İskandinavya Avrupa’ya Futbolcu İhraç Ediyor
top of page

İskandinavya Avrupa’ya Futbolcu İhraç Ediyor



İskandinavya, son dönemde Avrupa futboluna yaptığı etkiyle dikkat çekiyor. Bölgedeki ülkelerin birçok oyuncusu, Avrupa’nın 5 büyük ligindeki takımlarda forma giyerken Türkiye’ye de bu bölgeden birçok isim geliyor.

İskandinavya’da Norveç, İsveç, Danimarka, İzlanda, Faroe Adaları ve Aland Adaları yer alıyor. Bu ülkeler arasında nüfusu en yüksek olanlar Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç olarak öne çıkıyorlar.

Bu ülkeler aynı zamanda ekonomik ve sosyal gelişmişlikleriyle dünyada refah seviyesinin en yüksek olduğu ülkeler arasında da yer alıyorlar.

Bununla birlikte Norveç, Danimarka ve İsveç, futbolda da İskandinavya’nın en üst düzeyde temsil ediyorlar.


En Değerlisi Norveç


İskandinavya bölgesindeki ülkelerin milli takımlarına bakıldığında Transfermarkt verilerine göre en değerli milli takımın Norveç olduğu görülüyor.

Güncel olarak 323,1 milyon euro piyasa değeri olan Norveç Milli Futbol Takımı’nda bu değerin 150 milyon euro’luk kısmını, geçtiğimiz günlerde Manchester City’e transfer olan Erling Haaland tek başına üstleniyor.

Erling Haaland’ın ardından ise Arsenal’in kaptanı Martin Odegaard, 45 milyon euro’luk değeriyle geliyor.

Bununla birlikte Norveç Milli Futbol Takımı havuzundaki oyunculardan 23 tanesi kariyerlerini yurtdışında sürdürüyorlar. Takımın yurtdışında en çok temsil edildiği yer 6 oyuncuyla Almanya olurken, bunu İngiltere ve İtalya 4’er futbolcuyla takip ediyor.

Ülkenin 5 büyük lig olarak tanımlanan Avrupa liglerinde oyuncu göndermediği tek yer olarak ise İspanya La Liga göze çarpıyor.


Danimarkalılar İngiltere’yi ve Türkiye’yi Tercih Ediyorlar


Norveç’in ardından İskandinavya bölgesinin en değerli takımı olarak 287,4 milyon euro piyasa değerine sahip olan Danimarka’da ise oyuncular çoğunlukla İngiltere’de oynamayı tercih ediyorlar.

Öyle ki Danimarka Milli Futbol Takımı havuzunda, yurtdışında oynayan 21 oyuncudan 9’u kariyerine İngiliz kulüplerinde devam ediyor.

Bu isimler arasında Tottenham forması giyen Pierre-Emile Hojbjerg, 40 milyon euro’luk değeriyle aynı zamanda Danimarka’nın en değerli oyuncusu olma unvanını da taşıyor.

Danimarka Milli Futbol Takımı’nın İngiltere’den sonra en çok futbolcusunun bulunduğu yer olarak ise Türkiye öne çıkıyor. Öyle ki Türkiye Süper Lig’deki takımlarda 3 Danimarkalı oyuncu (Victor Nelsson, Andreas Cornelius, Jens Stryger Larsen) forma giyiyor.


Bununla birlikte 5 büyük ligde de en az 1 Danimarkalı oyuncu bulunuyor.


İsveç Takibi Sürdürüyor

Dünya futbolunda saygın bir konumu olan ve başta Zlatan Ibrahimovic olmak üzere önemli futbolculara ev sahipliği yapan İsveç, günümüzde ise milli takımının piyasa değeri olarak Norveç ve Danimarka’nın gerisinde yer alıyor.

Toplam 176,1 milyon euro kadro değeri olan İsveç Milli Futbol Takımı’nın en değerli oyuncusu Tottenham’da kariyerini sürdüren 22 yaşındaki Dejan Kulusevski.

40 milyon euro piyasa değerine sahip olan Kulusevski ile aynı yaşta olan Alexander Isak, Manchester United’da oynayan 20 yaşındaki Anthony Elanga ve Wolfsburg’un 23 yaşındaki orta sahası Mattias Svanberg de İsveç’in önümüzdeki yıllarda değerini arttırmasını beklediği genç isimler olarak öne çıkıyorlar.

Tıpkı Danimarka gibi en çok İngiltere’deki takımlarda temsil edilen İsveç’in Ada’da 6 oyuncusu bulunuyor. Bunun yanında İsveçli oyunculardan 4’ü Almanya’da, 2’si Fransa’da, 1’i İspanya’da futbol hayatlarını sürdürüyorlar.

İsveçli futbolcuların 5 büyük ligden forma giymedikleri tek yer olarak ise İtalya dikkat çekiyor.


İzlanda ve Finlandiya Mütevazi Takımlara Sahipler


Transfermarkt verilerine göre 25,6 milyon euro değeri olan İzlanda Milli Futbol Takımı, son 10 yılda gösterdiği gelişimle dikkatleri üzerine çekti.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2018 FIFA Dünya Kupası’na katılım hakları elde ederek tarihinde bu turnuvalara ilk kez katılan İzlanda, son yıllarda yükselişinde bir duraklama dönemine girmiş gibi gözüktü. Zira takım 2018’den sonra hiçbir büyük turnuvaya katılma hakkı elde edemedi.

İzlanda Milli Futbol Takımı havuzundaki 24 oyuncu kariyerlerine yurtdışında devam ediyorlar. Bu isimlerden 16’sı ise İskandinavya bölgesindeki takımlarda oynuyor. Buna göre İzlandalı oyuncuların en çok bulunduğu iki ülkenin 6’şar oyuncuyla Danimarka ve İsveç olduğu görülüyor.

İzlanda’nın 5 büyük ligdeki yegane temsilcileri olarak ise İtalyan kulüplerinde forma giyen Albert Gudmundsson (Genoa), Thorir Johann Helgason (Lecce) ve Mikael Egill Ellertsson (Specia) öne çıkıyorlar.

Diğer bir İskandinavya temsilcisi Finlandiya ise geçtiğimiz yaz tarihinde ilk kez bir Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mücadele etti.

Euro 2020’de Belçika, Danimarka ve Rusya ile aynı grupta bulunan takım için bu, ülke futbol tarihinin en büyük başarısı olarak yorumlandı.

25 oyuncusunun yurtdışında futbol oynadığı Finlandiya, toplamda 42,6 milyon euro’luk piyasa değerine sahip. Dünyanın çeşitli yerlerinde futbol oynayan Finlandiyalı oyuncuların en çok bulundukları ülkeler ise İskoçya, Almanya ve Polonya. Bu üç ülkede toplam 9 Finlandiyalı futbolcu forma giyiyor.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page