Futbol Tarihindeki En Büyük Bitiricilik Ustaları
top of page

Futbol Tarihindeki En Büyük Bitiricilik Ustaları



İş topu ağlarla buluşturmaya gelince en bitirici isim kim?


Futbolda geriden oyun kurup topa sahip olmak tabii ki güzel ve önemlidir. Ancak pozisyonun sonunda topu direklerin arasından geçirecek birine ihtiyaç duyarsınız.


Elbette her forvet aynı seviyede ve eşit yaratılmamıştır. Buna karşın yıllar boyunca futbol dünyası gerçekten inanılmaz seviyede bitiriciliğe sahip forvetler gördü ve görmeye devam ediyor.


32. Lajos Tichy


Futbol istatistiğinin duayen kuruluşlarından RSSSF’ye göre Tichy, futbol tarihinin en üretken oyuncusu olarak kabul ediliyor. Macar oyuncu, bu verilere göre tamı tamına 1307 maçta (resmi ve resmi olmayan tüm maçlar dahil) 1917 gol attı.


Tichy’nin resmi istatistikleri de fena sayılmazdı: Macaristan için 72 milli maçta 51 gol ve efsanevi Budapeşte kulübü Honved için 329 maçta 249 gol kaydetmişti. Ölümcüldü.


31. Billy Sharp


Billy Sharp'ın 2023 yazında LA Galaxy'ye transferi, kariyerinin neredeyse tamamını İngiltere’de geçirmiş olan bir oyuncu için köklü bir değişikliği işaret etmişti.


Kariyerindeki maçların çok büyük bir bölümüne İngiltere'nin ünlü ve zorlayıcı ikinci ligi Championship'te çıktı. Ancak Sharp bu ligde gollerini sıralayarak büyük fark yaratmayı başarmıştı. Ayrıca bu gollerin çoğunu da doğduğu yerin takımı olan Sheffield United’daki üç ayrı döneminde gerçekleştirdi.


30. Brian Clough


Bir menajer olarak Clough, kuşkusuz futbol tarihinde efsane olarak anılan isimlerden biri. Üstelik Clough’un futbolculuk kariyerinin de bundan pek aşağı kalır bir yanı yok.

Nottingham Forest’ın eski yıldızı, Middlesbrough ve Sunderland için üretken bir hücumcuydu ve 1958/59 sezonunda Boro ile İngiliz ikinci liginin tarihinde tek sezonda en çok gol atan oyunculardan biri olmayı başarmıştı: 42 maçta 43 gol.



29. George Camsell


En skorer İngiliz forveti George Camsell, muhtemelen adını en az duyduğumuz isimdir. Camsell, İngilizler için maç başına iki gol ortalaması yakaladı ve 1920'lerde ve 1930'larda dokuz milli maçta 18 kez fileleri havalandırdı.


Ancak Camsell’ın başarılarını taçlandıran olay, kariyerinin ikinci sezonunda gerçekleşti. Camsell, Middlesbrough’nun 1926/27’de ikinci lig şampiyonluğunu kazandığı sezonda 37 maçta 59 gol kaydetti.


28.Henrik Larsson


Celtic’ten Barcelona’ya ve oradan da Manchester United’a… Henrik Larsson, kariyeri boyunca büyük takımlarda oynamanın yarattığı yüksek beklentilerle mücadele etti.


Bu kulüplerin ilkinde muazzam bir performans sergiledi. 313 maçta 242 gol attı ki bu performansın içinde, kariyer rekoru olan (2000-2002 arasında) 50 maçta 53 gol istatistiği de var.


27. Stan Mortensen


Mortensen, İngiltere Kupası finalinde (Blackpool'un 1953’te Bolton Wanderers'ı 4-3 yenerek kazandığı ünlü maçta) hat-trick yapan ilk oyuncuydu. Ayrıca kulüp ve milli takım için toplamda 284 gol kaydetti.


Buna ek olarak Mortensen, Dünya Kupası finallerinde gol atan ilk İngiltere milli takım oyuncusuydu. Golcü oyuncu, 1950 Brezilya’da Şili'ye karşı fileleri havalandırmıştı.



26. Just Fontaine


1958’deki turnuvada altı maçta 13 gol atan Just Fontaine, tarihteki en skorer Dünya Kupası golcülerinden biriydi.


Fransız oyuncu, ülkesi için toplamda 21 milli maçta 30 kez fileleri havalandırdı ve Nice ve Reims'de de kulüp düzeyinde aynı derecede etkiliydi. Reims ile 1959 Avrupa Kupası finaline ulaşmıştı.


