Gelmiş Geçmiş En İyi İngiliz Oyuncular
top of page

Gelmiş Geçmiş En İyi İngiliz Oyuncular


Büyük futbolcuların yetiştiği verimli bir toprak olan İngiltere, oyunun gördüğü en yetenekli oyuncuların sahneye çıktığı bir ülke olarak dikkat çekiyor.


1966 Dünya Kupası zaferi yaşayan kahramanlardan modern futbolun yıldızlarına kadar uzanan listemizde tüm zamanların en iyi İngiliz futbolcularını derledik.



32. Gary Neville


Tüm zamanların en başarılı İngiliz futbolcularından biri olan Gary Neville, kariyerinin tamamını geçirdiği Manchester United ile sekiz Premier League şampiyonluğu ve iki Şampiyonlar Ligi zaferi elde etti. Neville aynı zamanda Kırmızı Şeytanlar’a beş yıl boyunca da kaptanlık yaptı.

Azimli sağ bek oyuncusu, 1995 ile 2007 yılları arasında İngiltere için 85 kez milli formayı giydi ve iki Dünya Kupası ile üç Avrupa Şampiyonası'nda boy gösterdi.



31. Duncan Edwards


Henüz 21 yaşındayken Münih hava kazasında trajik bir şekilde hayatını kaybeden Duncan Edwards, gerçekten olağanüstü bir yetenekti. Manchester United’dan takım arkadaşı Bobby Charlton, Edwards’ı gördüğü en iyi oyuncu olarak tanımlıyordu ve aynı zamanda onun kendisini sahada küçük düşüren tek oyuncu olduğunu söylemişti.


Çok yönlü bir defansif orta saha oyuncusu olan Edwards, United ile iki kez Birinci Lig şampiyonu oldu. 1958 yılındaki trajik ölümüne kadar İngiltere için 18 kez milli formayla sahaya çıktı ve bu maçlarda beş gol attı.


30. Ray Wilkins


Ray Wilkins, kariyeri boyunca Chelsea, Manchester United, AC Milan ve Rangers gibi takımlarda oynadı. FA Cup kazandı ve İskoçya'nın en üst düzey liginde de zafere ulaşmayı başardı.


Oyunun gördüğü en efendi isimlerden biri olarak kabul edilen orta saha oyuncusu, 1980'lerin büyük bir bölümünde İngiltere için kilit bir oyuncu oldu. 1982 ve 1986 Dünya Kupalarında yer alırken toplamda da 84 kez milli formayı giydi.


29. Jude Bellingham


Jude Bellingham, profesyonel olarak ilk maçına 2019’da çıktı. Bu kısa süre içerisinde kendisine bu listede yer bulması ne denli büyük bir iş başardığını ve olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğunu gösteriyor.


Aslında, 'olağanüstü' kelimesi artık onu tanımlamak için eksik kalıyor. Bellingham 19 yaşına geldiğinde İngiltere'nin en önemli oyuncularından biri olduğunu halihazırda kanıtlamıştı. 20. doğum gününden kısa bir süre sonra ise dünya çapında bir orta saha oyuncusu olarak Real Madrid'de efsane olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye başladı.


28. Raheem Sterling


Raheem Sterling, 2015 yılında Liverpool'dan Manchester City'ye 49 milyon £ karşılığında transfer olmuş ve tüm zamanların en pahalı İngiliz futbolcusu olmuştu. Sterling daha sonra yaptıklarıyla da modern zamanın en başarılı İngiliz futbolcularından biri oldu.


City ile dört kez Premier League şampiyonu olan Sterling, 17 yaşında İngiltere Milli Takımı’nda ilk kez boy göstermişti. 2018-19 sezonunda PFA (Profesyonel Futbolcular Derneği) Yılın Genç Oyuncusu ve FWA (Futbol Yazarları Derneği) Yılın Futbolcusu ödüllerini kazandı.


27. Jack Charlton


Kardeşi Bobby ile birlikte 1966 Dünya Kupası şampiyonu olan Jack Charlton, İngiliz futbolunun devlerinden biriydi. Daha sonra teknik direktör olarak İrlanda futboluna da damga vurmuştu.


Ancak Bobby'nin aksine Jack, kariyerinin tamamını Manchester United'ın ezeli rakibi Leeds United'da geçirdi. Burada 726 kez sahaya çıktı ve 95 gol attı (bir stoper için gerçekten güzel bir başarı). Birinci Lig şampiyonluğu, FA Cup ve iki kez de Inter-Cities Fairs Cup zaferi yaşadı.


