Premier Lig Hakkında Akılları Kurcalayan Sorular
top of page

Premier Lig Hakkında Akılları Kurcalayan Sorular

Güncelleme tarihi: 20 Mar 2020


Premier League, İngiliz futbolundaki lig sisteminin en üst seviyesindeki lig

Futbol lig takvimi hassas bir şekilde dengelenmiştir - bu yüzden Premier Lig'i durduran COVID-19, bazı ilginç soruların ortaya çıkmasına neden oldu.


Eşi görülmemiş zamanlarda yaşıyoruz. Premier Lig, 28 yıllık yaşamında hiç durdurulmamıştı.

Koronavirüs patlaması dünya çapında, birçok soruların ortaya çıkmasına neden olduğu gibi, futbol dünyasında da sorular sorulmasına neden oldu.


Koronavirüs sezonu geciktirirse, oyuncu sözleşmelerine ne olacak?


Futbolcuların sözleşmeleri yaz aylarında süreleri dolma eğilimindedir. Birisi ocak ayında imzalasa bile, bir anlaşmanın sezonun bitiminden başka herhangi bir zamanda sona ermesi çok nadirdir.

Sezon sonundan önce oyuncuların sözleşmeleri bitiyorsa bu sorun yaratır. Premier Lig'in 2019/20 sezonunu biten birçok sözleşmenin, sezon sonunu geçmesi durumunda - bkz. Willian, Adam Lallana ve David Silva - UEFA' nın devreye girmesi gerekecek. Kulüpler tarafından bir şekilde sözleşmelerin uzatılması zorunda kalınacak. Dağınık ama garip zamanlar, garip önlemler gerektiriyor.


Sezon iptal edilirse Liverpool’a ünvanı verilecek mi?

Şu anda hiç kimse, Jordan Henderson'ın bu sezonda geçirdiği olağanüstü döneme rağmen Premier Lig Kupası’nı kaldırıp kaldırmayacaklarını bilmiyor.


Sezon aniden sona ererse Reds'e vermenin adil olacağına dair çok fazla konuşma olsa da, sonuçta – sonunda bir yıldız ile gelecek- kalan 20 puan var. Şuan sezon yarım kalmış durumda. Eminiz ki Jurgen Klopp'un kazanmayı hedeflerken düşündüğü yol bu değildi.


Sezon gecikirse, West Ham nerede oynayacak?


Londra Stadyumu bu yaz konserlere, atletizm etkinliklerine ve hatta beyzbola ev sahipliği yapacak. Ancak Hammer’ların tarafsız bir arenada bir düşme savaşıyla yüzleşmek istemeyeceği anlaşılabilir olsa da, West Ham'ın vergiyle inşa edilmiş stadyum ile sözleşmelerinde yazılı bir öncelik maddesi var.


Karren Brady’nin hafta sonu bir ulusal gazetede yer alan açıklamasında, sezonun durdurulmasından dolayı üzgün olduğunu ve yaz aylarında ligin yeniden başlaması, bazı kişilerce kötülenebileceği şeklindeki ilginç yorumları ile garip bir noktaya değindi.


Koronavirüsün Premier Lig'e maliyeti ne olacak?


Futbol büyük bir iş ve maç günü yaşanan gelir kaybı, her kulübün cebini etkileyecek – bazılarının diğerlerinden daha fazla... 2018'de en iyi şekilde yararlanan Manchester United (bilet satışlarından maç başına yaklaşık 110 milyon £ elde etti) en fazla zarara uğrayan olabilir, ancak TV hakları, sponsorluk ve diğer gelirlerden elde ettikleriyle zararı karşılanabilir.


Premier Lig'in kendisi, yayıncıların haklarını sattı. Kulüpler, turnikelerin kapalı kaldığı her hafta maç günü gelir kaybından giderek daha fazla etkilenecek. Durum büyük ölçüde, taraftarların stadyumlara ne zaman geri dönebileceğine bağlı. Bu durum hiç şüphesiz büyük zarara mal olacak, ancak en üstteki takımlar, bu durumdan çok sert etkilenmeyecek kadar şanslılar.


Sezon iptal edilirse Sky ve BT'nin müşterilere geri ödeme yapması gerekecek mi?


Şuana kadar, iki büyük Premier Lig yayıncısından, aylık abonelik hizmetlerinden yararlanan izleyicilerine para iadesi için herhangi bir planları yok. Sky ve BT güzel maçlar olmadan çorak geçecek haftalar boyunca, izleyicilerini meşgul edebilecek çok daha fazla içerik sunuyor.


Sezonun iptal edilmesi ya da geçersiz sayılması durumunda, tüketicilerin sezonluk geçişlerinde en azından kısmi bir geri ödeme alıp almayacakları ise merak konusu. Bu durum akılları kurcalayan soruların başını çekecek gibi gözüküyor. Her iki şirkete de milyonlara mal olacak ve üstelik kullanıcıların TV sözleşmelerinde tam olarak yazılmamış olan bir durumla karşı karşıyayız - ancak kesinlikle umutlarınızı yitirmeyin.


Koronavirüs nedeniyle herhangi bir kulüp finansal çökme riski altında mı?

Mevcut durumda finansal yıkımın eşiğinde görünen kulüpler yok. Bununla birlikte, piramidin aşağısında yer alan takımlar için, maçsız geçecek günlerin maliyetli olduğu gözlemlenmekte. Futbol Ligi taraftarları, Bury futbol kulübünün Premier Lig'ten ihraç edilmesi gibi benzeri senaryoların tekrar yaşanabileceğinden endişeli.


Daha köklü kulüpler, ligler olmadan ayakta kalmaya devam ediyor. Yaşanan durumun daha da ciddileşmesi halinde, takım yöneticileri, ülke çapındaki kulüplerde görev alan personellerin ödemelerini yapabilmek için çeşitli yollar bulmak zorunda kalabilirler.


Bizler de, er yada geç, bu karanlık durumun ortasında bir ışık belirmesini umalım!


Çeviri: Arda Yazıcı

 

Wolwes - Üçüncü Lige Kadar Gerileyen Takımın Muhteşem Geri Dönüşü, yazımızı Mart 2020 sayımızda okuyabilirsiniz.
Everton - Volkan Ender Şahin’in Yorumuyla, yazımızı Mart 2020 sayımızda okuyabilirsiniz.
0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page