Fransa 60 Yıl Sonra İlk Peşinde
top of page

Fransa 60 Yıl Sonra İlk Peşinde



Fransa Futbol Milli Takımı, 1998’de yıllardır hasretle beklediği Dünya Kupası şampiyonluğunu kazandığında Paris’te büyük bir coşku hakimdi.

Kendi evlerinde Cezayir asıllı bir 10 numaranın liderliğinde kazandıkları Altın Kupa, kaptan Didier Deschamps’ın ellerinde yükselirken ünlü Eiffel Kulesi’nde “Merci Zizou” yazıyordu.

Zinedine Zidane, Emmanuel Petit, Djorkaeff, Desailly, Thuram, Barthez… İlk dünya şampiyonluğu sırasında Fransa’nın en büyük yıldızlarından birkaçıydı. Üstelik o takımın yedeklerinde, sonradan dünya futboluna damga vuracak Thierry Henry de yer alıyordu.

1998 yılında kupayı kazanan Fransa için Dünya Kupası macerası sonraki yıllarda da başarıyla sürecekti. Öyle ki Fransa, 1998-2022 arasında final heyecanını tam 3 kez yaşayacaktı.

Pazar günü bu süreçteki 4’üncü finalini oynamaya hazırlanan Fransa, Arjantin karşısında 3.kez dünya şampiyonluğunu kazanmaya çalışacak.


Fransa’nın Referans Noktası


Fransa’nın tarihteki ilk dünya şampiyonluğunda takımın tartışmasız en büyük yıldızı, o dönem Juventus formasıyla harikalar yaratan 26 yaşındaki Zinedine Zidane olmuştu.

Final maçında Brezilya’ya attığı 2 golün yanında mükemmel bir turnuva geçiren “Zizou”, Altın Kupa’yı doğduğu yerin kilometrelerce ötesinde ülkesine armağan etmişti.

Fransa’nın 98’deki şampiyon kadrosundan önce de birçok yıldızı vardı. Platini, Blanc, Eric Cantona, Papin bunlardan ilk akla gelenlerdi. Ancak 98 sonrasında Fransa Futbol Milli Takımı’ndaki oyuncular, dünya şampiyonu apoletini ilk kez takan efsanevi 98 takımını bir referans noktası olarak aldılar.

1998 FIFA Dünya Kupası’nın ardından 2000 Avrupa Şampiyonası’nda da kupaya ulaşmayı başaran Fransa, 2002’de yaşadığı büyük şokla Dünya Kupası’nda gruplardan çıkamadı.

Buna karşın 2006 yılı artık kariyerinin zirve noktasına gelmiş bir Thierry Henry ve son turnuvasını oynayan Zinedine Zidane önderliğinde yeniden final yürüyüşü anlamına geliyordu.

Brezilya ile oynanan yarı final maçında Zidane’ın yaptıkları, onun futbolu bırakmak üzere olduğu gerçeğiyle yüzleşmeyi zorlaştırıyordu. Final maçında olanlar ise hem Zinedine Zidane özelinde onun kariyerine unutulmaz bir veda oluyor hem de Fransa ilk kez Dünya Kupası finalinde kaybetmenin acısıyla yüzleşiyordu.


Zidane’dan Mbappe’ye


2006’da İtalya’nın şampiyonluğuyla sona eren Dünya Kupası’ndan sonra Fransa için jenerasyon değişikliği zamanı gelmişti.

Zidane, Henry, Trezequet, Makélélé, Vieira, Gallas, Ribery gibi isimler artık futbol sahnesinden çekiliyorlardı. Yeni Fransa, AS Monaco’da bir anda yıldızını parlatan ve “Yeni Henry” olarak lanse edilen Kylian Mbappe’nin Fransa’sıydı.

Makélele’nin yerinde N’Golo Kante; Vieira’dan doğan boşlukta Paul Pogba vardı. Dünya futbolunda bulunamadığı gibi Fransa’da da elbette yeni bir Zidane çıkmamıştı. Ancak Antoine Griezmann, birçok şeyi aynı anda yapabilmesiyle elit orta saha eksikliğini gidermişti.

Yeni Fransa’nın başında ise geçmişle geleceği birleştirmesi için seçilen, 98 Dünya Kupası şampiyonu Didier Deschamps vardı.

Geçiş döneminde 2010’da gruplarda, 2014’te ise çeyrek finalde turnuvalara veda eden Fransa, Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası’na oldukça iddialı geldi.

Grup aşamasından finale kadar mağlubiyet almayan Fransa’nın Hırvatistan karşısındaki finale çıkarken, tıpkı 1998’de olduğu gibi 5 galibiyeti ve 1 beraberliği vardı.

Son yılların en gollü Dünya Kupası finalinde Antoine Griezmann, Paul Pogba ve Kylian Mbappe’nin gollerine Mario Mandzukic’in kendi ağlarına yolladığı gol de eklendi ve Fransa, 20 yıl sonra bu kez yeni jenerasyonuyla dünya şampiyonluğuna ulaştı.

O günlerde 18 yaşında olan Kylian Mbappe, turnuvada yaptıklarıyla dünya futbolunun yeni süper yıldızı olduğunu kanıtladı.


Fransa 3.Kupayı İstiyor


Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda D Grubu’nda Avustralya, Danimarka ve Tunus’u geçen Fransa, Son 16’da Polonya’yı ve çeyrek finalde ise turnuvanın favorilerinden İngiltere’yi eledi.

Yarı finalde Fas karşısında bulduğu erken golle final biletini alan Fransa, böylece tarihinde ilk kez iki kez üst üste Dünya Kupası finaline yükseldi.

1994-2002 arasında tam üç kez üst üste final oynayan Brezilya’dan sonra Dünya Kupası’nda üst üste finale çıkmayı başaran ilk ülke olan Fransa, Arjantin karşısında galip gelip şampiyon olmayı hedefliyor.

Geride kalan son 60 yılda hiçbir ülkenin üst üste 2 kez kazanamadığı Dünya Kupası’nı bir kez daha müzesine götürmek isteyen Fransa, Lionel Messi’nin son turnuvasında Arjantinli yıldızı durdurmaya ve Kylian Mbappe’ye henüz 23 yaşında ikinci dünya şampiyonluğunu kazandırmaya çalışacak.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page