İngiliz Takımlarının Satın Aldığı En Pahalı 11 İngiliz Futbolcusu
top of page

İngiliz Takımlarının Satın Aldığı En Pahalı 11 İngiliz Futbolcusu


Futbolun merkezi İngiltere’de transfer hareketliliği her yaz olduğu gibi bu yaz da oldukça aktif bir şekilde ilerliyor.


West Ham’dan ayrılıp Arsenal’a imza atan Declan Rice, iki İngiliz takımı arasında gerçekleşen en pahalı transfer olarak tarihe geçti. Topçular’ın yeni yıldızı, aynı zamanda tarihin en pahalı İngiliz oyuncusu unvanını da eline aldı.


İşte Ada takımlarının satın aldığı en pahalı İngiliz oyuncular:


Ben Chilwell (50.2 Milyon €) | Leicester City/Chelsea


2009’da Leicester altyapısına giren Ben Chilwell, orada gösterdiği performansıyla dikkatleri üzerine çekti. 2014/15 sezonunda Leicester’da yılın en iyi akademi oyuncusu seçilen Chilwell, 2020/21 sezonunun başında Londra’ya taşındı. Burada da takımın değişilmez parçalarından biri oldu ve UEFA Şampiyonlar Ligi – UEFA Süper Kupası dublesi yaptı. Chelsea’de Frank Lampard’dan sonra arka arkaya 4 Premier League maçında gol atan ilk İngiliz futbolcu da oldu.


Kyle Walker (52.7 Milyon €) | Tottenham Hotspur/Manchester City


Pep Guardiola efsanesinin bir başka yıldızı olan Kyle Walker, Sheffield United altyapısında kendisini gösterip Londra’ya adım attığında bu seviyelere geleceği birçoğu tarafından bekleniyordu. Hücum yeteneklerine City’de savunma performansını da ekleyince kazanılmadık kupa bırakmadı.

Şu günlerde takımdan ayrılığı üzerine dedikodular çıkan Walker, toplam 14 kupa kazandığı City’de son olarak tarihi 2023 üçlemesinin bir parçası oldu.


Aaron Wan-Bissaka (55 Milyon €) | Crystal Palace/Manchester United


2019 yılında adım attığı Manchester United’da kadronun ana parçalarından birisi haline dönüşen ve formasını kolay kolay kimseye kaptırmayan Aaron Wan-Bissaka, Crystal Palace’ta yaşayan efsane Roy Hodgson’ın da vazgeçilmezlerinden biriydi.


Geçen sezonun büyük bir bölümünü sakatlığı nedeniyle kaçıran futbolcu yerine Diogo Dalot oynasa da Dünya Kupası arasından sonra Erik Ten Hag ona güvendi. Formasını geri aldığı geçen sezonu sadece 19 Premier League maçıyla tamamlayan Wan-Bissaka, Manchester United’a adım attığında tarihin en pahalı 6. savunma oyuncusu olmuştu.


John Stones (55.6 Milyon €) | Everton/Manchester City


Kyle Walker ile olan arkadaşlığı, City kariyerinin en önemli parçalarından birisiydi. John Stones da yakın arkadaşı gibi Premier League’de gösterdiği performansıyla Manchester City’ye dev bir ücretle gitti.


Everton’daki son sezonunda toplam 41 maça çıkan Stones, o günlerde Chelsea teknik direktörü olan Jose Mourinho’nun da ısrarla istediği oyuncuydu. Büyük bir transfer yarışı sonrasında koyu mavi forma yerine açık mavi formayı giymeyi tercih etmişti.


Ben White (58.5 Milyon €) | Brighton Hove & Albion/Arsenal


Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain, James Ward-Prowse, Luke Shaw, Theo Walcott ve Gareth Bale gibi önemli dünya yıldızlarını dünya futbol sahnesine kazandıran Southampton altyapısının bir ürünü olan Ben White, kariyer çıkışını ise Brighton Have & Albion’da yaparak tarihin en pahalı İngiliz oyuncularından birisi olmayı başardı.


2020/21 sezonunda çıkışa geçen Brighton’da önemli süreler bulan White, savunmanın çeşitli yerlerinde oynayarak Arsenal’ın dikkatini çekti. Bu performans, onu kariyerinde ilk kez İngiltere milli takımına da taşırken Londra ekibinde geçirdiği 2 sezonda 83 maça çıkıp 2 gol ve 5 asist yaptı.


Raheem Sterling (63.7 Milyon €) | Liverpool/Manchester City


Liverpool, Manchester City ve Chelsea gibi devleri gezmiş olan Raheem Sterling, geçen yıl City’den ayrıldığında Thomas Tuchel’in önderlik ettiği Chelsea, kendisine 56.2 milyon € ödemişti.


Bir kenar oyuncusundan daha fazla kale önünde ve orta alanda dolaşarak sahte 9 pozisyonunda oynadığı Manchester City’ye olan transferinin bonservis bedeli ise 63.7 Milyon € olarak kayıtlara geçmişti.