26. Bryan Robson


Destansı performansları nedeniyle Captain Marvel lakabına sahip olan Bryan Robson, kaptanlık pazubendini hem Manchester United hem de İngiltere için taktı. Ülkesini tam 65 kez kaptan olarak temsil etti ve bu gururu en çok taşıyan İngiliz oyunculardan biri oldu.


Orta sahadan düzenli olarak skor katkısı veren Robson, United'ı ilk iki Premier Lig şampiyonluğuna taşıyan kaptan olarak öne çıkıyor. Ayrıca 1982'de Fransa'ya karşı 27. saniyede attığı golle 20 yıl boyunca “En hızlı Dünya Kupası golü” rekorunu elinde tutmayı başarmıştı.


25. Geoff Hurst


Geoff Hurst, Dünya Kupası finalinde hat-trick yapan ilk oyuncu olarak öne çıkıyor. İngiliz oyuncu, Kylian Mbappe 2022'de bu başarıyı tekrarlayana kadar da bunu yapan tek oyuncuydu. Ayrıca Hurst, 1966'da Wembley'de Batı Almanya'ya karşı gösterdiği performansla İngiliz futboluna adını silinmez harflerle kazımayı başarmıştı.


West Ham ile FA Cup ve Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu yaşayan Hurst, kariyerinin büyük bir bölümünü geçirdiği West Ham’da 300 gol barajına ulaşmasına bir gol kalmışken emekliliğini açıklamıştı.


24. Billy Wright


Wolves için bir bayrak adam olan Billy Wright, 1940'lar ile 50'lerin sonları arasındaki dönemde takımına üç Birinci Lig şampiyonluğu ve FA Cup’ı kazandırmıştı. Buna ek olarak Wright, herhangi bir ülke adına 100 maça çıkmayı başaran ilk oyuncu olmuştu.


Wright, üç Dünya Kupası'nda (1950, 1954 ve 1958) kaptanlık yaptığı İngiltere için üst üste 70 maçta boy göstermeyi de başarmıştı.


23. Tom Finney


1950’lerde iki kere FWA Yılın Futbolcusu seçilen Finney, en iyi döneminde dünyanın en üst düzey oyuncularından biriydi. Memleketinin takımı Preston North End için 210 gol kaydederken İngiltere için de 30 kez rakip fileleri havalandırmıştı.


Sportmenliğiyle ün salan golcü oyuncu, Preston’ı 1954 FA Cup finaline taşımış ve takımının Birinci Lig’i 1952-53 ile 1957-58 sezonlarında ikinci bitirmesinde büyük rol oynamıştı.


22. Peter Shilton


Kariyerinde 1000’den fazla maça çıkan seçkin oyuncular grubunun bir parçası olan Shilton, İngiltere’yi 125 maçta temsil etti ve 1982, 1986 ve 1990 Dünya Kupalarında ülkesinin bir numarası olarak görev yaptı. 1986 Dünya Kupası’nda Arjantin’e karşı oynanan maçta Maradona’nın attığı ve Tanrı’nın Eli olarak hatırlanan golde de İngiltere’nin kalesini koruyordu.


Shilton, kulüp seviyesinde de özellikle 1970’lerin sonları ve 80’lerin başlarında Brian Clough’ın efsane Nottingham Forest takımıyla önemli başarılar elde etti. Bu süreçte Birinci Lig, Lig Kupası ve üst üste iki Şampiyon Kulüpler Kupası zaferi yaşadı.


21. Michael Owen


18 yaşındayken 1998 Dünya Kupası’nda Arjantin’e attığı o tek kişilik gösteri şeklindeki gol, Owen’ı futbol piyasasındaki en gözde isimlerden biri haline getirmişti. O da ilerleyen süreçte bu beklentiyi karşılamıştı.


Yakasından düşmeyen adale sakatlıkları olmasa Owen çok daha görkemli bir kariyere sahip olabilirdi. Liverpool, Real Madrid ve Manchester United formaları giyen Owen, 2001 yılında Ballon d’Or’u kazanmış ve 1990’ların sonları ile 2000’lerin başları arası döneme damga vurmuştu.


20. Glenn Hoddle


Olağanüstü yetenekli bir orta saha oyuncusu olan Glenn Hoddle, 1980’lerin başlarında Tottenham’ın üst üste iki FA Cup zaferi yaşamasında büyük pay sahibi olmuştu. Sonrasında ise yeteneklerini Fransa’da göstermek adına Monaco’ya gitmiş ve orada da lig şampiyonluğu yaşamıştı.


