Premier League, Yaz Transfer Dönemine Damga Vurdu
top of page

Premier League, Yaz Transfer Dönemine Damga Vurdu



2023/24 sezonu başlarken Avrupa’nın birçok liginde yaz transfer dönemi sona erdi. Futbolun beşiği İngiltere’yi sırtlayan Premier League, oldukça uzun süren ve Suudi Arabistan piyasasının baskınlığını gösterdiği yaz transfer döneminde en fazla parayı harcayan lig oldu.


Premier League takımları, 2023 yaz transfer döneminde toplam 2.81 milyar € harcama yaparak bu alanda liderliği eline aldı. Premier League’i 898.64 milyon € harcama yapan Ligue 1 ekipleri takip ederken adından bolca söz ettiren Suudi Pro League temsilcileri, transfer döneminin ilk gününden bu yana 873.48 milyon € bonservis bedeli ödedi.


Beş büyük lig arasında bulunan Serie A’da takımlar toplam 854.46 milyon € harcama yaptı. Serie A’yı takip eden Bundesliga ekiplerinin kasasından 748.03 milyon € çıkarken La Liga ekipleri, toplam 439.35 milyon € ile beş büyük lig içinde en az miktarda transfer ücreti ödeyen takımlar oldular.


Transfer Döneminin En Pahalı Oyuncusu Declan Rice Oldu


2023/24 yaz transfer döneminde birçok yıldız isim takım değiştirdi ve bonservis bedelleriyle rekor kırdı. Geride bıraktığımız transfer döneminin en pahalı oyuncusu West Ham United’dan ayrılıp bir diğer Londra temsilcisi Arsenal’a giden Declan Rice oldu.


En pahalı İngiliz oyuncu ünvanını eline geçiren Rice için 117 milyon € bonservis bedeli ödendi. Rice’ın ardından 2. sırada kendisine listede yer bulan Moises Caicedo da dikkat çekti. Chelsea, Moises Caicedo’nun Brighton’dan transferi için kasasından 116 milyon € transfer ücreti çıkardı.


Real Madrid’e giden Jude Bellingham (103 milyon €), Bayern Münih’in yolunu tutan Harry Kane (100 milyon €), transferin son günlerinde Paris Saint-Germain’e imza atan Randal Kolo Muani (95 milyon €) ve Manchester City’de Pep Guardiola’nın yeni yıldızı olan Josko Gvardiol da (90 milyon €) Avrupa’da dikkat çeken yüksek rakamlı transferler arasında yer aldı.


Rasmus Hojlund, Andre Onana ve Mason Mount; Erik Ten Hag önderliğinde yeniden yapılanan Manchester United’ın yeni futbolcuları oldu. Kai Havertz (Arsenal), Dominik Szoboszlai (Liverpool), Sandro Tonali (Newcastle United) ve Jeremy Doku (Manchester City) transferleri de Avrupa’da ses getirdi.


Birçok Yıldız Suudi Arabistan’ı Tercih Etti


Inter Miami’ye giden Lionel Messi’nin MLS’i tercih ettiği dönemde Suudi Arabistan takımları, futbol piyasasına hızlı bir giriş yaptı.


Messi’nin aksine Al Nassr formasını sırtına geçiren Cristiano Ronaldo’nun geçen sezon Suudi Arabistan’a gitmesiyle birlikte diğer yıldızlar da bu yaz Suudi Pro League’e akın etti.


Aymeric Laporte, Otavio, Sadio Mane, Marcelo Brozovic ve Alex Telles; bu yaz döneminde Cristiano Ronaldo’nun takım arkadaşı oldu ve Al Nassr’a imza attı.


Suudi Arabistan genelinde ise yaz döneminin en sansasyonel transferini Al Hilal yaptı. Yine bu yaz döneminde Aleksandar Mitrovic, Sergej Milinkovic-Savic, Bono, Ruben Neves ve Kalidou Koulibaly’i kadrosuna katan Al Hilal, Paris Saint-Germain’den Neymar’ı 90 milyon € bonservis bedeli karşılığında transfer edip Brezilyalı yıldızı Suudi Arabistan futboluna kazandırdı.


Atalanta’dan ayrılan milli oyuncu Merih Demiral; Franck Kessie, Edouard Mendy, Riyad Mahrez ve Roberto Firmino’nun da imza attığı Al Ahli’ye gitti.


Real Madrid kariyerine son veren Fransız golcü Karim Benzema, tercihini Al Ittihad’dan yana kullanırken Fabinho (Al Ittihad), Moussa Dembele (El Ittıfaq), Jordan Henderson (El Ittifaq), Jota (Al Ittihad) ve N’Golo Kante (Al Ittihad) de Pro League’in yeni yüzleri oldu.


Son Gün Hareketli Geçti


Avrupa’da transfer döneminin son günü oldukça hareketli geçti. Teknik direktör Erik Ten Hag önderliğinde bu yaz transfere yoğun mesai harcayan Manchester United, Fenerbahçe’den Altay Bayındır’ı bonservisiyle kadrosuna katıp Sofyan Amrabat’ı da kiralık olarak renklerine bağladı.


Harry Kane’i Bayern Münih’e kaptıran fakat bu transferden iyi bir gelir elde eden Tottenham, Nottingham Forest’tan Brennan Johnson’ı 55 milyon € ücretle transfer etti.


Liverpool, Ryan Gravenberch takviyesi yaparken bir süredir kişisel nedenlerden ötürü forma giymeyen Mason Greenwood, La Liga temsilcilerinden Getafe ile anlaşmaya vardı.


Inter, serbest transfer olarak Ajax’ta 300’ün üzerinde maça çıkan Davy Klaassen’i kadrosuna kattı. Barcelona ise son dakikalarda iki Portekizli yıldızı açıkladı. Atletico Madrid’den Joao Felix ile Manchester City’den Joao Cancelo, Katalan ekibinin kadrosuna dahil oldu.


Manchester City’ye veda eden Cole Palmer, 7+1 yıllık dikkat çeken bir kontratla Chelsea’nin yolunu tuttu. Palmer ve Cancelo’ya veda eden Manchester City, transferin son gününde Wolverhampton Wanderers’tan Matheus Nunes’i 5 yıllığına transfer ettiğini açıkladı.


Veteran stoperlerden Sergio Ramos, 18 yıl sonra yetiştiği takımı Sevilla’ya geri döndü. 36 yaşındaki İtalyan savunmacı Leonardo Bonucci ise Union Berlin formasıyla Bundesliga’ya adım attı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page