top of page

Jenerasyon Değil, Sistem Başarısı



Hırvatistan, 2018 Dünya Kupası’nda ikinci olmasının ardından 2022 Dünya Kupası’nı da üçüncü olarak tamamladı.


Futbolda bazı milli takımların güçlü jenerasyonlar yakalayıp o kadrolarla iki turnuva üst üste başarılı olmaları sıkça görülen bir durumdur.


Fransa’nın 1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Şampiyonası’nı kazanan altın jenerasyonu veya İspanya’nın 2008-2012 arasındaki üç büyük turnuvayı kazanan unutulmaz kadrosu bunlara birer örnektir.


Ancak Hırvatistan’ın iki Dünya Kupası üst üste 7 maç oynaması jenerasyonla açıklanabilecek kadar basit değil.


7 Değişik Oyuncu


Bir kadronun birlikte oynamaya alışması zamanla oyun kalitesini artırır. Yalnızca birkaç oyuncusu değişmiş kadrolarla gidilen üst üste büyük turnuvalar takımlar için avantajdır.


Hırvatistan’ın 2018 ve 2022 Dünya Kupalarına getirdiği kadrolar arasında çok ciddi değişiklikler bulunuyor.


Milli takımlar düzeyinde -özellikle büyük turnuvalarda- savunmayı sağlam tutmak çoğu teknik direktörün tercihidir. 4’lü savunma tercih eden Zlatko Dalic’in 2018’deki (kaleci dahil) beşlisinden dört oyuncu 2022’de forma giymedi. Bu oyuncular; kalede Subasic, sağ bek Vrsaljko, sol bek Strinic ve stoper Vida’ydı. Onların yerini ise; kalede yıldızlaşan Livakovic, sağ bekte Juranovic, sol bekte Sosa ve takımın en önemlilerinden stoperde Gvardiol aldı.


Hırvat futbolunun yetiştirdiği en önemli yeteneklerden biri olan Ivan Rakitic, milli takımı bıraktı ve 2022’yi evinden takip etti.


Ön hatta ise yılların tecrübesi Mario Mandzukic futbolu bıraktı ve milli takımda antrenör olarak görev almaya başladı. Hırvatistan, 2022 Dünya Kupası’nda en uçta Kramaric ile oynadı.


Sağ kanatta ise 2018’de Rebic oynarken 2022’de forma Pasalic’in oldu.


Penaltı Canavarları


Eğer birkaç ufak detay farklı şekillenseydi, Hırvatistan iki turnuvadan da çok daha erken elenebilir, siz bu yazıyı hiç okumuyor olabilirdiniz.


Çünkü Hırvatlar, hem 2018’de hem 2022’de son 16 ve çeyrek final maçlarını penaltılarda kazandılar.


EURO 2008’de Türkiye karşısında kaybettikleri penaltı vuruşları sonrası bir daha hiçbir penaltı vuruşlarından mağlup ayrılmadılar.


Seri penaltılar, kalecilerin öne çıktığı zamanlardır. Hırvatistan, 2018’de Subasic ve 2022’de Livakovic’ten müthiş performanslar aldı.


Danijel Subašić, 2018 Dünya Kupası’nda Danimarka ve Rusya maçlarında toplam 4 kurtarırken Dominik Livaković ise 2022 Dünya Kupası’nda Japonya ve Brezilya maçlarında aynı sayıda penaltı çıkarmayı başardı.


Lider ve Orta Saha


Eğer bir Hırvat’tan tarihlerindeki en iyi 10 orta sahayı saymasını istesek muhtemelen sayacağı 10 isimden 4’ü 2018’de, üçü ise 2022’de birlikte oynama şansını yakaladılar.


Bu isimler, Marcelo Brozovic, Ivan Rakitic, Matteo Kovacic ve hiç şüphesiz Luka Modric idi.


Oynadıkları neredeyse tüm maçlarda rakiplerine orta alanda üstünlük kuran Hırvatistan, her iki turnuvada da hem çok koşabilen hem de topa sahip olduğunda tekniği yüksek bir şekilde pas yapabilen bir takım oluşturmayı başardı.


Bu oyunun merkezinde olan isim tabii ki Luka Modric’ti. Lider, bu turnuvada 37 yaşında olmasına rağmen yaşının bir hayli altında bir performans sergiledi. Adeta bir orkestra şefi gibi takımını yöneten Modric, izleyenleri büyülemeyi yine başardı.


Son olarak takımın X faktörü olarak her iki turnuvada da kritik gollerle sahne alan Ivan Perisic, sol kanatta 4 numaralı formasıyla taraftarlarına güven verdi.


Bütün bu etkenlerin birleşimi, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarında oynadıkları 14 maçın sadece ikisini kaybeden bir Hırvatistan’ın ortaya çıkmasını sağladı. Zlatko Dalic; Hırvatistan tarihine bir gümüş bir de bronz madalya kazandırdı.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page