Yazı: Batu Çakan
İsveç, Norveç ve Danimarka; Avrupa’ya uzun zamandır birçok oyuncu ihraç etmelerine, uluslararası turnuvalarda zaman zaman önemli ilerlemeler kaydetmelerine rağmen kulüp takımları bazında hiçbir zaman ileriye gidemeyen ülkeler olarak dikkat çekiyor.
Öyle ki 2017/18 ile 2019/20 sezonları arası üst üste üç sezon bu üç ülkeden hiçbir takım UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılamadı. Hatta bu süreç içerisinde her sezon Avrupa Ligi’ne sadece 3 takım gönderen İskandinav ülkeleri, nasıl oldu da günümüzde Avrupa’daki üç kupada da yer alıyor ve dikkat çeken performanslar sergiliyor?
Ülke Puanları
UEFA Konferans Ligi’nin oynanmadığı son sezon olan 2020/21’in sonunda gittiğimizde ülkeler sıralamasında Danimarka 14, İsveç 23 ve Norveç 22.sırada yer alıyor.
UEFA’nın Avrupa’da şans bulamayan ülkelerin takımlarını daha fazla mücadele içine sokmak amacıyla tasarladığı UEFA Konferans Ligi fikri, İskandinav ülkelerine oldukça yaradı.
An itibariyle Danimarka 17, İsveç 23, Norveç 12.sırada yer alıyor. Peki Danimarka’daki düşüşün ve Norveç’teki yükselişin sebepleri ne?
Hangi Turnuva ve Kaç Takım?
UEFA’nın üç turnuvasında da galibiyet ve beraberliğe verilen puanlar aynı. Bu da Konferans Ligi gibi nispeten maç kazanması daha kolay bir turnuvada yer alan takımların ülkeleri için puan kazanma şansını arttırıyor.
Bir diğer önemli kısım ise o ülkenin o sezon Avrupa’ya kaç takım yolladığı. Çünkü galibiyete veya beraberliğe verilen puan, o ülkenin gönderdiği takım sayısına bölünüyor ve çıkan sonuç ülke puanına yansıyor.
Bu sezona tek tek bakacak olursak İsveç’in 3 takımından ikisinin devam ettiğini, Norveç’in 4 takımından ikisinin devam ettiğini, Danimarka’nın 5 takımından üçünün devam ettiğini ancak Kopenhag’ın Şampiyonlar Ligi’nde kendi seviyesinin çok üstünde bir gruba düştüğünü görüyoruz.
Bu durum Danimarka için bir dezavantaj yaratacak iken en fazla İsveç’e yarayacak.
Her üç ülke de birer takımla Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nde yer alırken Şampiyonlar Ligi’nde temsilcisi bulunan tek ülke Danimarka.
Bodo/Glimt Etkisi
Geçtiğimiz sezon Bodo/Glimt’in ülkesinin bu denli sıra yükselmesinde etkisi çok büyük. Norveç temsilcisi geçen sezon isminden oldukça söz ettirmeyi başarmıştı.
UEFA Konferans Ligi’nde gruplarda Roma’ya karşı evinde aldığı 6-1’lik galibiyet Avrupa’da sezonun en fazla konuşulan maçlarından biri olmuştu.
Maç sonunda Jose Mourinho; “Benim oyuncularımdan daha iyi oyuncuları var.” diyerek hem takımına önemli bir eleştiride bulunmuş hem de Bodo/Glimt takımını övmüştü.
Gruptan Roma’nın ardından ikinci olarak çıkan Bodo/Glimt, Play-Off turunda Celtic’i iki maçta da yenerek son 16 turuna yükseldi. Son 16’da Hollanda temsilcisi AZ Alkmaar’ı toplam 4-3’lük skorla saf dışı bırakan Norveç ekibi, çeyrek finalde tekrardan Roma ile eşleşti.
İşte bu eşleşme, geçen sezon Konferans Ligi’nin en akılda kalıcı eşleşmesiydi. İlk maçı Norveç’te 2-1 kazanmayı başaran Bodo/Glimt, ikinci maç için Roma’ya gittiğinde Roma’dan yedek tesislerini antrenman yapmak için izin istedi.
Ancak Roma bu isteği reddedince Norveç ekibi aynı şehrin takımı ve Roma’nın ezeli rakibi olan Lazio’nun tesislerini kullandı. Rövanş maçını 4-0 kaybeden Bodo/Glimt, turnuvaya çeyrek finalde veda etti.
Bodo’nun Konferans Ligi macerasından önce ülkeler sıralamasında 22.sırda yer alan Norveç, güncel olarak 12.sırda yer alıyor.
Bodo/Glimt ise bu sezon UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele ediyor ve 3 maç sonunda an itibariyle grupta 3.sıradalar. Eğer grubu üçüncü sırada tamamlayacak olurlarsa Konferans Ligi’nin yolunu tutacaklar ve hedefleri geçen senekinden az olmayacaktır.
Eğer komşu ülkelerin takımları da Bodo/Glimt’in gittiği yoldan gidebilirse İsveç ve Danimarka’nın da ülke sıralamasında yükselmesi gayet olanaklı gözüküyor.
Comments