İtalyanların Kabus Ayı
top of page

İtalyanların Kabus Ayı



Yazı: Batu Çakan


İtalya; coğrafyası, mutfağı, sanatı ve her alanda yetiştirdiği dünyaca ünlü değerleri ile gezegenimizin güzide bir ülkesi. Roma İmparatorluğu ve öncesine dayanan kültürü ile tarihin her anında aktif olarak yer alan İtalya, çoğu alanda olduğu gibi sporda da dünyanın ileri gelen ülkelerinden bir tanesi.


Öyle ki İtalya, futbolun en büyük kupası olan Dünya Kupası’nı 4 kez kazanırken; İtalyan takımları ise 12 Şampiyonlar Ligi, 9 Avrupa Ligi ve 1 Konferans Ligi kazanmayı başardı.


Ancak İtalya, 2022/23 sezonunun son aylarında uzun yıllar hatırlamak istemeyeceği bir dönem geçirdi.


Yenilmezlerin Finali


Geçtiğimiz sezonun UEFA Konferans Ligi şampiyonu, Jose Mourinho’nun çalıştırdığı Roma; bu sezon ise UEFA Avrupa Ligi’nde finale yükseldi.


Portekizli teknik direktör, 31 Mayıs 2023 gecesine kadar kariyerinde çıktığı hiçbir Avrupa finalini kaybetmemişti.


Ancak Mourinho’nun karşısında bu kupada oynadığı 6 finalin tamamını kazanan bir dev vardı: Sevilla.


Roma, Budapeşte’de öne geçmeyi başarsa da İspanyol rakibine penaltı vuruşları sonucunda mağlup oldu. Sevilla, 7. kez Avrupa Ligi’ni kazanırken Jose Mourinho ise kariyerinde ilk kez bir Avrupa finali kaybetti.


Son Dakikada Gelen Hüzün


UEFA Avrupa Ligi finalinden 7 gün sonra Prag’da Konferans Ligi finali oynandı. Bu kez sahnede olan İtalya temsilcisi Floransa ekibi Fiorentina’ydı.


Kupanın favorilerinden West Ham United ile karşılaşan Fiorentina, karşılaşmada normal sürenin son dakikasında Bowen’ın attığı golle yıkıldı.


90’da gelen gol, 2-1’lik West Ham galibiyetini tescil ediyor; UEFA Avrupa Konferans Ligi kupasının İtalya’dan çıkmasına sebep oluyordu.


Bir Tarafta 3/3 Bir Tarafta 0/3


Pep Guardiola ve Manchester City, 2022/23 sezonunda dünya futbolunun en dominant takımlarından birisi oldu.


Öyle ki Manchester City, önce uzun süre ikinci sırada götürdüğü Premier League’i Arsenal’i geçerek kazandı. Sonrasında ise FA Cup finalinde Manchester United’ı mağlup etti.


Ancak İspanyol teknik direktörün hayalini kurduğu kupa ne Premier League ne de FA Cup’tı. 52 yaşındaki çalıştırıcı, 2011’den beri dokunamadığı Şampiyonlar Ligi’ni istiyordu.


Son 16’da Leipzig, çeyrek finalde Bayern Münih ve yarı finalde Real Madrid olmak üzere oldukça zor bir rotadan İstanbul’a gelen Manchester City’nin karşısında, final yolu o kadar da zor olmayan bir rakip vardı.


Inter, son 16’da Porto, çeyrek finalde Benfica ve yarı finalde Milan’ı yenerek Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun yarısını doldurmaya hak kazanmıştı.


Elbette City maçın favorisiydi ancak Inter, İstanbul’a oldukça yüksek bir form grafiği ile geldi. Birçoklarına göre finalde sahaya çıkacak olan Inter, sezonun en iyi Inter’iydi.


Simone Inzaghi’nin öğrencileri, soyunma odasında konuştukları planı sahaya eksiksiz yansıttılar. Dünyanın üretim açısından en tehlikeli takımı, kaleye gidemiyordu. Inter’in ise zaten öyle bir amacı yok gibi gözüküyordu.


Ancak her şey, Rodri’nin 68. dakikada attığı golle tersine döndü. Inter, kalesinde golü gördükten sonra Manchester City kalesinde büyük fırsatlar yakaladı. Ancak Romelu Lukaku, en nazik tabirle “şanssız” bir final geçiriyordu.


Manchester City, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazarak 1999 yılında Sir Alex Ferguson’un Manchester United’ının ardından üçlemeyi kazanan ikinci takım oldu.


Guardiola, hayallerini süsleyen Şampiyonlar Ligi kupasını İstanbul’da kaldırdı.


İtalyan takımları ise 11 gün içerisinde 3 Avrupa finalinden boynu bükük ayrıldı. Tarihte ilk kez bir ülkenin takımları aynı sezonda üç Avrupa kupası finali kaybetti.


Azzurri’ye Yansımalar


Cesare Casadei’nin yıldızı olduğu İtalya U20 Milli Futbol Takımı, Arjantin’de düzenlenen U20 Dünya Kupası’nda finale yükseldi.


Tarihinde ilk kez bu turnuvada finale yükselen İtalya, finalde Uruguay’a 1-0 mağlup oldu.


Geçtiğimiz perşembe günü ise İtalya A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar Ligi yarı finalinde İspanya ile karşılaştı.


Avrupa Ligi finalinde İspanyollara yenilen İtalyanlar, milli takım bazında da İspanyollara mağlup oldu.


88’de Joselu’dan gole engel olamayan İtalya, yaklaşık 15 günlük bir zaman dilimi içerisinde 5. yenilgisini aldı.


İtalyanlar için unutulmak istenecek bir sezon sonu oldu. Önlerinde bu sezonu daha kötü bitirmek için bir fırsat daha var: Yarın Uluslar Ligi üçüncülük maçında Hollanda’ya mağlup olmak…


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page