunun en iyi 32 kulübünü sıraladı…


Taraftarlar, kulüplerinin rakiplerinden daha büyük olup olmadığı konusunda tartışmayı severler. Ancak soruyu sorarken objektif bir cevap beklemeyin.


Büyük bir kulübü ne tanımlar? Tarih mi? Kupalar mı? Hayran kitlesi mi? Stadyum büyüklüğü? Varlıkları mı? Sosyal medya takipçileri mi?


Aslında bunların hepsi ve daha fazlası. İşte dünyanın en büyük kulüplerine bir bakış...


32.Rangers


Glasgow'daki rakipleri Celtic ile birlikte Rangers, İskoç futbolunun baskın gücü. 1980'ler ve 1990'larda arka arkaya 9 lig şampiyonluğu kazanıp rekor kıran Gers, 1972'de Kupa Galipleri Kupası'nı da kaldırdı.


Dünyanın en popüler kulüplerinden biri olan Rangers, 35'ten fazla ülkede 600'ün üzerinde taraftar kulübüne sahiptir. Glasgow devleri ayrıca, 2008 UEFA Kupası finali için tahmini 200.000 taraftarın Manchester'a gittiği, şimdiye kadarki en büyük seyahat desteği rekorunu da elinde tutuyor.


31. Celtic


1967'de Avrupa Kupası'nı kazanan ilk İngiliz kulübü olan Celtic, Glasgow'daki rakipleri Rangers ile birlikte İskoç futboluna hakim oldu.


Efsanevi Jock Stein yönetiminde Celtic, 1960'larda ve 1970'lerde arka arkaya 9 İskoç şampiyonluğunun yanı sıra Avrupa şampiyonluğunu da kazandı. Hoops, İskoç futbolunda en yüksek seyirci ortalamasına sahip takımdır ve dünya çapında yaklaşık dokuz milyon taraftarı olduğu tahmin edilmektedir.


30. Beşiktaş


Türkiye’de “Üç Büyükler” olarak adlandırılan üç büyük İstanbul takımının Galatasaray ve Fenerbahçe'yle birlikte üçüncü üyesi olan Beşiktaş, aynı zamanda ülkenin en başarılı üçüncü kulübü konumunda bulunuyor.


İstanbul merkezli Beşiktaş hiçbir zaman küme düşmedi. Türkiye'nin en yüksek seyirci sayısı rekoru (76.127) 2013'te Galatasaray'a karşı oynanan derbide yaşanırken Beşiktaş taraftarları, 2007'de Liverpool'a karşı oynanan maçta 132 desibellik gürültü rekoru kırmıştı.


29. Marsilya


Marsilya, 2011 yılında Qatar Sports Investments tarafından devralınmasından bu yana rakipleri PSG’nin gölgesinde kaldı ancak OM hala büyük bir rakip.


Yıllar boyunca Fransa'nın en başarılı takımlarından biri olan Marsilya, 1993'teki finalde AC Milan'ı yenerek Avrupa Kupası'nı kazanan ilk Fransız takımı oldu. Sahaları Stade Velodrome'da 67.000'den fazla taraftar bulunuyor. Kulüp, sürekli olarak Ligue 1'deki en yüksek seyirci sayısıyla oynuyor.


28. Sao Paulo


Sao Paulo, Flamengo ile birlikte Brezilya'nın en üst liginden asla düşmeyen iki takımdan biri.

Efsanevi eski Brezilya Teknik Direktörü Tele Santana'nın yönetimindeki Sao Paulo, 1990'larda hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük bir başarı elde ederek o dönemde iki Copa Libertadores şampiyonluğu ve iki Kıtalararası Kupa kazandı.


27. Valencia


Son yıllar Valencia için zor geçti. Kulüp, yıllardır süren borçlar ve kötü yönetimden ve yarısı inşa edilmiş yeni stadyuma taşınma konusundaki belirsizlikten dolayı sersemlemiş durumda.


Altı kez İspanya şampiyonu olan ve Şampiyonlar Ligi'nde iki kez ikinci olan Valencia, büyük bir kulüp olmaya devam ediyor. Stadyumları Mestalla, İspanya'nın en ikonik statlarından biri.


