Fatih Terim Golden Foot Ödülünü Kazandı
top of page

Fatih Terim Golden Foot Ödülünü Kazandı



Monaco Prensliği tarafından her yıl saygın futbol figürlerine verilen Golden Foot ödülleri, 2022 yılının son günlerinde sahiplerini buldu.


Dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Golden Foot töreninde, ödüller sahiplerine Monaco Prensi II. Antonio Caliendo tarafından takdim edildi.


Golden Foot Ödülünü Kimler Alabilir


Golden Foot ödülü, Monaco Prensi II. Albert tarafından 2003 yılından itibaren verilmeye başlandı. Futbol alanında dünyanın en saygın figürlerini onurlandırmayı hedefleyen Golden Foot için o dönemden itibaren bazı şartlar konuldu.


Ödülü kazanacak kişinin eğer futbolcuysa en az 29 yaşında olması, kişiliği ve performansıyla öne çıkması, uluslararası toplumun ve futbol otoritelerinin saygısını kazanmış olması gibi birçok kriterle Golden Foot ödülü saygın spor figürlerinin hayatları boyunca yalnızca 1 kez elde edebilecekleri bir onur olarak tescillendi.


Uzmanlar tarafından ödülü kazanan kişinin ayak izinin alınarak Monaco Prensliği’ndeki “Şöhretler Kaldırımı’na” (Şampiyonlar Yolu olarak da bilinir) konulması, ödülün yıllardır devam eden seremonisinin bir parçası olarak ödülün ününü tüm dünyaya yaydı.


Robert Lewandowski Büyük Ödülün Sahibi Oldu


2022 Golden Foot Ödülü’nün sahibi olan Barcelona’nın Polonyalı yıldızı Robert Lewandowski, 34 yaşında ayak izini ölümsüzleştirdi.


Ödül gecesine bir video mesajla katılan Robert Lewandowski, “Çok mutlu ve gururluyum. Golden Foot ödülünü kazanmak büyük bir onur. Çünkü bunun için ne kadar çalıştığımı, neler yaptığımı çok iyi biliyorum.” dedi.


Robert Lewandowski’nin kazandığı büyük ödülün ilkini 2003 yılında İtalyan efsane Roberto Baggio kazanmıştı. Daha sonrasında ise Ronaldo Nazario, Roberto Carlos, Ronaldinho, Totti, Ibrahimovic, Didier Drogba, Samuel Eto’o, Luka Modric ve Cristiano Ronaldo gibi önemli futbol figürleri ödülün sahibi oldu.


2021’de ödülü kazanan ve ayak izini Şampiyonlar Yolu’nda bırakan oyuncu ise Liverpool’un Mısırlı yıldızı Mohamed Salah olmuştu.


Fatih Terim Tarihe Geçti


2003’te başlayan Golden Foot ödül töreninde faal futbolcuların yanında, futbola emek vermiş ve varlığıyla fark yaratmış büyük efsanelerin de onurlandırılmasına karar verilmişti.


Bu anlamda 2003’te ilk kez verilen Golden Foot Efsaneler ödülünün ilk sahipleri Diego Armando Maradona, Eusebio, Gianni Rivera ve Just Fontaine olmuşlardı.


Geride kalan süreçte Alfredo Di Stefano, Michel Platini, George Beste, Ferenc Puskas, Zico, Zinedine Zidane, Karl Heinze Rummenigge, Franz Beckenbauer, Hugo Sanchez, Luis Figo, Eric Cantona, Roger Milla, Gheorghe Hagi ve Paolo Maldini ayak izlerini Monte Carlo’daki Şampiyonlar Yolu’na bırakmışlardı.

2022 yılında ise bu isimlere Arjantinli eski yıldız futbolcu Juan Sebastian Veron, Real Madrid efsanesi Emilio Butragueño ve Galatasaray ve Türkiye Futbol Milli Takımı ile büyük başarılar kazanan Fatih Terim eklendi.

Fatih Terim, Golden Foot ödülünü alan ilk Türk teknik direktör olarak tarihe geçti.

Ödül töreninden önce açıklamalarda bulunan Fatih Terim, “Şık bir gece. Hatırlanmak, güzel anılmak, saygı duyulması, bunlar çok güzel duygular. Ekonomik boyutu ne olursa olsun işin manevi kısmı her şeyin önünde. Onun için ne kazanırsanız kazanın, buradaki kazandıklarınızın size dönüşünü görmek bence insanı en çok mutlu eden şey.” ifadelerini kullandı.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page