25. Davor Suker


Hırvat futbolunun ilk süperstarı olan Davor Suker, Hırvatistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra oynanan 1998 Dünya Kupası'nda golleriyle takımını üçüncülüğe ulaştırmıştı. Ayrıca Suker’in bu performansı onu, o yıl yapılan FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu oylamasında üçüncü sıraya taşımıştı.


Kulüp düzeyinde Suker, en verimli dönemini La Liga'da Sevilla ve Real Madrid ile geçirdi. Madrid’de 1997/98 Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.


24. Paolo Rossi


Hem Dünya Kupası'nı hem Altın Ayakkabı’yı hem de Altın Top ödüllerini aynı anda kazanan bir avuç oyuncudan biri olan Paolo Rossi, muhtemelen İtalya'nın tarihindeki en büyük golcüsüdür.


Bir dönem dünyanın en pahalı oyuncusu olan Rossi, ülkesini 1982 Dünya Kupası'nda (turnuvanın rekoru da olan) altı gollük performansıyla zaferle taşıdı. Bu goller arasında, finaldeki açılış golü de bulunmaktaydı.


23. Hugo Sanchez


Genellikle tüm zamanların en büyük Meksikalı oyuncusu olarak kabul edilen Hugo Sanchez, büyük ölçüde Real Madrid için dolu dolu bir gol kariyerine sahipti. Sanchez, Real Madrid’e 1985 yılında ezeli rakip Atletico'dan transfer olmuştu.


Her türlü golü atma yeteneğine sahip olan Sanchez, basit dokunuşlardan inanılmaz akrobatik vuruşlara kadar pek çok gol attı ve La Liga'da dört kez gol kralı oldu. Bunlar arasında 1984/85 ile 1987/88 arasındaki birbirini takip eden sezonlar da bulunmaktadır.


22. Miroslav Klose


21.yüzyılın ilk on yıllık diliminde Dünya Kupası'nı izleyenler için Miroslav Klose muhtemelen ilk akla gelen isimlerden biridir.


Kusursuz Alman golcü, dört Dünya Kupası’nda toplam 16 gol attı. Bunlar arasında, Almanya'nın 2014 zaferindeki iki gol de bulunuyordu. Klose kulüp düzeyinde ise Kaiserslautern, Werder Bremen, Bayern Münih ve Lazio için 50 gol barajını aştı.


21. Sandor Kocsis


1950'lerin efsanevi “Altın Macarlar” takımının önemli bir üyesi olan Sándor Kocsis, kariyerinde toplamda 537 maçta 556 gol attı. Bunlar arasında, Macaristan için 68 milli maçta attığı 75 gol de bulunuyordu. Üstelik bunların içinde yaptığı 7 hat-trick de vardı.


Kocsis’in kulüp kariyerinde en uzun dönemi Barcelona'da oldu ve burada takımını iki La Liga şampiyonluğuna taşıdı.


20. Ronaldo


“Orijinal” Ronaldo, 1990'ların ve 2000'lerin başlarında santrafor rolünün yeniden tanımlanmasına yardımcı oldu ve elbette bunu gol üstüne gol atarak yaptı. Bunlar arasında birçok özel vuruş da bulunuyordu.


Barcelona ve Real Madrid için parlayan bir yıldız olan “Fenomeno”, kariyerinin zirvesini 2002 Dünya Kupası’nda yaşadı. Burada turnuvanın gol kralı oldu ve finalde Almanya'yı yenen Brezilya adına iki gol attı.


19. Mohamed Salah


Belki de tüm zamanların en büyük Afrikalı futbolcusu olan Mohamed Salah'ın kariyeri, 2017'de Liverpool'a katılmasıyla büyük bir ivme kazandı.


Genellikle sağ kanatta oynatılması Mısır kaptanının skorerliğini engellemedi ve Salah, Liverpool ile kazanması mümkün olan her kupayı kazandı. Bu süreçte gerçekten bazı sihirli goller attı ve kulübün tüm zamanlarının en önemli golcülerinden biri haline geldi.


18. Dixie Dean


Dixie Dean, Everton'ın 1927/28 Birinci Lig şampiyonluğunu kazandığı tarihi sezonunda 60 lig golü (FA Kupası'nda da üç gol) atarak İngiliz futbol efsaneleri arasına adını yazdırdı.


Dokuz numaralı formayı giyen ilk oyuncu olan Dean, İngiltere milli formasıyla 16 maçta 18 kez gol atmayı başardı. Ayrıca 1933 FA Kupası finalinde, forma numaralarının giyildiği ilk maçta da gol kaydetti.


17. Jimmy Greaves


Tottenham, Chelsea ve İngiltere'nin efsane ismi olan Greaves, gol atma sanatını kolay gösteren isimlerden biriydi ve bunu sahadaki rahat tavırlarına borçlu olduğunu ifade etmişti.