26.Fenerbahçe


1907 yılında kurulan Fenerbahçe, İstanbul'daki rakipleri Galatasaray'ın ardından Türkiye'nin en başarılı ikinci kulübü ve ülkenin en çok desteklenen kulüplerinden biri olma özelliğiyle öne çıkıyor.

Ülkedeki futbol taraftarlarının yaklaşık %35'inin Fenerbahçe'yi desteklediği tahmin ediliyor. Kulüp aynı zamanda Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs’ta da oldukça popüler. Fenerbahçe, her yıl Galatasaray ile Kıtalararası Derbi'de karşı karşıya geliyor.


25. Corinthians


30 milyondan fazla taraftarıyla Brezilya'nın en çok desteklenen ikinci kulübü olan Corinthians, 2000 yılında FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası'nı ve 2012'de de Dünya Kulüpler Kupası'nı kazandı.

Sao Paulo merkezli kulüp Brezilya'nın en başarılı takımlarından biri. Önemli eski oyuncular arasında Rivellino, Socrates, Carlos Tevez ve Javier Mascherano yer alıyor.


24. Flamengo


1895 yılında kurulan Flamengo, Brezilya'nın en zengin ve en değerli kulübü olmasının yanı sıra, ülke çapında tahmini 40 milyon taraftarıyla Brezilya’nın en popüler takımıdır.


Rio de Janeiro devi, Sao Paulo ile birlikte Brezilya'nın en üst liginden asla düşmeyen iki takımdan biridir. Kulüp; Zico, Romario ve Ronaldinho gibi Brezilya'nın en sembolik oyuncularından bazılarına ev sahipliği yapmıştır.


23.Porto


Porto, 1987 ve 2004'teki Avrupa Kupası galibiyetleri de dahil olmak üzere yedi kupayla Portekiz'in uluslararası alanda en başarılı takımı konumunda bulunuyor.


Porto, kurulduğu 1934 yılından bu yana her Primeira Liga sezonunda yer alan üç kulüpten biridir. Dragons, aynı zamanda Benfica'dan sonra en çok şampiyon olan ikinci Portekiz kulübüdür. 2011 ve 2013'te sezon boyunca tek bir lig maçı bile kaybetmeden şampiyonluklar kazanmışlardır.


22.Galatasaray


Galatasaray, futbol tarihinin en başarılı Türk takımı olmasının yanında aynı zamanda ülkenin en çok desteklenen kulübüdür.


Galatasaray, 2000 yılında Arsenal'ı yenerek UEFA Kupası'nı kazandı ve ardından Real Madrid'i yenerek bu başarıya, UEFA Süper Kupası'nı da ekleyerek Avrupa'da başarılı oldu. Bünyesinde diğer spor branşlarını da barındıran kulübün sosyal medyada da büyük bir takipçi kitlesi var.


21. River Plate


1901'de kurulan River Plate, Arjantin'in yerel turnuvalardaki en başarılı kulübü ve ezeli rakibi Boca Juniors'tan sonra ülkenin en çok desteklenen takımıdır.


Buenos Aires devi, 1978 Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapan ve 2013 yılında Rio de Janeiro'daki Maracana'nın yeniden düzenlenmesinden sonra Güney Amerika'nın en büyük stadyumu olan Estadio Monumental'da oynuyor.


20.Boca Juniors


Eski Boca Juniors Başkanı Alberto J. Armando, takımın Arjantin'deki desteğini vurgulamak için "la mitad más uno (yarım artı bir)" ifadesini popüler hale getirdi ve ülkenin yarısından bir fazlasının, Buenos Aires kulübünün taraftarı olduğunu iddia etti.


1905 yılında kurulan Boca hem Arjantin'de hem de uluslararası alanda büyük başarı elde ederken Bombonera Stadyumu, folklorik La Boca mahallesinin kalbinde yer alıyor. Boca, kariyerinin başında ve sonunda olmak üzere, efsane Diego Maradona'ya iki dönemde ev sahipliği yapmıştır. Maradona, emekli olduktan sonra da düzenli olarak bir taraftar gibi maçlara gelmiştir.


