Yazı: Alper Erdem
“Futbol garip bir oyun. Bazen fırsatlar ortaya çıkar ve işler çok çabuk değişebilir.”
Graham Potter, The Coaches Voice’da kaleme aldığı Part of Process yazısında bu cümleleri kurmuştu. 47 yaşındaki İngiliz menajerin şu günlerde yaşadıkları ise geçmişte sarf ettiği bu sözlerin ne kadar doğru olduğunun kanıtı niteliğinde.
Öyle ki şu sıralarda, İngiltere Premier League’in TOP 6 olarak adlandırılan kulüplerinden biri olan Chelsea, dün itibariyle görevine son verdiği Thomas Tuchel’in yerine Graham Potter’ı getirdi.
Fabrizio Romano, Chelsea’nin Graham Potter ile anlaştığını duyururken Sky Sports da tarafların sözlü bir anlaşmaya vardıklarını doğruladıktan sonra Chelsea akşam saatlerinde Graham Potter'ın yeni teknik direktör olduğunu duyurdu.
Akademiden UEFA Avrupa Ligi’ne
Futbolculuk kariyerinde birçok farklı kulübün formasını giyen Graham Potter, İngiltere’de hemen hemen her seviyede futbol oynadı.
Birmingham altyapısından yetişen İngiliz sol bek; Stoke City, Southampton ve West Bromwich Albion gibi köklü kulüplerde oynadıktan sonra 2005 yılına gelindiğinde Macclesfield’da futbolu bıraktı.
Futbolu bırakmasının ardından üniversite eğitimine ağırlık veren Graham Potter, Open University’de Sosyal Bilimler alanından mezun oldu. Daha sonra University of Hull’da futbol gelişim yöneticiliği yaparak çalışma hayatına atıldı.
Bu süreçte Gana Kadın Milli Futbol Takımı ve İngiltere Üniversiteler Takımı’nda koçluk yapan Graham Potter, Leeds Metropolitan University’de ise Liderlik ve Duygusal Zeka üzerine yüksek lisans yaptı.
Graham Potter, 2011 yılında ilk teknik direktörlük deneyimi için hayli ilginç bir tercih yaparak Östersund takımına gitti. İsveç Ligi’nin mütevazi ekiplerinden olan Östersund, Graham Potter’ın kendini tanıması ve teknik direktör olarak adını duyurması için ona bir fırsat sunmuştu.
Teknik direktörlük görevine başladıktan sonra geçen 7 yılda Östersund’u Avrupa çapında başarılarla tanıtan Graham Potter, bir kulüp efsanesine dönüştü.
Graham Potter, o günlerde verdiği Östersund kararını The Coaches Voice’daki Outliers yazısında şöyle açıklıyordu:
“İngiltere'de bir takımı yönetme fırsatımın olmayacağını biliyordum. Çünkü 13 yıllık futbolculuk kariyerimi bitirdiğimden beri beş yıldır profesyonel futbolun dışındaydım. Östersunds, benim oyuna geri dönmem için bir şanstı.”
İngiliz teknik direktör, Östersund’un başında kulübe tarihi başarılar kazandırdı. Bu başarılardan en büyüğü ise takımın 2017/18 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde sergilenen performanstı. Kendilerine hiç şans verilmemesine rağmen önce Galatasaray’ı sonra Fola Esch’i ve son olarak da PAOK’u eleyen Östersund, gruplarda ise Atletic Bilbao’nun ardından ikinci olmuş ve üst tura yükselmişti.
Üst turda Östersund’un rakibi dünyaca ünlü İngiliz ekibi Arsenal idi. Arsenal’i Emirates Stadyumu’nda 2-1 mağlup ederek büyük bir sürpriz yapan takım, rövanşı kaybedip elenmesine rağmen tüm futbol kamuoyunun takdirini kazandı.
Roberto Martinez İngiltere Yolunu Açtı
Graham Potter’ın Östersund’da yaptıkları, genç çalıştırıcıya İngiltere’de beklediği fırsatı getirdi. Roberto Martinez, kendisine yeni menajer için fikir soran Swansea City başkanına Graham Potter’ın ismini verdi.
O dönemde Graham Potter’ın yakın arkadaşlarından Graeme Jones, şu anda Belçika Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü olan Roberto Martinez ile çalışıyordu.
Roberto Martinez’in yardımcısı olan Graeme Jones, Graham Potter’ı University of Hull’da sık sık ziyarete gelip onun antrenman metotlarını takip ediyordu.
Roberto Martinez’in tavsiyesiyle Graham Potter ile birkaç kez görüşen Swansea City, en nihayetinde İngiliz menajeri Östersund’dan ayırdı ve takımın başına getirdi.