Yarım yüzyıldan fazla bir süre için Spurs'ün en çok gol atan oyuncusu olan Greaves (Harry Kane 2023'te rekorunu kırana kadar) İngiltere ile 1966 Dünya Kupası'nı ve AC Milan ile 1961/62 Serie A şampiyonluğunu kazandı.


16. Ruud van Nistelrooy


Muhtemelen Premier League döneminin en yıkıcı santrforlarından biri olan Ruud van Nistelrooy, nadiren ceza sahası dışından gol atardı.


Ancak bu onun için bir gereklilik değildi. Hollandalı oyuncunun, Manchester United ile geçirdiği beş yıllık dönemde attığı 150 golün sadece bir tanesi ceza sahasının dışından gelmişti.


15. Kylian Mbappe


Sürekli merkez forvette oynamamasına rağmen doğuştan gelen bir bitiricilik kalitesine sahip olan Kylian Mbappe, genç yaşta dünya futbolunun en iyi oyuncularından biri olarak kendini kanıtladı.


2018 Dünya Kupası'nı kazanan Fransa ile Turnuvanın En İyi Genç Oyuncusu seçilen Kylian, finalde gol attığı turnuvada bu ödülü aldı. Fransızlar 2022'de taçlarını korumaya çok yaklaşırken Mbappe, Altın Ayakkabı ödülünü kazandı. Üstelik Fransız yıldız, Geoff Hurst’tan bu yana (1966) Dünya Kupası finalinde hat-trick yapan ilk oyuncu da olmuştu.


14. Robert Lewandowski


Tarihteki çok az oyuncu Bundesliga veya Şampiyonlar Ligi’nde Lewandowski’den daha fazla gol atmıştır. Öyle ki Polonyalı golcünün, Bayern Münih’te 40 ve üzeri gol attığı sezonlar adeta bir norm haline gelmişti.


Hatta Polonyalı yıldız golcü bu başarıyı tam yedi yıl boyunca sürdürdü. Covid sebebiyle kısalan 2019/20 sezonunda bile 55 gol atarak 50 gol barajını dahi aşmayı başarmıştı.


13. Alan Shearer


Alan Shearer'in tek kolunu kaldırarak yaşadığı sevinç, 1990'lar ve 2000'lerde Blackburn Rovers ve Newcastle’ın rakipleri için oldukça tanıdık bir görüntüydü.


1994 ile 1997 yılları arasında üst üste üç sezon Premier League Altın Ayakkabı ödülünü kazanan Shearer, İngiltere'nin en üst liginde toplamda 282 gol attı. Üstelik İngiltere milli takımı için de ek olarak 30 gol kaydetti.


12. Zlatan Ibrahimovic


21.yüzyıl futbolunun en çok hayranlık uyandıran karakterlerinden biri olan Zlatan Ibrahimovic, aynı zamanda bu asrın en ihtişamlı golcülerinden biri olarak kabul ediliyor.


İsveçli yıldız, basit dokunuşlarla gelen goller de attı. Ancak Zlatan’ın kariyeri, İngiltere'ye karşı 2013'te attığı 32 metrelik röveşata golü gibi bir dizi harika golle hatırlanacaktır.


11. Harry Kane


Premier League ve İngiltere milli takımının tarihindeki en ölümcül golcülerden biri olan Harry Kane, topu ağlarla buluşturmak için büyük bir davete ihtiyaç duymaz.


İngiltere'nin en üst ligi ve Dünya Kupası'nda Altın Ayakkabı ödülü kazanan Kane, aynı zamanda futbol tarihinin en başarılı penaltıcılarından da biridir.


10. Luis Suarez


Premier League ve La Liga'da Altın Ayakkabı ödülü kazanmak çok iyi bir bitirici olmadan mümkün olmaz. “İyi bir bitirici” ifadesi, söz konusu Luis Suarez olduğunda onu hak ettiğinden küçük gösteren bir söylem gibi hissediliyor.


Muhtemelen Uruguay'ın tarihindeki en büyük oyuncusu olan El Pistolero, gittiği her yerde golleriyle öne çıktı. Özellikle 2015/16 sezonunda Barcelona için olağanüstü bir performans göstererek 53 maçta 59 gol attı.


9. Pele


Birçok insan için efsanevi konumda olan Pele, bu kesim tarafından hala futbol sahasını süslemiş en iyi oyuncu olarak kabul ediliyor. Brezilyalı efsane, kariyeri boyunca attığı gollerle kesinlikle bunun altını doldurmayı başarıyor. Pele’nin kaydettiği goller arasında, 14 Dünya Kupası maçında sergilediği 12 gollük performans da bulunuyor. Üstelik gollerin ne kadar güzel ve özel olduğuna da bir parantez açmak gerekiyor.


