Mario Balotelli’nin Unutulmaz Kariyeri
top of page

Mario Balotelli’nin Unutulmaz Kariyeri



“Mario komik bir oyuncuydu. Inter’de geçirdiğim 2 yıl için sadece Mario’yu anlatan 200 sayfalık bir kitap yazabilirim. Ama bu bir dram hikayesi olmaz, bir komedi olurdu. Bir anımızı hatırlıyorum. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Kazan deplasmanındaydık. O maçta bütün forvet oyuncularım ya sakat ya da cezalıydı. Ne Milito ne Eto’o… Elimde kullanabileceğim sadece Mario vardı.”


“Mario dakika 42’de sarı kart görmüştü. Devre arasında soyunma odasında 15 dakikamın 14’ünü ona ayırdım. ‘Mario…yedekte başka forvetim yok. Seni oyundan çıkartamam. Sakın kimseye dokunma, hakeme sinirlenme, birine tepki verme, top kaybında reaksiyon gösterme. Mario, lütfen…’ dedim. İkinci yarı başladığında 46’ncı dakikada Mario kırmızı kart gördü.”

Bugün 32’nci yaş gününü kutlayan Mario Balotelli, futbol dünyasında yeteneklerinden tıpkı Jose Mourinho’nun anlattığı bu anı gibi birçok farklı hikaye ile adından söz ettirdi.


Adını Inter’de Duyurdu


Profesyonel futbolculuk kariyerine Lumezzane kulübünün alt yapısında başlayan Mario Balotelli, 2006 yılında Fiorentina ve Inter takımlarının kendisine sunduğu teklifler arasında Milano ekibini tercih etti.


Inter’deki ilk sezonunda Roberto Mancini’nin genç yaşına rağmen 15 maçta şans verdiği Mario Balotelli, potansiyelini kanıtladı ve bu 15 maçta 7 gol attı.

Bir sonraki sezonda Jose Mourinho ile birlikte forma giydiği süreleri arttıran Mario Balotelli, 4 Kasım 2008’de UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Anorthosis Famagusta karşısında attığı gol ile kulübünün bu turnuvada gol atan en genç oyuncusu oldu.

Sezon sonunda bir kez daha İtalya Serie A’yı kazanan Inter’de Mario Balotelli 30 maçta 10 gol 2 asistlik performans göstermişti.

2009/2010 sezonunda İtalyan taraftarların ırkçı saldırılarına maruz kaldığı için İtalya’da sıkıntılı günler geçiren Mario Balotelli, İtalyan komedi programı Striscia la Noticia’ya katıldıktan sonra kaydedilen görüntülerde üzerinde AC Milan formasıyla görüldü.

Bu olayların etkisiyle 20 yaşındaki forvet oyuncusunun Inter kulübüyle arasındaki bağlar git gide zayıfladı. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona ile oynanan ilk maçta oyuna 75’te giren ve isteksiz görüntüsüyle Inter taraftarının büyük tepkisini alan Mario Balotelli, sonradan basına da yansıyan görüntülerde görüldüğü üzere maç sonunda takım arkadaşı Marco Materrazi tarafından saldırıya uğradı.

Tüm bu olayların sonucu olarak 2009/2010 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi ve İtalya Serie A şampiyonu olan takımdan ayrılmaya karar veren Mario Balotelli’nin yeni adresi, eski teknik direktörü Roberto Mancini’nin çalıştırdığı Manchester City oldu.


Manchester City’de Skandallarla Dolu Bir Dönem


2010/2011 sezonunda 29,5 milyon euro karşılığında Mario Balotelli’yi transfer eden Manchester City, 2008’den beri sürdürdüğü yatırımlarıyla iddialı bir kadro oluşturmak istiyordu.

İngiltere’deki ilk yılında Avrupa’daki en iyi genç oyuncuya verilen “Golden Boy” ödülünü kazanan İtalyan oyuncu, ödül töreninde yaptığı açıklamalarla tepki toplamıştı:


“Ödülü benden başka kim kazanabilirdi ki? Bu ödülü almış diğer tüm oyunculardan daha iyiyim. Golden Boy seçilip benden iyi olan tek oyuncu Lionel Messi. Jack Wilshere’i tanımıyorum (oylamayı Balotelli’nin ardından ikinci sırada bitirmişti) ama bir sonraki Arsenal maçında ona dikkat edeceğim. İsterse ona ödülü gösterip bu ödülü kimin kazandığını ona hatırlatabilirim.”