Takımın başına geldiğinde Swansea City’deki zor durumun farkında olan Potter, durumu şu şekilde anlatıyordu:
“Naif biri değilim. Felsefe ve inşa etme gibi uzun vadeli konular hakkında konuştuğumuz kadar, kısa vadede rekabetçi olmamız gerektiğini de biliyordum. İkisini dengelemek zorundaydık.”
Championship’te Swansea City ile kısa sürede kendini kanıtlayan Graham Potter, kulüple lig ve kupalarda o sezon tam 51 maça çıktı ve 1.45 puan ortalaması yakaladı. İngiltere’deki ilk teknik direktörlük deneyiminde ortaya koyduğu oyun anlayışı ve takımı yönetme biçimiyle takdir toplayan Graham Potter, sezon sonunda ise İngiltere Premier League takımlarından Brighton ile anlaştı.
Brighton, Potter ve ekibini Swansea City’den almak için toplam 3 milyon euro’ya yakın tazminat ödedi.
Premier League’de Kariyerine Eşik Atlattı
Brighton ile Graham Potter birlikteliği, İngiltere Premier League’deki en mütevazi oyuncu kadrosu ve teknik kadro birlikteliklerinden biri olarak yorumlandı.
Birçok kişi kulübün Premier League’de kalıcı olamayacağını düşünürken Graham Potter yarattığı sistemle hem takımı ligde tuttu hem de oldukça etkileyici bir futbol oynatmaya başladı.
Brighton ile tüm kulvarlarda çıktığı toplam 134 maçta 43 galibiyet 43 beraberlik ve 48 mağlubiyet alan ve 1.28 puan ortalaması tutturan Potter, aldığı sonuçlardan çok oyuna yaklaşımıyla konuşuldu.
Öyle ki Ekim 2021’de BBC, Graham Potter ismini İngiltere Milli Futbol Takımı’nın gelecekteki olası menajerleri arasında saydı.
Potter’ın Yaklaşımı
Chelsea’nin yeni teknik direktörü Graham Potter, modern futbola uygun ve değişime ayak uydurabilen bir teknik direktör olarak yorumlanıyor.
Topa sahip olarak oynamayı birincil ilkesi olarak ele alan İngiliz teknik direktör, birçok farklı sistemi uygulatabilmesiyle de ön plana çıkıyor. Brighton’da daha çok 3’lü savunma sistemiyle oynayan Potter için Barcelona ve Celtic’in efsane futbolcularından Henrik Larsson şu yorumu yapmıştı:
“Tüm oyuncuları ne zaman ne yapmaları gerektiğini biliyor. Sadece bir sistemle değil, maç içinde bile birçok sistemle oynatabiliyor.”
Bunların yanında oyuncuların rahat bir ortamda çalışmasının ne denli önemli olduğunun farkında olan Graham Potter, Östersund zamanında yaptığı bazı uygulamalarla da dikkat çekmişti.
Oyuncularına farklı görevler vererek onlara zaman zaman bale yaptıran, zaman zaman ise sahneye çıkarıp şarkı söyleten Potter, onların futbolcudan önce birer insan olduklarını her defasında dile getirdi.
Bu uygulamaların “kültür akademisi” adını veren 47 yaşındaki teknik direktör, Östersund’daki uygulamasını Outliers başlıklı yazısında şu sözlerle açıklamıştı:
“Oyuncuları normalde karşılaşamayacakları durumları deneyimleyecekleri bir ‘kültür akademisi’nin içine soktuk. Her ocak ayında ben dahil kulüpteki herkes sezon boyu üzerinde çalıştığı bir sanat projesini sergiliyordu. Kimimiz dans ediyorduk, kimimiz şarkı söylüyorduk. Kimimiz ise Kuğ Gölü Balesi’ni sahneliyorduk. Bunu yaparken hatanın, başarısızlığın ve kayıpların hayatın her alanında, her işin bir parçası olduğunu anlatmaya çalışıyorduk.”
Futbolla ilgili bakış açısının yanında sosyal sorumluluk projelerinde de sıkça yer alan ve entelektüel bir profile sahip olan Potter, son olarak Brighton’daki teknik ekibiyle birlikte “The Big Sleep Out” etkinliğine katılmış ve evsiz insanlarla empati yapabilmek ve bu duruma dikkat çekmek için bir gece boyunca sokakta uyumuştu.
Chelsea Transfer İçin 16 Milyon Euro Ödeyecek
FourFourTwo UK’den Conor Pope, bugün okurlarımıza aktardığı haberde Chelsea’nin Graham Potter için Brighton’a 16 milyon euro’luk fesih bedeli ödeyeceğini tahmin ediliyor.
Tıpkı Östersund’a giderken olduğu gibi karşısına çıkan bu fırsatı değerlendirmek isteyen İngiliz menajerin, yaklaşık 10 yıl önce İsveç’in mütevazi bir takımından çıktıktan sonra Londra’nın ve İngiltere’nin en büyük kulüplerinden Chelsea ile sözleşme imzalamış oldu.
Comments