Kadın Futbolunun Yıldızı Alexia Putellas
top of page

Kadın Futbolunun Yıldızı Alexia Putellas



Yazı: Alper Erdem


Kadın futbolu, son yıllarda git gide daha fazla insana ulaşmayı başarırken Alexia Putellas ise oyunun gördüğü en büyük futbolculardan biri olduğunu kazandığı ödüllerle kanıtlıyor.

Barcelona ve İspanya Kadın Milli Futbol Takımı’nın değişmezlerinde olan 28 yaşındaki oyuncunun yetenekleri geçtiğimiz 2 yıl içinde defalarca takdir edildi.

2021’de Kadınlar Ballon d’Or ve FIFA Yılın Kadın Oyuncusu ödüllerini kazanan Alexia Putellas, 2020/21 ve 2021/22 sezonlarında ise UEFA Yılın Kadın Futbolcusu ve UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi Yılın Oyuncusu gibi oldukça prestijli ödüllerin sahibi oldu.


Her Şeyin Başlangıcı Barcelona


Alexia Putellas 28’inci yaş gününden 3 gün önce, 4 Şubat 2022’de The Players Tribune’de kendi hayat hikayesini kaleme almıştı.

4 Şubat 1994’te Katalonya bölgesindeki Mollet del Valles’de dünyaya gelen Putellas, küçük yaşlarda futbolla tanışmıştı.

“Küçüklüğümden beri hedefim Barcelona’da oynamaktı. Çünkü burada oynarken sanki evimi, ailemi ve geçmişimi temsil ediyormuş gibi hissediyorum. Altı yaşındayken bir El Clasico’yu bilardo masasının üstünden izlediğimi anımsıyorum. O dönem Mollet del Valles’de maçlar La Bolera isimli bir barda izlenirdi. Babam beni oraya götürür, bir bilardo masasının tepesinden ekranı görmemi sağlardı.”

Futbola olan ilgisine rağmen o dönem kadın futbolunun çok yaygın olmaması Alexia Putellas’ın önünde bir engeldi. Küçükken futbolun sadece erkeklere ait olduğunu zannettiğini söyleyen Putellas, yıllar geçtikçe bu oyunun herkes için olduğunu anladı.

Putellas’ın sahip olduğu yetenekler onu takip edenler tarafından da kısa sürede fark edildi.

“Küçükken bulabildiğim her yerde topla oynardım. Ailemle bir kafedeyken topumu alır ve belediye binasının karşısındaki duvara şut atardım. O kadar çok oynardım ki eve döndüğümde bacaklarım mosmor olurdu. O zamanlarda ‘bu kızda özel bir şeyler var’ sözlerini duyardım ancak aldırmazdım. Çünkü gerçekten sadece oynamak istiyordum.”

7 yaşında ilk kulübü olan CE Sabadell’e katılan Alexia Putellas, burada geçirdiği yılların ardından 2005’te Barcelona Akademisi’ne katıldı. Ancak burada sadece 1 yıl geçirebildi ve İspanya’nın diğer kulüplerinde kendisini geliştirmeyi sürdürdü.


2012’de Geri Döndü


16 yaşındayken Barcelona’nın ezeli rakiplerinden Espanyol formasını giyen Putellas, burada kariyerinin ilk kupasını 2010 Copa de la Reina’yı alarak kazanmayı başardı.

Bir sonraki yılda Levante’de oynamaya başlayan İspanyol yıldız adayı, Levante’de 34 maçta 15 gol atarak takımının en skorer ismi oldu.

Espanyol ve Levante’de gösterdiği performanslar sonrasında Barcelona, 2012 yılında Alexia Putellas’ı kadrosuna kattı.

Putellas ilk yılından itibaren takımın en önemli futbolcularından birine dönüştü. İlk sezonunda Barcelona ile şampiyonluk yaşayan İspanyol futbolcu, 4 Mayıs 2013’te şampiyonluğu ilan ettikleri maç olan Atletico Bilbao karşılaşmasının kariyerinde özel bir yerde olduğundan bahsetmişti:


“San Mamés’deki son maç çok özeldi. Neredeyse 30.000 kişinin önünde şampiyonluğu kazandık. O gün kendimi, her zamankinden daha çok futbolcu gibi hissettim.”