Ödül töreninde yaptığı bu açıklamaların yanı sıra Manchester’daki ilk yılında erkek kardeşiyle kadınlar hapishanesine girmeye çalışmak, aracıyla polis çevirmesine takılmak, alt yapı oyuncularından birine dart oku fırlatmak ve tuvaletini yapmak için Xaverian Koleji’ne gitmek gibi birçok “ilginç” olayın baş aktörü yine Balotelli olmuştu.

2010/2011 sezonunda bunları yaşayan Mario Balotelli, 2011/2012 sezonunun hazırlık kampında ise teknik direktörü Roberto Mancini’yi saha kenarında çok sinirlendirmişti. ABD’de Los Angeles Galaxy ile oynanan hazırlık maçında, kaleci ile karşı karşıya kaldığı bir pozisyonda kendi etrafında dönüp topuğuyla gol atmak isteyen Mario Balotelli, saniyeler sonra oyundan alınmıştı.

Buna karşın o sezona oldukça iyi başlayan İtalyan forvet hakkında Roberto Mancini daha sonraları “Mario kesinlikle çok değişti. Saha içinde ve saha dışında eskisi gibi değil. Onun artık iyileştiğini düşünüyorum.” açıklamalarında bulunmuştu.

Ne var ki bu açıklamalardan sadece 1 gün sonra Mario Balotelli’nin, evinin içinde havai fişek patlatıp evde yangın çıkardığı medyaya yansıdı.

2011/2012 sezonunun son maçında Sergio Agüero’nun golüyle tarihi bir şampiyonluk yaşayan Manchester City’de bu golün asistini Mario Balotelli yapmıştı. Manchester City’nin kazandığı bu şampiyonluk aynı zamanda İtalyan forvetin kariyerindeki son kupa oldu.


Milan, Liverpool, Nice, Marsilya ve Diğerleri


2012/2013 sezonunda alkollü görüntüleriyle basında sıkça yer almaya başlayan Balotelli, devre arasında 20 milyon euro bedelle Milan’a transfer oldu.


Yarım sezonda Milan ile çıktığı 13 maçta 12 gol atarak kendisi hakkındaki şüpheleri bir anda silen Mario Balotelli, buna karşın sonraki sezonda performansında istikrar sağlayamadı. Bununla birlikte İtalya’da yine ırkçılığa maruz kalan oyuncu, sezonu 18 gol 6 asist ile bitirip İtalya’yı terk etme kararı aldı.

Ona şans veren bir diğer Avrupa devi bu kez 27 milyon euro bedelle Liverpool oldu. Daha sonraları Liverpool tercihini “kariyerimin en kötü kararı” olarak nitelendirecek olan Balotelli, daha sonra ise Nice takımına transfer oldu. Burada gösterdiği performansla kariyerinin en iyi istatistiklerini yakalayan oyuncu, Fransız ekibiyle toplamda 76 maça çıkıp 43 gol atmıştı.

Balotelli Nice’in ardından önce Marsilya’ya ve daha sonra ise tüm futbol kamuoyunu şaşırtarak Brescia’ya transfer oldu.

1 Temmuz 2020 – 7 Aralık 2020 arasında resmi olarak herhangi bir kulüple anlaşamayan oyuncu, kış aylarında İtalya alt lig ekiplerinden Monza’ya katıldı.

2021 yazında ise Süper Lig’e yeni çıkmış olan Adana Demirspor, Mario Balotelli’yi kadrosuna kattığını açıkladı.


Adana Demirspor’da Liderlik Yaptı


Adana Demirspor’un Mario Balotelli transferi Avrupa’da ve Türkiye’de büyük ses getirdi. Buna karşın oyuncunun geçmişi sebebiyle transfere şüpheyle yaklaşanlar da vardı.


Adana Demirspor, Mario Balotelli transferini “Bugün Adana Demirspor’umuzun tarihine adını altın harflerle yazdıracak bir transfer gerçekleşti. Dünya Yıldızı Mario Balotelli takımımızla üç yıllık resmi sözleşmeyi imzaladı. Süper Mario gollerini artık mavi–lacivertli forma için atacak.” ifadeleriyle açıkladı.


Süper Lig’de Adana Demirspor ile şu ana kadar 33 maçı geride bırakan İtalyan forvet, gösterdiği performansla kalitesini tekrar kanıtladı. 19 gol 6 asist ile Adana Demirspor’un ilk sezonunda ligi üst sıralarda bitirmesine katkı sağlayan oyuncu, aynı zamanda takımla yakaladığı uyum ile de dikkat çekti.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page