top of page

Gündüz Maçı: Bir İngiliz Geleneği


Premier League’de maçların başlangıç saatleri diğer Avrupa liglerine göre farklılık gösteriyor. Yerel saatle 12.30 ve 15.00’te başlayan maçların sıklığı tüm futbolseverlerin dikkatini çeken bir konu.


Maçların erken oynanmasının sebebi birçokları tarafından geleneklere bağlılık olarak düşünülse de durum bundan ibaret değil.


Bir Aile Eğlencesi


Futbolun bir yaşam biçimi olduğu İngiltere’de, tutulan takımın maçını izlemek bireysel bir aktivite olarak değil kolektif şekilde yapılan bir hafta sonu eğlencesi olarak görülüyor.


Bir İngiliz ailenin hafta sonu kahvaltısını yaptıktan sonra televizyonlarını açıp tuttukları takımın maçını seyretmesi çok alışık oldukları bir durum.


Aynı zamanda İngilizler bu sayede genç nesillerin spora olan bağlılığını küçük yaştan geliştirmiş oluyor.

İşçi Kesim Etkisi


İngiltere’de maçların öğle vaktinde başlamasının temelleri İngilizlerin çalışma saatlerine dayanıyor.


İngiltere’de liglerin başladığı zamanlarda işçiler, cumartesi günleri yarım gün çalışmak zorundaydı.


Bu yüzden maçlar yerel saatle 15.00’e koyuluyordu. Çalışanların işlerinden çıkıp 1-2 saat vakit geçirdikten sonra rahatça tuttukları takımların maçına gidebilmeleri amaçlanmıştı.


Uzun yıllar devam eden bu sistemin etkileri hala devam ediyor ve İngiltere’de birçok maç yerel saatle 15.00’te oynanmaya devam ediyor.


Tribünlerin Dolması


Premier League’de uygulanan bir başka sistem ise oldukça ilginç.


Sezon genelinde oynanan 380 lig karşılaşmasının sadece 200’ü İngiltere’deki resmi Premier League yayıncıları tarafından canlı yayınlanıyor.


Cumartesi günleri aynı saatte oynanan maçlardan sadece biri İngiltere’de canlı olarak izlenebiliyor.


Bu uygulamanın en büyük amacı ise taraftarları maça gitmeye teşvik etmek.


2021/22 sezonunda Premier League’de stadyumların ortalama %95,8 dolu olduğuna bakılacak olursa bu uygulama başarıya ulaşmış gibi görünüyor.


Futbol Endüstrisi


Gelenekler, aile aktiviteleri, stadyumların dolu olması… Hepsi göze hoş gelen sebepler, ancak madalyonun diğer yüzüne de bakmak gerekiyor.


Futbol artık gelirler, anlaşmalar ve sponsorluklar üzerinden dönüyor. İngiltere Premier League ise bu alanda dünyanın en zengin ligi konumunda yer alıyor.


Premier League yayın gelirlerini inceleyen araştırmalara göre 15.00’te başlayan maçlar, en fazla yayın gelirinin elde edildiği maçlar olarak göze çarpıyor.


Peki bu fark nereden geliyor?


Asya Pazarı


Güney Kore, Çin, Japonya… İngiltere Premier League’in en çok gelir elde ettiği ülkelerden bazıları.


Nüfus yoğunluğu, futbolla ilgilenen nüfus oranının fazlalığı, gençlerin Premier League’e olan ilgisi gibi sebeplerden dolayı ürün satışları ve yayın gelirlerinde zirvede olan bu ülkeler, lig yönetiminin ve kulüplerin yüzlerini Doğu’ya dönmesini sağladı.


2022/23 sezonu itibariyle Premier League tarihinde ilk defa uluslararası yayıncılardan, İngiltere’deki yayıncılara göre daha fazla yayın geliri elde edecek.


Asya’daki yayıncıların 2022/23 sezonundan 2024/25 sezonuna kadar toplam 1,4 Milyar Dolar gelir getirmesi bekleniyor.


Öte yandan Premier League izleyicilerinin %38’ini Asya kıtasındaki ülkeler oluşturuyor.


Bütün bu sebeplerden dolayı İngiltere’deki maçların büyük çoğunluğu, Doğu ülkelerinin canlı izleyebilmeleri için de erken saatlerde oynanıyor.

Comentários


BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page