İspanyol oyuncu, Barcelona ile kariyerine başarıyla devam ederken bireysel olarak da dikkat çekmeyi sürdürüyordu. 2016/17 sezonunda Barcelona, tarihinde ilk kez UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale yükselirken Şubat 2017’de Alexia Putellas kariyerinde ilk defa FIFAPro Kadınlar Dünyanın En İyi 11’ine aday gösterildi.


Kariyer Zirvesine Tırmandı


2018/2019 sezonunda Barcelona, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde finale yükselmeyi başarmıştı. O sezon attığı gollerle takımın en önemli oyuncularından biri olmayı sürdüren Alexia Putellas, finalde 4-1’lik mağlubiyete engel olamamıştı.

Buna karşın o sezon UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi Sezonun Takımı’na seçilen Putellas, bu mağlubiyetin kendilerine çok şey öğrettiğini anlatmıştı:

Olimpik Lyon maçı, yolculuğumun en önemli duraklarından biriydi. Lyon kesinlikle bizden farklı bir seviyedeydi. Onlara hiç yaklaşamadık ancak kendimizi başarısız da hissetmedik. Yolumuz açıktı ve ilerlememiz gerektiğini biliyorduk.”

2019/2020 sezonunda Barcelona’nın ikinci kaptanlığına getirilen Putellas, birinci kaptan Vicky Losada’nın sakatlığının ardından sezonun büyük bölümünde sahaya kaptan olarak çıktı ve liderlik özelliklerini de gösterdi.

2020/21 sezonunda ise Barcelona’nın lig tarihindeki 100’üncü golüne imza atan Putellas aynı zamanda Camp Nou’da Barcelona’ya karşı gol atan ilk kadın futbolcu olarak da kulüp tarihine geçti.

Buna karşın o sezonun Putellas’ın kariyerindeki önemi UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’ndeki başarıdan kaynaklanacaktı. Final maçından önce sakat olmasına karşın Chelsea’ye karşı sahadaki yerini alan Putellas, kariyerinin ilk Avrupa kupasını kazanmıştı.

“2021 Şampiyonlar Ligi finalinden önce sakatlandım. Maçtan 3 gün önce antrenmanda ağrıyı hissettim. Sağlık ekibi bana ellerinden geleni yapacaklarını söylese de ağrım geçmiyordu. Maçtan bir gün önce kendi kendimi zihinsel olarak hazırlayarak sakatlığın olmadığına ikna etmeye çalıştım. Buna inanmak zorundaydım. Chelsea maçından sonra 2 hafta sahalardan uzak kalsam da kesinlikle buna değdi. Kutlamalar sırasında baldırımda hiçbir şey hissetmedim.”

2021/22 sezonunda takımda birinci kaptanlığa getirilen Putellas, sezon sonunda finalde bir kez daha Olimpik Lyon’a kaybetseler de olağanüstü bir sezon geçirmişti.

Bunun karşılığı olarak Kadınlar Ballon d’Or’a aday gösterilen Putellas, 1960’ta Luis Suarez’den sonra bu ödülü kazanan ilk İspanyol futbolcu oldu ve ülke tarihine de geçti.

Kariyerinde milli takım ve Barcelona’da toplamda 331 maça çıkıp 147 gol 70 asist ile oynayan Alexia Putellas, aldığı ödüller ve sergilediği performanslarla birçok otoriteye göre şu anda dünyanın en iyi kadın futbolcusu olarak gösteriliyor.


“Şöhret, başa çıkman gereken başka bir şey. Hayatım geçen yıl değişti ve hala değişiyor, ama ben sadece her gün yaptığım şeye konsantre oluyorum. Gerisi beni rahatsız etmiyor.”




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page