19. Napoli


1991 yılında Diego Maradona'nın ayrılmasının ardından Napoli, İtalyan futbolunun en büyük kupasını üçüncü kez kazanmak için uzun süre beklemek zorunda kaldı.


1987 ve 1990'da şampiyon olan Napoli, sonunda 2022/23'te Scudetto'yu geri alarak şehirde çılgın kutlamalara yol açtı. Çok az kulüp bu kadar tutkuyla desteklenir.


18.Benfica


Benfica, Portekiz'in en çok desteklenen takımı ve aynı zamanda kendi ülkesinde en yüksek taraftar yüzdesine sahip olan Avrupa kulübüdür.


İki kez Avrupa Kupası’nı kazanan ve beş kez ikinci olan Kartallar, Portekiz'in açık ara en başarılı takımıdır. Kulübün, dünya çapında yaklaşık 14 milyon taraftarı olduğu düşünülüyor.


17. Roma


İtalya'nın kuzeydeki üç büyükler dışındaki en büyük kulübü olan Roma, Serie A'yı üç kez kazandı ve bu zaferlerin sonuncusu 2000/01'de geldi.


Büyük Francesco Totti, o zamanlar oynuyordu ve tüm kariyerini Stadio Olimpico'da geçirdi. Giallorossi, daha yakın zamandaysa 2022'de Jose Mourinho takımın başındayken UEFA Konferans Ligi'ni kazandı.


16. Tottenham Hotspur


Tottenham Hotspur'un yeni stadyumu dünyanın en iyilerinden biri ve neredeyse her zaman dolu. Spurs'un tarihi, geleneği, parası ve etkileyici bir antrenman sahası var. Tek bir şey eksik: Kupalar.

1960'larda, 1970'lerde ve 1980'lerde başarılı olan Tottenham, 1991'deki FA Cup zaferinin ardından düşüşe geçti. 2014'te Mauricio Pochettino'nun teknik direktör olarak gelmesinin ardından yeniden rekabetçi olan Spurs, çok yaklaşmasına rağmen en büyük kupaları kaçırdı. Tottenham eğer düzenli olarak kupalar kazanabilseydi daha büyük olurdu.


15. Atletico Madrid


Real Madrid ve Barcelona'nın diğer tüm takımları domine ettiği bir ülkede üçüncü büyük olan Atletico Madrid, bu devlerle rekabet edebilmek için çok çalışmak zorunda kaldı.


Rojiblancos, 2000'li yıllardaki düşüş döneminin ardından Diego Simeone'nin teknik direktör olarak gelişiyle yeniden rekabetçi hale geldi. Bir dizi büyük kupayı kazandı ancak şehrin diğer büyüğüne karşı en büyük kupayı iki kez kaybetti. 2014 ve 2016 Şampiyonlar Ligi finallerinde karşılarında gerçek rakipleri vardı.


14. Borussia Dortmund


Almanya'nın Bayern Münih'ten sonra en başarılı ve en büyük ikinci kulübü olan Borussia Dortmund, 1997'de Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmuştu.


Son zamanlarda genç oyuncuların gelişimi alanındaki etkileyici çalışmalarıyla tanınan Dortmund, taraftarlardan oluşan ikonik "Sarı Duvar"ın Avrupa futbolundaki en iyi atmosferlerden birini yarattığı Signal Iduna Park'ta oynuyor.


13.Ajax


Büyük Johan Cruyff liderliğindeki Ajax, 1970'lerin başında arka arkaya üç Avrupa Kupası kazandı ve kulübün oyun tarzı modern futbolun tanımı haline geldi.


1995'te yine Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Ajax, daha zayıf bir ligde oynaması nedeniyle son zamanlarda rekabet etmekte zorlandı. Ancak tarih, gelenek, kültür ve hayran kitlesi açısından Amsterdam kulübü hala büyük önem taşıyor.


12.Arsenal


İngiltere'nin en başarılı ve popüler kulüplerinden biri olan Arsenal, Arsene Wenger'in görevde olduğu dönemde uluslararası alanda da büyük bir taraftar kitlesi kazandı.