1996’dan 1999’a kadar İngiltere’nin teknik direktörü olarak görev yapan Hoddle, futbolculuğu döneminde ülkesini 1982 ve 1986 Dünya Kupalarında temsil etmişti. Toplamda ise 53 kez milli formayı giymişti.


19. John Barnes


Liverpool ve İngiltere taraftarları arasında son derece popüler olan John Barnes, 1980'lerin sonları ve 1990'ların başlarında hem kulübü hem de ülkesi için fazlasıyla etkili olan bir sol kanat oyuncusuydu.


The Times'ın okuyucuları tarafından 2016 yılında İngiltere'nin en iyi sol ayaklı oyuncusu seçilen Jamaika doğumlu Barnes, Liverpool ile iki üst lig şampiyonluğu ve iki FA Cup zaferi yaşadı. 79 kez de milli formayı giydi.


18. Paul Scholes


Kariyeri boyunca sadece Manchester United forması giymiş bir oyuncu olan Scholes, 2011 yılında emekli olmadan önce 700 maç barajını aşmıştı. Paul Scholes, kariyerinin büyük bir bölümünde dünyanın en iyi orta saha oyuncuları arasında yer almayı başardı.


United'ın 1998-99 sezonunda üç kupa kazanan takımının değişmez bir parçası olan Scholes, İngiltere için 66 kez milli formayı giymişti. O dönem Steven Gerrard ve Frank Lampard'ı aynı takımda oynatmak durumunda olmasalar Scholes muhtemelen milli formayı daha çok terletmiş olurdu.


17. Gary Lineker


Lineker, İngiltere’nin çeyrek final gördüğü 1986 Dünya Kupası’nda altı golle turnuvanın en golcüsü olmuştu. Fırsatçı golcü lakabının tanımı niteliğindeki Lineker, Dünya Kupası’nda Altın Ayakkabı kazanan ilk İngiliz oyuncu olmuştu.


1988-89 sezonunda Barcelona ile Kupa Galipleri Kupası zaferi yaşayan, kariyerinde Tottenham ve Everton formaları da giyen Lineker, 48 golle İngiltere’nin en golcülerinden biri olarak öne çıkıyor.


16. Ashley Cole


Tüm zamanların en büyük sol beklerinden biri olan Ashley Cole, Arsenal ve Chelsea ile geçirdiği parlak dönemlerde toplam 13 büyük kupa kazandı.


Dört kez PFA Premier League Yılın Takımı'na seçilen Cole, 13 yıllık uluslararası kariyeri boyunca İngiltere adına 107 kez milli formayı giydi. İngiliz sol bek bu süreçte üç Dünya Kupası ile iki Avrupa Şampiyonası'nda boy gösterdi.


15. Rio Ferdinand


Rio Ferdinand, 20. yüzyılın başlarından beri İngiliz stoperler için var olan önyargıları kıran bir oyuncu oldu. Bu nitelikleri ona Manchester United ile büyük başarılar getirdi.


Oyun stili daha Avrupai tarzda olan Ferdinand, 81 kez İngiltere formasını giydi. Stoper pozisyonu için çok farklı bir teknik kaliteye sahip olduğu için Premier League’in gördüğü en iyi stoperlerden biri olarak kendini defalarca kanıtladı. Altı kez kazandığı lig şampiyonluğuna ek olarak 2007-08 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde de mutlu sona ulaşmıştı.


14. John Terry


Bir başka efsanevi Premier League stoperi olan John Terry, kariyerinin neredeyse tamamını Chelsea’de geçirdi ve hem kulübünde hem de milli takımında kaptanlık yaptı.


Chelsea’nin Premier League dönemindeki ilk beş şampiyonluğunda takım kaptanlığını üstlenen Terry, aynı zamanda 2011-12 sezonundaki ilk UEFA Şampiyonlar Ligi zaferinde de takıma liderlik yaptı. 2004-05 sezonunda PFA Futbolcuların Seçtiği Yılın Futbolcusu ödülünü kazanan Terry, ayrıca 2006 Dünya Kupası All-Star Takımı'nda İngiltere'yi temsil eden tek oyuncu olmuştu.


13. David Beckham


İngiliz futbolunun simgeleri arasında David Beckham’dan daha çok tanınan yalnızca birkaç isim sayılabilir. 2000'li yılların altı yıllık bölümünde ülkesinin milli takımının kaptanlığını üstlenen Beckham, 1998-99 sezonunda da Manchester United ile üç kupa zaferi yaşamıştı.


