Futbol Sahalarında Yaşanan Bazı Holiganizm Olayları ve Verilen Cezalar
top of page

Futbol Sahalarında Yaşanan Bazı Holiganizm Olayları ve Verilen Cezalar


Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe maçının ardından Trabzonspor taraftarları sahaya inmiş ve üzücü olaylar yaşanmıştı. Futbol tarihinde saha dışında birçok olayların yaşanması ile birlikte Trabzonspor - Fenerbahçe maç sonunda yaşanan olayların benzerleri, farklı ülkelerde farklı cezalarla dikkat çekmişti.


İşte bazı unutulmayan saha olayları ve verilen cezalar:



Iraklis - Aris / Mayıs 2005


15 Mayıs 2005'te Iraklis ile Aris arasında oynanan Selanik derbisinde, Iraklis rakibi karşısında 2-1 öndeyken Aris taraftarları sahaya indi. Çıkan çatışmada Tasos Katsambis yaralandı. Maç durduruldu ve Aris’e -4 puan ceza verildi.



Yunanistan’ın Futbol Kararı / Aralık 2023


Yunanistan’da farklı spor dallarında yaşanan tribün olayları sebebiyle hükümet Aralık 2023’ten Şubat 2024’e kadar Yunanistan Süper Ligi’ndeki maçların seyircisiz oynanmasına hükmetti.



Nueva Chicago – Tigre / Haziran 2007


2007’de Nueva Chicago ile Tigre arasında oynanan küme düşme play-off maçının rövanşında, ilk maçı 1-0 kazanan Tigre, rakibi karşısında 2-1 öndeyken olaylar çıktı. Yüzlerce Chicago taraftarı sahaya girdi. Çıkan büyük olaylarda Tigre taraftarı Marcelo Cejas öldürüldü. Arjantin Futbol Federasyonu, olayların ardından Nueva Chicago’ya -18 puan cezası verdi ve Chicago’nun stadyumunu 20 maç boyunca kapattı.



Gremio - Palmeiras / Ekim 2021


Brezilya Ligi'nde Gremio'ya konuk olan Palmeiras, maçı 3-1'lik skorla kazanırken, maç sonunda Gremio taraftarları sahaya girerek stadyuma zarar verdi ve VAR sistemini parçaladı. Ardından polis ile çatışmaya başlayan taraftarlar, stadyum dışında da taşkınlıklarını sürdürdü. Olayların ardından Gremio taraftarı hem ev sahibi olduğu maçları seyircisiz oynadı hem de deplasman yasağı aldı.



Nice - Marsilya / Ağustos 2021


Ligue 1'de oynanan Nice-Marsilya maçının 75. dakikasına korner kullanmak için hareketlenen Dimitri Payet, sırtına yabancı cisim atılması sonrasında yerde kaldı ve tribünlere tepki gösterdi. Marsilya futbolcuları soyunma odasına dönerek maça çıkmama kararı aldı. Hakemin maçı tatil etmesinin ardından federasyon, Payet'e 1 maç ceza aldı. Nice, 3 maç seyircisiz oynama cezası alırken, maç tarafsız sahada tekrar oynandı.



Olimpik Lyon - Marsilya / Kasım 2021


Aynı sezon oynanan Ligue 1 maçında Dimitri Payet bu sefer Olimpik Lyon taraftarlarının hedefi oldu. Payet'in kafasına şişe gelmesinden dolayı hakem maçı 5. dakikada durdurmuş ve tatil etmişti. Çıkan bu olay sonrası Lyon'a 1 maç seyircisiz oynama cezası verildi ve şişe atan taraftar ise 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.



Birmingham - Aston Villa / Mart 2019


2019 yılında Championship'te oynanan maçta, Aston Villa oyuncusu Jack Grealish'e arkadan saldırarak yumruk atan holigan, diğer Aston Villa oyuncuları ve güvenlik ekipleri tarafından durdurulmuştu. Maçtan sonra holigana 10 yıl boyunca müsabakalardan men cezası ve 14 haftalık hapis cezası verildi.



Melbourne City - Melbourne Victory / Aralık 2022


Avusturalya'da oynanan Melbourne derbisinde sahaya giren taraftarlar, Melbourne City kalecisine saldırarak yüzünü yaraladı. Çıkan olayların ardından maç tatil edildi. Yaşanan olaylardan sonra Melburne Victory, 550 bin dolar para cezası ve 10 puan silme cezasına çarptırıldı.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page