Ne var ki Topçular’ın Avrupa'daki sonuçları yerel başarılarıyla tam olarak eşleşmedi. Kulübün 2006'da Highbury'den Emirates Stadyumu'na taşınması, onları mali açıdan bir süreliğine zayıflattı. Ancak Kuzey Londralılar hâlâ en büyüklerden biri olmaya devam ediyor.


11.Paris Saint-Germain


Fransa'nın başkentinin tek üst düzey kulübü ve Fransa'nın en büyük takımı olan Paris Saint-Germain, 2011 yılında Qatar Sports Investments tarafından devralınmasından bu yana Ligue 1'i domine etti.


Kylian Mbappe, Lionel Messi ve Neymar gibi küresel süperstarlar son yıllarda Parc des Princes'i onurlandırdı ancak PSG'nin muhtemelen hâlâ daha büyük bir stadyuma ve Avrupa'da bir güç olarak yer edinmeye ihtiyacı var.


10. Inter


İtalya'nın en büyük, en değerli ve en çok desteklenen kulüplerinden biri olan Inter, ikonik San Siro stadyumunu AC Milan ile paylaşıyor. Inter, biri şehirdeki rakiplerine karşı, diğeri Juventus'a karşı olmak üzere ülkenin en büyük iki derbisinde yer alıyor.


Hem yurt içinde hem de Avrupa kupalarında başarılı olan Inter, 2010 yılında Jose Mourinho'nun yönetiminde “üçleme” yapabilen seçkin birkaç takımdan biri.


9.Chelsea


Roman Abramovich'in gidişinin ardından yaşadıkları zorluklara rağmen Chelsea hala büyük bir kulüp. Maviler, dünyanın en büyüklerinden biri ve küresel çapta büyük bir hayran kitlesi var.

Londra'nın güneyinden Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ilk kulüp olan Chelsea, 2021'de ikinci kez kupayı kazandı ve iki Manchester kulübünün ardından Premier League döneminde en başarılı takım oldu.


8.Manchester City


Manchester City birkaç yıl önce böyle bir listede bu kadar üst sıralarda yer almayabilirdi ancak kulüp, son on yılda City Football Group'un mülkiyetinde dönüşüm geçirdi.


Pep Guardiola yönetiminde birçok Premier League şampiyonluğu kazanan City, 2023'te tarihi bir üçlemeye imza attı. Dünyanın en zengin kulüplerinden biri kulüp, Guardiola dönemindeki başarı ve oyun tarzıyla dünyanın dört bir yanından çok sayıda yeni taraftar kazandı.


7.AC Milan


İtalya'nın en büyük kulüplerinden biri ve Avrupa'nın en başarılı Serie A takımı olan AC Milan, aynı zamanda Paolo Maldini ve Franco Baresi gibi İtalya tarihindeki en büyük efsanelerden bazılarına ev sahipliği yapmıştır. Kulüp, ikonik San Siro’yu rakibi Inter ile paylaşmaktadır.


1980'lerin ortasında kulübü Silvio Berlusconi'nin devralmasıyla yeniden canlanan Milan, son derece başarılı bir dönem yaşadı. İtalyan medyasının "Ölümsüzler" lakabını verdiği 1988-1990 takımı, World Soccer dergisinin 2007 yılında uzmanlarla gerçekleştirdiği ankette tüm zamanların en iyi takımı seçildi.


6.Juventus


En azından yurt içinde İtalya'nın en popüler ve en başarılı kulübü olan Juventus, diğer kulüplerden daha fazla Serie A şampiyonluğu, daha fazla İtalya Kupası ve daha fazla İtalya Süper Kupası kazandı.


2006'daki Calciopoli skandalının ardından Serie B'ye düşen Juve, kısa sürede toparlandı ve 2012 ile 2020 arasında arka arkaya 9 Serie A şampiyonluğu kazandı. Juventus; Michel Platini'den Roberto Baggio'ya, Alessandro Del Piero'dan Zinedine Zidane ve Gianluigi Buffon'a kadar birçok büyük efsanenin evi oldu.