Brezilyalı ustanın dostluk maçları da dahil olmak üzere 1363 maçta attığı 1279 gol, Guinness Dünya Rekoru olarak kabul edilmiştir.


8. Eusebio


Tartışmasız tüm zamanların en büyüklerinden biri olan Eusebio, aynı zamanda en üretken santrforlardan biriydi. Onun gollerinin büyük bir kısmı, “turbo şarjlı” sağ ayağından geliyordu.


1966 Dünya Kupası'nda gol kralı olan Eusebio, Portekiz'i üçüncü sıraya taşımayı başarmıştı. O Rei (Kral), parlak kariyeri boyunca neredeyse her maçta bir gol ortalamasıyla oynadı ve 1961/62'de Benfica ile Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandı.


7. Marco van Basten


Marco van Basten'ın Euro 1988 finalinde Sovyetler Birliği'ne karşı attığı olağanüstü vole golü, şüphesiz tüm zamanların en büyük gollerinden biridir. Üstelik bu, onun gollerle dolu kariyeri boyunca attığı 300'den fazla golün sadece bir tanesiydi.


Basta, henüz 28 yaşında bir ayak bileği sakatlığı nedeniyle emekli olmak zorunda kaldı. Eğer böyle bir sakatlık olmasaydı hangi ilginç biçimlerde, kaç tane gol atacağını düşünmek bile ürkütücü.


6. Romario


Romario, kulüp ve uluslararası düzeyde defans oyuncularını korkutarak geçirdiği 20 yılı aşkın sürede 1003 maçta 785 gol attı.


1994'te Brezilya ile Dünya Kupası'nı kazanan Romario, Barcelona'daki menajeri John Cruyff tarafından "gol bölgesinin dehası" olarak tanımlanırken Diego Maradona da onu gördüğü en iyi oyuncular arasında saymıştı.


5. Ferenc Puskas


Macaristan'ın altın jenerasyonun efsanevi kaptanı olan Ferenc Puskas, genellikle futbolun ilk uluslararası süperstarı olarak kabul edilir.


FIFA tarafından onun adını taşıyan bir ödülle de onurlandırılan Puskas, 792 maçta 802 gol atmıştır. Bunlar arasında belki de en ünlü olanları, Macaristan’ın 1953’te Wembley’de İngiltere’yi 6-3 yendiği “yüzyılın maçında” attığı gollerdir.


4. Gerd Müller


Ceza sahası içinde tam bir tehdit olan Gerd Müller, 1970'li yıllar boyunca defans oyuncularına kabuslar yaşattı. Bu süreçte Bayern Münih ve Batı Almanya ile mümkün olan her kupayı kazandı.


Der Bomber, 1970 Dünya Kupası ve 1972 Avrupa Şampiyonası'nda gol kralı oldu. Ayrıca Avrupa Kupası'nda neredeyse her maçta bir gol ortalaması yakaladı.


3. Erling Haaland


Futbolun en kaliteli dönemlerinden birinde bu kadar skorer performanslar göstermek hiç de kolay bir başarı değildir. Yine de Erling Haaland, bunu tam anlamıyla çocuk oyuncağı gibi gösteriyor.


Norveçli gol makinesi, her maç bir rekora imza atıyor. Haaland, Manchester City ile ilk sezonunda 36 gol atarak kendinden önceki tek sezonluk lig rekorunu yerle bir etti.


2. Lionel Messi


Barcelona ile Şampiyonlar Ligi'nden Arjantin kaptanı olarak Dünya Kupası'na… Lionel Messi bir futbolcunun kazanabileceği her şeyi kazandı ve karşılaştığı her rakibine de gol attı.


Belki de tüm zamanların en büyüğü olan Messi'den muhteşem bireysel çabalarla gelen goller, yıkıcı derecede hassas frikikler ve atılabilecek her türde golü gördük. Ayrıca Arjantinli efsane, 2011/12 sezonunda Barça için 60 maçta 73 gol gibi ulaşılması neredeyse imkansız olan bir istatistiğe de imza atmıştı.


1. Cristiano Ronaldo


Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi arasındaki hangi oyuncunun daha iyi olduğu tartışması sonsuza kadar devam edecek gibi görünse de rakamlar, Ronaldo'nun bitiricilik konusundaki üstünlüğünü tartışılması zor bir noktaya taşıyor.


Real Madrid'in tüm zamanlarının en çok gol atan oyuncusu olan Portekiz ikonu, 20 yıllık kariyeri boyunca kulüp ve ülkesi için 800'den fazla gol attı. Cristiano Ronaldo, uluslararası düzeyde 100 kez fileleri havalandıran ilk Avrupalı oyuncu olmuştu.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page