Sterling, City’de toplam 11 kupa kazandı fakat onun ayrıldığı sezonda Manchester temsilcisi Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaştı. Kariyerinde henüz bir Şampiyonlar Ligi kazanamayan futbolcu, Chelsea’de bu başarıyı kazanmak için Mauricio Pochettino ile çalışacak.


Mason Mount (64.2 Milyon €) | Chelsea/Manchester United


Manchester United’ın son devasa İngiliz transferi olan Mason Mount, 2005 yılında girdiği Chelsea altyapısında 18 yaşındayken A takıma yükseldi. Çocukluk takımını bu yaz terk eden yıldız futbolcu, geçen sezonu 35 maçta 3 gol ve 6 asist yaparak tamamladı.


Ayrıldığında “Chelsea taraftarı bana kızacaktır fakat hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum” diyerek hayallerinin peşinden koşan Mount, Maviler’de 1 Şampiyonlar Ligi, 1 UEFA Süper Kupası ve 1 FIFA Kulüpler Dünya Kupası kazandı. Mount’ın kariyerindeki eksik olan en önemli parça belki de 1 Premier League zaferi. Bunun için Düşler Tiyatrosu’nun 2023/24 perdesinde çok iyi bir sahne performansı sergilemesi gerekiyor.


Jadon Sancho (85 Milyon €) | Borussia Dortmund/Manchester United


Jadon Sancho, Manchester City altyapısında Phil Foden ile çok iyi bir arkadaşlığa sahipti. Foden, risk alarak kurtlar sofrasına kendini attı ve A takımı seçti. Sancho ise geniş yıldız rotasyonundan ötürü Borussia Dortmund’un yolunu tuttu. Dönüşünü ise yüksek bir transfer bedeliyle Manchester’ın mavi tarafına değil, kırmızı tarafına yaptı.


İngiliz futbolunun nadide yeteneklerinden biri olan Sancho’nun ikinci İngiltere sayfası, pek istediği gibi gitmedi. Yönetimsel sorunlar da yaşayan Kırmızı Şeytanlar’da şimdilik 1 Lig Kupası şampiyonluğu ve 1 FA Cup ikinciliği yer alıyor. Erik Ten Hag’ın takımında kendisini artık taraftarına kanıtlamak istiyor.


Harry Maguire (87 Milyon €) | Leicester City/Manchester United


Milli takımın kaptanlarından birisi olan Harry Maguire, tarihin en pahalı savunma oyuncusu olarak United formasıyla şimdiden 175 maçı gördü.


Leicester City’nin ikonik şampiyonluğu sonrasında kurduğu yapıda dikkatleri üzerine çekti. 1.94’lük boyuyla hızlı rakipleri karşısında sorunlar yaşasa da Manchester United kulüp tarihinin dikkate değer rekorlarını da kırdı. 1 Lig Kupası kazandığı Düşler Tiyatrosu’nda Maguire’dan önce 71 maç arka arkaya hiç yedeğe alınmadan 90 dakika oynayan son oyuncu Gary Pellister’dı.


Jack Grealish (117.5 Milyon €) | Aston Villa/Manchester City


Birmingham’dan çıkan bir diğer dünya yıldızını, Jude Bellingham’ı, Premier League görmeden Avrupa’ya açıldığı için bu listeye alamasak da şehrin bordo mavi yakasında yetişen Jack Grealish burada duruyor. Championship’te yaptıklarıyla izleyenleri büyüleyen Grealish, aynı performansı Premier League’de de gösterip 32 gol ve 43 asist kaydettiği Villa performansını rekor bir ücretle Manchester City’ye taşıdı.


Bu sezon tarihin en pahalı İngiliz oyuncusu unvanını kaybeden Grealish, City’ye geldiği günlerde kazanmak istediğinin altını çiziyordu. 2 Premier League, 1 FA Cup ve 1 Şampiyonlar Ligi ile daha birçok kez Oasis şarkılarına eşlik edecek gibi görünüyor.


Declan Rice (122 Milyon €) | West Ham United/Arsenal


West Ham United’ın yıldızı, geçtiğimiz sezon takımıyla birlikte olağanüstü bir sezon yaşadı. Batı Londra’da Chelsea altyapısında başladığı futbol kariyerini olgunlaşacağı Doğu Londra’ya, West Ham altyapısına taşırken Londra’da bir takım daha değiştireceği belki aklının ucundan bile geçmiyordu.


Ancak Arsenal, yaz döneminin en dikkat çeken transferlerinden birisini yaptı ve tarihin en pahalı oyuncusu unvanını Declan Rice’a verdi. Tarihe baktığımızda iki İngiliz takımı arasında gerçekleşen daha pahalı bir transfer bulunmuyor.


West Ham’ın A takımıyla çıktığı 245 maçlık serüvenini 15 gol ve 13 asistle tamamlayan Rice için geçtiğimiz sezon kazanılan UEFA Konferans Ligi ise pastanın en üstündeki çilek oldu. Zira West Ham’da 43 yıl sonra şampiyonluk baloncukları havada uçuşuyordu.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page