Hat-Trick Teriminin Tarihçesi
top of page

Hat-Trick Teriminin Tarihçesi



Futbol sahasında oynayan 22 futbolcudan herhangi biri için bir maçta üç gol birden atmak çok gurur verici bir başarı. Şayet bir futbolcu böyle bir performans ortaya koyarsa tüm futbolseverlerin bildiği üzere hat-trick yapmış oluyor.


Peki yıllardan beri ağızlarımızda yer edinmiş bu terim ne anlama geliyor? Neden böyle bir isim uygun görülmüş?


Şapka Numarası


Terimin tarihçesi Britanya İmparatorluğu’nun zirve dönemi olarak kabul edilen Viktorya Dönemi’ne kadar dayanıyor. Kelime karşılığı şapka (hat) numarası (trick) olan terim gerçekten de şapka içeren bir numaradan geliyor.


O dönemde sihirbazlık gösterileri yeni yeni popüler oluyordu ve insanların en sevdiği numaralardan biri sihirbazın şapkasının içinden tavşan çıkarmasıydı. Eğer sihirbaz şapkasından üst üste üç tane tavşan çıkarırsa buna “hat-trick” deniyordu.


Kriket Etkisi


Kriket, İngiltere’de en az futbol kadar bilinen bir spor. Sporu en iyi icra eden milletlerin başında gelen Pakistan ve Hindistan eskiden Britanya'ya bağlı olduğu için İngiltere’de birçok Hintli ve Pakistanlı yaşıyor.


Hat-trick teriminin ilk kez bir spor dalı için kullanılması da 1858 yılında bir kriket maçına dayanıyor. H.H.Stephenson’un “wicket”adı verilen kriket kalesine üst üste üç başarılı atış yapmasından sonra bir taraftar ona şapka hediye etmiş ve hat-trick terimi spor dünyasına bu şekilde giriş yapmıştı. Bu olay ritüel haline getirilmiş ve bundan sonra her üç üst üste başarılı atış yapan sporcuya şapka hediye edilmeye başlanmıştı.


İlk Zamanlar


Futbola adapte edildiği ilk zamanlarda sadece maçta üst üste üç gol atılınca hat-trick yapılmış kabul ediliyordu. Ancak zamanla oyunun popülaritesi arttıkça gollerin üst üste gelme gereksinimi yok oldu ve gönümüzdeki halini aldı.


Ek olarak eğer bir futbolcu yaptığı hat-trickte bir golü sağ ayak, bir golü sol ayak ve bir golü kafayla atarsa “perfect hat-trick” yapmış kabul ediliyor.


Ayrıca hat-trick terimi futbolun yanı sıra beyzbol, Gal futbolu, hentbol, hokey, lakros, motor sporları ve su topu gibi sporlarda da da çeşitli anlamlarda kullanılıyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page