Beckham'ın kariyeri, 1996'da Wimbledon'a karşı orta saha çizgisinden attığı unutulmaz gol gibi klasik anlarla doluydu. Bu gol, onun ismini duyurmasında da çok büyük bir rol oynamıştı. Ayrıca, İngiltere’yi 2002 Dünya Kupası'na gönderen maçta Yunanistan'a karşı uzatma dakikalarında attığı frikik golünden de bahsetmemek olmaz.


12. Steven Gerrard


Liverpool’un 2005’teki unutulmaz Şampiyonlar Ligi finalinde ve 2006 yılındaki FA Cup finalinde yaptığı geri dönüşlerin kahramanlarından olan “Kaptan” Gerrard, şüphesiz ki Anfiled’da bir efsaneden daha fazlası olarak görülüyor.


2005-06’da PFA Futbolcuların Seçtiği Yılın Futbolcusu ve 2008-09’da FWA Yılın Futbolcusu ödüllerinin sahibi olan Gerrard, üst düzey oyununu uluslararası arenaya da taşımıştı. İngiltere formasını 114 maçta terleten başarılı orta saha oyuncusu, 38 maçta kaptanlık pazubendini taşımıştı. Gerrard ayrıca ülkesini 2000-2014 arası dönemde altı büyük turnuvada temsil etti.


11. Frank Lampard


“Steven Gerrard mı yoksa Frank Lampard mı daha iyiydi?” tartışmalarına pek fazla girmek istememekle birlikte biz Lampard’ın Chelsea ve İngiltere’deki performanslarıyla bir adım daha önde olduğunu düşünüyoruz.


100’den fazla kez milli formayı terleten Lampard, Chelsea’nin üç Premier League şampiyonluğunda kilit rol oynadı ve takımıyla Şampiyonlar Ligi zaferi de yaşadı. 2009-10 sezonunda 22 gol kaydeden Lampard, bir Premier League sezonunda 20 gol barajını aşan az sayıdaki orta saha oyuncularından biri olmayı başardı.


10. Paul Gascoigne


İngiltere'nin Paul Gascoigne gibi başka bir oyuncusu hiç olmadı. Sahadaki dehası ve enerjik kişiliği ile sevilen Gazza, 1990'ların başında tam bir süperstardı.


İngiltere’nin çıkardığı en yetenekli oyunculardan biri olan Gascoigne, Tottenham ile 1990-91 FA Cup zaferine ulaştı. Euro 96'da İskoçya'ya karşı attığı çarpıcı vole golü kadar olmasa bile birçok ikonik gol kaydetti. Bu gollerin çoğunu da ünlü “dişçi koltuğu” sevinciyle kutladı


9. Stanley Matthews


Matthews’ün 50 yaşına kadar kariyerine devam etmesinin yanında futbol oynarken şövalyelik ünvanı kazanması onu apayrı bir yere koyuyor. Matthews, Stoke City, Blackpool ve İngiltere efsanesi olarak haklı bir şekilde tüm zamanların en iyi oyuncularından biri olarak anılıyor.


Top sürme becerisiyle adını tarihe yazdıran oyuncu, 1956 yılında ilk kez verilen Ballon d’Or ödülünün sahibi olmuştu. Ayrıca FWA Yılın Futbolcusu ödülünü 1948 ve 1963’te olmak üzere iki kez kazandı. 54 kez milli formayı terleten sağ kenar oyuncusu, Blackpool’u 1952-53 sezonunda FA Cup zaferine taşımıştı. Sonrasında ise bu final, takım arkadaşı Stan Mortensen’in hat-trick yapmasına rağmen Matthews’ün Finali olarak adlandırılacaktı.


8. Alan Shearer


Kusursuz bir golcü olan Alan Shearer, kulüp ve milli takım kariyeri boyunca toplamda 409 kez gol sevinci yaşadı. Bu gollerin yarısından fazlası da taraftarlar tarafından neredeyse tapıldığı Newcastle United’da geldi.


Shearer, 1994-95 sezonunda şampiyonluk yaşadığı Blackburn Rovers’ta ve Newcastle’da toplamda 260 Premier League golü kaydetti. 1995, 1996 ve 1997’de Altın Ayakkabı ödüllerinin sahibi oldu. 63 kez milli formayı terletti ve Euro 96’yı gol kralı olarak tamamladı.


