Gol Krallığı Şampiyonluğu Etkiliyor Mu?
top of page

Gol Krallığı Şampiyonluğu Etkiliyor Mu?

Güncelleme tarihi: 18 Ağu 2022



Futbol oyununun temel amacı basitçe, her maçta rakipten 1 gol fazla atmak olarak tanımlanabilir.

Bu amaca paralel olarak futbol takımları sahaya dizilirken en uçta, gol atma becerisi yüksek olan forvet oyuncularını tercih ederler. Bu oyuncuların sezon boyunca gösterecekleri performans, takımın performansını da büyük ölçüde etkiler. Buna karşın bazı durumlarda şampiyonluk için forvetin çok gol atması da yeterli olmaz.


İngiltere Premier Lig Gol Krallığı Şampiyonluk Getirmiyor


İngiltere Premier Lig’de son 10 sezona bakıldığında gol krallığının şampiyonluk getirmediği açıkça görülüyor.

İngiltere Premier Lig’de son 10 sezonda 5 kez şampiyonluk yaşayan Manchester City, şampiyon olduğu sezonların hiçbirinde takımından bir gol kralı çıkaramadı.

Manchester City formasıyla bu süreçte gol kralı olan tek oyuncu Sergio Agüero oldu. Arjantinli oyuncunun gol kralı olduğu sezonda ise İngiltere Premier Lig şampiyonluğunu Chelsea kazandı.

Tıpkı Manchester City’de olduğu gibi Liverpool’da şampiyonlukla gol krallığını aynı anda hiç kazanamadı. Liverpool, son 10 yılda İngiltere Premier Lig’de 1 kez şampiyon olmasına karşın aynı süreçte takımından 5 gol kralı çıkardı.

Mohamed Salah; 2021/22, 2018/19 ve 2017/18 sezonlarında gol krallığı yaşadı. Sadio Mane’nin 2018/19’da Salah ile paylaştığı gol krallığının yanında Luis Suarez de 2013/14’te Liverpool adına attığı 31 golle gol kralı olmuştu.

Liverpool’un bu süreçte şampiyonluk yaşadığı tek sezon olan 2019/20’de ise gol kralı Leicester City forveti Jamie Vardy idi.

Leicester City’nin şampiyon olduğu 2015/16 sezonunda gol kralı olan Harry Kane, bu unvanı son 10 yılda toplamda 3 kez kazansa da bu, Tottenham’ın şampiyon olmasına yetmedi. Üstelik Tottenham’da 2021/22 sezonunda da Heung Min Son gol krallığı yaşamıştı.

Son 10 yılda gol kralının şampiyon takımdan çıktığı tek sezon ise 2012/13 sezonuydu. O dönem Hollandalı Robin van Persie, 26 gol atarak hem gol kralı olmuş hem de Manchester United’ı şampiyonluğa ulaştırmayı başarmıştı.


Serie A’da Son 10 Yılda Hiç Yaşanmadı


İtalya Serie A’da son 10 yılın şampiyonları, 1 kez bile gol kralı çıkaramadılar.

Bu sebeple geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Juventus teknik direktörü Allegri, takımının forvet oyuncusu Vlahovic için: “Umarım 30 gol atar ancak inanın gol kralı olmasına gerek yok.” diyerek duruma esprili bir biçimde yaklaşmıştı.

Son 10 yılın 8’inde şampiyonluğa ulaşan Juventus’un bu süre zarfındaki tek gol kralı Cristiano Ronaldo olmuş, buna karşın onun gol krallığı yaşadığı 2020/21 sezonunda Juventus’un 8 sezonluk şampiyonluk serisi sona ermişti.


La Liga Takımlarında Gol Kralları Şampiyon Belirliyor


İtalya ve İngiltere’deki durumun tam tersi bir şekilde İspanya La Liga’da şampiyon olan takımlar genellikle o sezonun gol kralını da kadrolarından çıkarıyorlar.

Son 10 yılda La Liga’da en çok şampiyon olan takım olarak dikkat çeken Barcelona’nın şampiyonluk yaşadığı 5 sezonun 4’ünde gol kralı Katalan ekibinden çıktı.

La Liga’da son 10 sezonun 7’sinde Lionel Messi’nin gol kralı olmasının da elbette bu istatistikte payı vardı. Bununla birlikte 2015/16 sezonunda ise krallık, şampiyon Barcelona’nın kadrosundaki Luis Suarez’in oldu.

Real Madrid ise bu süreçte yaşadığı 3 şampiyonlukta sadece 1 gol kralına sahip oldu. 2021/22 sezonunda attığı 27 golle krallık tacını giyen Karim Benzema, Madrid ekibinin son 10 yılda şampiyon olduğu 3 sezondaki tek gol kralı olarak dikkat çekti.

Real Madrid’de 2013/14 ve 2014/15’te Cristiano Ronaldo’nun kazandığı gol krallıkları şampiyonluk getirmemişti.


PSG ve Bayern Münih Dominasyonu


Almanya Bundesliga’da son 10 yılın tamamında şampiyon olan Bayern Münih’te Robert Lewandowski, bu süre zarfında 7 kez gol kralı oldu.

Bu krallıklarının 6’sını Bayern Münih’te elde eden Robert Lewandowski, 2013/14 sezonunda ise Borussia Dortmund formasıyla gol kralı olmuştu.

Bundesliga’ya benzer bir durum Fransa Ligue 1’de de yaşandı.

Fransa Ligue 1’de son 10 gol kralının 9’u, bu süreçte 8 şampiyonluk yaşayan Paris Saint Germain oyuncuları arasından çıktı.

Paris Saint Germain, şampiyon olduğu 8 sezonun 7’sinde Ligue 1’in gol kralına da sahipti. Bu süreçte Kylian Mbappe 4, Edinson Cavani 2 ve Zlatan Ibrahimovic ise 3 kez gol krallığı yaşadı. Ancak 2016/17’de Edinson Cavani’nin ve 2020/21’de Kylian Mbappe’nin gol kralı olması Paris Saint Germain’in şampiyon olmasına yetmedi.


Süper Lig’de Son 10 Yılda 3 Örnek Var


Türkiye Süper Lig’de ise son 10 yıllık dönemde gol kralını kadrosundan çıkaran 3 şampiyon takım görüldü.

Son olarak Galatasaray, 2018/19 sezonunda şampiyon olduğunda kadrosunda ligin gol kralını barındırıyordu. Buna karşın o sezonun gol kralı olan Mbaye Diagne, hatırlanacağı gibi Galatasaray’a devre arasında katılmıştı.

Bir tam sezonu kulübünde geçirip gol krallığı ve şampiyonluğu aynı anda yaşayan 2 örnekten biri 2015/16 sezonunda Mario Gomez ve Beşiktaş, diğeri ise 2012/13’te Burak Yılmaz ve Galatasaray olmuştu.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page