Juan Mata’nın Bir Amacı Var
top of page

Juan Mata’nın Bir Amacı Var



Yazı: Alper Erdem


İspanya Milli Futbol Takımı ile 1 FIFA Dünya Kupası ve 1 Avrupa Şampiyonası, Chelsea ile 1 UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve 1 UEFA Kupası, Manchester United ile 1 UEFA Kupası…

Juan Mata başarılarla dolu kariyerinde bu kupalarla birlikte toplamda 12 kupa şampiyonluğu kazandı. Valencia’da parlayan oyuncu Chelsea tarihinin en önemli kadrolarından birinde başrol oynadıktan sonra kariyerini Manchester United’da sürdürmeyi seçti.

2022/23 transfer sezonunda Galatasaray ile sözleşme imzalayan 34 yaşındaki İspanyol 10 numara, saha içindeki kariyerindeki başarıları saha dışında da sürdürmeye ve dünyada fark yaratmaya 2017 yılında karar verdi.

Juan Mata bu kararını, 4 Ağustos 2017’de The Players Tribune platformuna yazdığı şu sözlerle duyurdu:

“Bugün, dünyayı değiştirmek için küçük de olsa bir etkisi olacağını düşündüğüm bir şeyi duyuruyorum. Umarım dünyadaki diğer futbolcular da bu hedefimi gerçekleştirirken bana yardımcı olurlar.”


Common Goal Projesi


“Futbolun bana verdiklerini ve mirasımın ne olmasını istediğimi düşündüm. Sahip olduklarım için ne kadar şanslı olduğumu ve herkesin benimki gibi bir ailesi olmadığını biliyordum. Diğer çocukların da benimki gibi bir şansa sahip olduklarından emin olmak istiyorum.”

Yapmak istediklerini bu cümlelerle anlatan Juan Mata, 2017’nin Ağustos’undan itibaren gelirinin %1’lik kısmını çocuk ve gençlerin futbolla buluşmasına öncülük eden streetfootballworld kuruluşunun bir fonu olan Common Goal’e bağışlayacağını açıkladı.


Bunu yalnız başına yapamayacağını belirten İspanyol oyuncu, futbolcu meslektaşlarından yardım isterken “futbolda öğrendiğim ilk ders, hayallerine ulaşmak için bir takıma ihtiyacın olduğudur” mottosuyla hareket etti.


Mata’nın Takımı Yıldızlarla Dolu


Common Goal projesi, Juan Mata’nın duyurusundan sonra dünyanın dört bir yanında birçok büyük yıldıza ulaştı. Çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtulup futbol yoluyla sosyal hayata entegrasyonunu ve sağlıklı gelişimini hedefleyen Common Goal projesinde bugün 165 futbolcu faal bağışçı olarak yer alıyor.

Juan Mata’nın çağırısında cevap veren ilk isimler arasında Mats Hummels, Megan Rapinoe, Alex Morgan, Giogio Chiellini, Serge Gnabry, Shinji Kagawa ve Kasper Schmeichel gibi dünyaca ünlü futbol yıldızları var.


Giderek büyüyen hareketin destekçileri arasında 165 futbolcu bulunuyor. Arjantinli yıldız Paulo Dybala, Alman forvet Timo Werner, İspanyol Adama Traore ve Romen Ianis Hagi bu isimler arasında dikkat çekiyor. Söz konusu 165 futbolcunun yanında 31 antrenör de Common Goal hareketini destekleyerek gelirlerinin %1’ini bu anlamlı projeye bağışlıyorlar. Alman teknik direktörler Jürgen Klopp, Julian Nagelsmann ve Marco Rose, bu isimler arasında öne çıkıyorlar.

Türkiye’den şu an itibariyle Common Goal hareketine destek veren tek ismin ise Ümraniyespor formasıyla futbol hayatına sürdüren Umut Nayır olduğu görülüyor.


Futbol Dünyasının Paydaşları Takıma Katılıyor


Futbolcu ve teknik direktörlerin dışında futbolun diğer paydaşları da Common Goal hareketine katkı sunuyor. FIFA Başkanı Aleksander Ceferin, Bayern Münih Kadın Futbol Takımı’nın direktörü Bianca Rech, Alman Futbol Federasyonu Başkanı Fritz Keller projeye bağış yapan yöneticiler olurken Werder Bremen, FC Nordsjalland ve Oakland Roots kulüpleri ise bilet gelirlerinin %1’ini bağışlayarak hareketi destekleyen profesyonel futbol kulüplerini temsil ediyorlar.


Kızlar Sahada ve Bonyan


Türkiye’nin Common Goal hareketine katkısı kişi bazında yalnızca Umut Nayır ile sınırlı olsa da “Kızlar Sahada” ve “Bonyan” projeleri, hareketin amaçlarını destekliyor.

Türk futbolundaki cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele eden ve kızlara futbola ulaşma imkanı sunan proje 2020 yılında Türkiye çapında 9 farklı bölgede futbol okulları açarak özellikle lise düzeyindeki kız çocukları için atölyeler düzenledi.

Bonyan Organizasyonu ise Suriye ve Türkiye sınırında yaptığı çalışmalarla çocuklar arasında futbol vasıtasıyla bağ kurmayı amaçladı. Futbolla sınırlı kalmayan projede çocukların eğitim ve korunmalarına yönelik çalışmalar da yapıldı. Bu çalışmalarda IOM, UNDP, UNICEF, OCHA gibi 4 Birleşmiş Milletler kuruluşu da yer aldı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page