7. Gordon Banks


1966 Dünya Kupası’nı kazanan İngiltere’nin efsane kalecisi olan Banks, kuşkusuz oyunun gördüğü en büyük file bekçilerinden biriydi. 1970 Dünya Kupası’nda Pele’nin vuruşuna karşı yaptığı inanılmaz kurtarış da tüm bunları kanıtlar nitelikteydi.


Altı kez FIFA Yılın Kalecisi seçilen Banks, 1972 yılında FWA Yılın Futbolcusu seçilmiş ve hem Leicester hem de Stoke City ile Lig Kupası’nı kazanmıştı.


6. Jimmy Greaves


Altı sezon boyunca Birinci Lig’de gol kral olan Greaves, Chelsea, Tottenham ve tabii ki İngiltere Milli Takımı’nda efsane statüsüne ulaşmıştı.


Tüm zamanların en net bitiricilerinden biri olan Greaves, kulüp ve milli takım için toplamda 513 kez gol sevinci yaşadı. Bu süreçte iki FA Cup, Kupa Galipleri Kupası, Dünya Kupası zaferi ve 13 maçlık Milan kariyerinde bir Serie A şampiyonluğu yaşadı.


5. Wayne Rooney


120 maçta attığı 53 golle Wayne Rooney, bir süreliğine İngiltere formasıyla en çok gol atan oyuncu olarak öne çıkıyordu. Ancak Rooney, kazanabileceği tüm kupaları kazandığı Manchester United’ın en skorer oyuncusu olma ünvanını hala taşıyor.


Futbol sahnesine 16 yaşında çıkan Rooney, Everton formasıyla Arsenal’a karşı attığı ikonik galibiyet golüyle akıllarda yer etmişti. Sonrasında ise döneminin en iyi oyuncularından biri olarak kendini kanıtlayan İngiliz golcü, milli formayı üç Dünya Kupası’nda ve üç Avrupa Şampiyonası’nda terletti. Euro 2004’te boy gösterdiğinde sadece 18 yaşındaydı.


4. Kevin Keegan


Birden fazla Ballon d’Or kazanan ilk İngiliz oyuncu olan Keegan, 1978 ve 1979 yıllarında bunu başarmıştı.


Liverpool ile bir Şampiyon Kulüpler Kupası zaferi ve üç kez lig şampiyonluğu yaşayan Keegan, 63 milli maçta 21 gol atmıştı. İngiliz oyuncu, Hamburg ile Almanya'da da şampiyonluk yaşadıktan sonra İngiltere'ye dönerek Southampton ve Newcastle'da parlamaya devam etti.


3. Harry Kane


Tottenham, Bayern Münih ve İngiltere için istikrarlı bir şekilde goller atmaya devam eden Harry Kane, Wayne Rooney’nin rekorunu 2023 Mart’ta kırarak İngiltere formasıyla en çok gol atan isim olmuştu. Bundan bir ay önce de Jimmy Greaves’i geride bırakarak Tottenham tarihinin en skorer ismi olmuştu.


Premier League ve Dünya Kupası’nda Altın Ayakkabı ödülleri kazanan Kane, 2018 Dünya Kupası’ndan itibaren İngiltere’nin kaptanlığını da yapıyor.


2. Bobby Moore


“O benim arkadaşımdı ve aynı zamanda karşılaştığım en iyi savunma oyuncusuydu.” Pele, West Ham ve İngiltere efsanesi Bobby Moore’un 1993’te hayatını kaybetmesinin ardından bu cümleyi söylemişti.


Pele söylediklerinde haklıydı. West Ham’ın gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu ve 1966’da Dünya Kupası şampiyonu olan İngiltere’nin kaptanı Moore, 1970’de Ballon d’Or sıralamasında üçüncü olmuştu. Savunma sanatını en iyi icra eden isimlerden biri olan Moore, İngiltere formasını toplamda 108 maçta terletti.


1. Bobby Charlton


Bobby Charlton, 2023 Ekim’de hayata gözlerini yumduğunda futbol kamuoyunun tüm bileşenleriyle büyük bir yasa bürünmesi, Manchester United ve İngiltere efsanesi Charlton’ın ne denli büyük bir efsane olduğunu gösteriyordu.


Dünya Kupası, Şampiyon Kulüpler Kupası ve Ballon d’Or kazanan seçkin oyuncu grubunun bir parçası olan Charlton, 1958’deki trajik Münih uçak kazasından kurtularak kupalarla dolu bir kariyere yelken açmıştı. Kariyeri boyunca kazandığı bireysel ödüllerden biri, 1966 Dünya Kupası zaferinden sonra turnuvanın en iyi oyuncusuna verilen Altın Top ödülüydü.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page