İngiltere'nin güneydoğusunda yer alan Portsmouth, Londra'ya bağlı önemli bir liman kentidir. Türklerle Portsmouth arasındaki ilişki, 1850'lere kadar uzanıyor. Sultan Abdülmecid Bir zamanlar dünyanın en güçlü deniz gücü olan İngiltere'ye denizcilik ve topçu eğitimi için deniz subayları gönderdi. İki fırkateyn, Mir'at-ı Zafer (Zaferin Aynası) ve Çerağ-ı Bahri (Denizin Işığı) Portsmouth Limanı'na demir attı. Koyu mavi ceketler, mavi pantolonlar, kemer ve kılıç içeren üniformalarıyla Osmanlı denizcileri, şehre girdi. Gemileri ziyaret etmek isteyenleri memnuniyetle karşıladılar.
O zaman şehirde bir kolera salgını patlak verdi. Bir kanalizasyon sistemi olmayan liman bölgesinde salgın büyüdü. Osmanlı ekibinden bazıları hastalandı ve 26 tanesi öldü. Portsmouth şehrinin karşısında, Gosport'taki Haslar Kraliyet Askeri Hastanesi'nin özel bir bölümüne gömüldüler. Osmanlı denizcilerinin mezarları, hilal ve yıldız işlemeliydi. Portsmouth, o yıllarda İngiltere'nin yakın müttefiki olan Osmanlılarla bir jest olarak armalarında hilal ve ay kullanmış olabilir. Kim bilir...
Portsmouth'un logosunda hilal ve yıldız hakkında başka bir rivayet daha var. Bazıları Sultan II. Abdülhamid'in 1898 yılında istihbarat amaçları için kulübü kurduğuna inanıyor. Çünkü Londra, çok göz önünde olduğu için padişah, İngiliz etkisinden ziyade daha büyük bir kesmin İrlandalı olduğu Portsmouth'u seçtiği düşünülüyor. Gosport Limanı Portsmouth'un karşısındadır; adı kaz limanı anlamına gelen Orta İngilizce "Gosport" ile ilgili olabilir.
Daha ilginç olan, bölgenin halk arasında bir Türk kasabası olarak bahsedilmesidir. Söylentilere göre, şehir adını Haçlı Seferleri'nden sonra şehre getirilen Müslüman savaş esirlerinden aldı. Şehir yetkilileri kendilerini Türk olarak tanımladılar ve şehrin Türklerle gizemli bir bağlantısı olduğuna inanıyorlardı. Bugün bile, kraliyet donanması tarafından yönetilen bir okula HMS Sultan denir.
Yine de, istihbarat amacıyla kurulmuş bir şehir ve kulübün armasına göze çarpan bir hilal ve yıldız koymak ilginç değil mi?
Bu makale ilk olarak Daily Sabah'da , 2 Ekim 2015 tarihinde yayınlanmıştır.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. FourFourTwo Türkiye’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Çeviri : Arda YAZICI
Hozzászólások