5.Liverpool


Sadece futbolun değil, şehirlerinin mücadelesi ve Hillsborough'nun trajedisi ile adaletsizliğinin de bir araya getirdiği Liverpool taraftarları, "Asla Yalnız Yürümeyeceksin" şarkısını söylüyor.


Anfield'ın atmosferi en iyi ihtimalle heyecan verici. Liverpool taraftarları yıllar geçtikçe bazı özel takımları izlediler. Özellikle 1980'lerde ve Jürgen Klopp yönetiminde. Kırmızılar, İngiltere'nin Avrupa Kupası'ndaki en başarılı kulübü.


4.Bayern Münih


Bayern Münih, Almanya'da ve dünya çapında oldukça popülerdir. Birden fazla kez üçleme yapan iki takımdan biri olan Bayern, aynı zamanda Barcelona'dan sonra bir sezonda 6 kupa kazanan ikinci kulüp oldu.


1970'lerde efsanevi Franz Beckenbauer'in üst üste üç Avrupa Kupası şampiyonluğuna kaptanlık ettiği Bayern Münih, son yıllarda Bundesliga'da giderek daha baskın hale geldi. Bavyeralılar, 2005 yılında inşa edilen etkileyici Allianz Arena'da oynuyor.


3.Manchester United


İngiltere'nin en başarılı kulübü ve dünyanın en popüler takımlarından biri olan Manchester United, 1980'lerde Sir Alex Ferguson'un teknik direktörlüğe gelip İngiliz futboluna hakim olmasıyla bir rönesans yaşadı.


Ferguson, 1950'lerin sonundaki ünlü Busby Babes'in yanında yer almak için bir takım kurdu. Bunların birçoğu, 1958'deki Münih hava felaketinde trajik bir şekilde hayatını kaybetmişti. Sir Alex yönetiminde Kırmızı Şeytanlar, 13 Premier League şampiyonluğu ve biri üçlemede olmak üzere iki Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazandı. United, 1960'ların sonlarında Bobby Charlton ve George Best'ten oluşan bir takımla ilk kez Avrupa Kupası'nı kazanmıştı. Charlton, Old Trafford'a bugün hala kullanılan bir terim olan "Düşler Tiyatrosu" adını verdi.


2. Barcelona


Katalonya'nın fiili milli takımı olan Barcelona, Franco döneminde toplumsal mücadelenin ve baskıya karşı hareketin sembolüydü. Camp Nou, insanların Katalanca'da kendilerini özgürce ifade edebildikleri birkaç yerden biriydi. Tüm bunların yanında Barça çok iyi bir kulüp ve hatta bir kulüpten daha fazlası.


Yenilenmeden önce Camp Nou, Avrupa'nın en büyük stadyumuydu ve aralarında Lionel Messi'nin de bulunduğu tüm zamanların en iyi oyuncularından bazılarına ev sahipliği yapıyordu. Bunların birçoğu kulübün ünlü La Masia akademisinden çıkarken, kulübün hücum futbolu dünya çapında takdir görüyor. Barcelona aynı zamanda iki kez üçleme yapan ve bir sezonda 6 kupa kazanan ilk kulüp oldu.


1.Real Madrid


İlk 5 Avrupa Kupası’nı kazanan Real Madrid, bu turnuvanın tarihindeki diğer tüm kulüplerin çok ilerisinde yer alıyor. Avrupa’da bunları başaran kulüp, İspanya’da da rakiplerinin hepsinden daha fazla şampiyonluk yaşadı.


Dünyanın en değerli kulübü olan Real Madrid hem İspanya'da hem de uluslararası alanda en çok desteklenen kulüplerden biri olarak dikkat çekiyor. Deloitte'un en çok kazanan takımlar listesinde düzenli olarak üst sıralarda yer alan Real'in, 1982 Dünya Kupası finaline ev sahipliği yapan Santiago Bernabeu'daki evi ikoniktir. Kulübün dünyadaki diğer futbol takımlarından daha fazla sosyal medya takipçisi var.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page