PSG’nin İki Yüzü
top of page

PSG’nin İki Yüzü



Geçen sezon yaşadığı hayal kırıklığının ardından sezona büyük değişiklikler yaparak giren PSG’de işler yoluna girmiş gibi gözükse de yeni sorunlar baş göstermeye başladı.


Campos & Galtier


Yaz transfer döneminin kendileri adına en iyi transferini saha içinde yapmayan son şampiyon, futbol danışmanlığı görevine dünyanın en iyi sportif direktörlerinden biri olarak görülen Luis Campos’u getirdi.


Campos’un teknik direktör tercihi ise daha önceden birlikte çalıştıkları dönemde Lille ile Ligue 1 şampiyonluğuna ulaşmayı başardıkları Christophe Galtier oldu.


Kadroda çok büyük olmasa da önemli değişiklikler yapıldı. Geçen yaz büyük oranda değişen PSG kadrosunun eksiklerini tespit ederek yerinde hamleler yapıldı.


Porto’dan 22 yaşındaki orta saha Vitinha 41 Milyon Euro ödenerek kadroya katıldı. Leipzig’in sağ beki Nordi Mukiele 12 Milyon Euro’ya, Galtier’in Lille’den eski öğrencisi Renato Sanchez 15 Milyon Euro’ya alındı.


Sistem Değişikliği ve Yıldızların Kullanımı


Geçtiğimiz sezon teknik direktör Mauricio Pochettino genellikle 4-2-3-1 veya 4-3-3 formasyonunu tercih ediyordu. Bu durum sağlıklı olsalar bile Kimpembe, Ramos, Marquinhos üçlüsünden birinin yedek kalmasına sebep oluyordu.


Aynı sistemin bir başka problemi ise kaleye yakın olduklarında verimleri artan Messi ve Mbappe ikilisinden en az birinin kanada atılmak zorunda kalmasıydı.


Kanat bek pozisyonunda en iyi sezonlarını geçiren Hakimi ve Mendes’in 4’lü savunmada standart bek olarak oynamaları da atağa çıkışlarından sonra savunmaya dönerken açık vermelerine neden oluyordu.


İşte Galtier tüm bu sorunlara çözüm bularak takımını sahaya 3-4-1-2 şeklinde dizdi.


Savunmadaki üçlüyü Ramos, Marquinhos ve Kimpembe ile oluşturan 55 yaşındaki teknik direktör kanat bek pozisyonlarına Hakimi ve Mendes’i yerleştirdi. Orta sahadaki ikili için elinde birçok opsiyonu olan Galtier, daha çok Verratti ve Vitinha ikilisine forma veriyor. Büyük üçlüsünü ilerde en verimli olacakları şekilde kullanmayı başardı. Öne Neymar ve Mbappe’yi yerleştirip onların bir adım arkalarına 10 numara pozisyonuna Messi’yi koydu.


Bu sistemle PSG, bu sezon çıktığı üç resmi maçta üç galibiyet almayı başarırken rakip filelere 14 gol bırakmayı başardı. Kalesinde ise sadece 2 gol gören Galtier’in takımında Messi ve Neymar sezona müthiş bir giriş yaptı.


Messi, 3 maçta 3 gol ve 1 asistile oynarken;

Neymar, 3 maçta 5 gol ve 3 asistle oynamayı başardı.


Mbappe’nin Takıma Dönüşü ve Problemler


Bu 3 karşılaşmanın ilk ikisinde sahada yer almayan Kylian Mbappe, PSG’nin Montpellier’i konuk ettiği lig maçıyla sahalara döndü.


Kağıt üzerinde her şey mükemmel gözüküyordu. PSG maçı 5-2 kazanmış, Mbappe ise çıktığı ilk maçta bir penaltı kaçırmasına rağmen golünü atmıştı.


Ancak maçtaki bazı enstantaneler ve maçtan sonra sosyal medyada yaşananlar durumun ne kadar problemli olduğunu gözler önüne serdi.


Takımda kalması için birçok vaatlerde bulunulan ve banka hesabına yüksek miktarda para yatırılan Kylian Mbappe, çıktığı ilk maçta sahadaki “yaramaz çocuk” tavırlarıyla tepki çekti.


23 yaşındaki Fransız, takımının kontra atağa çıktığı bir pozisyonda Vitinha’nın kendisi yerine Messi’ye pas vermesi üzerine koşmayı bıraktı ve ellerini tepki amaçlı havaya kaldırdı.


Bir başka pozisyonda Messi’nin yanından geçerken Arjantinli yıldıza omzuyla çarparak geçti ve ardından Messi kendisine sorgulayıcı gözlerle baktı.


Attığı golde ise dikkat çeken nokta gol sevinci oldu. Kornerden gelen topa ayağını sokan Mbappe, fileleri bulmasına karşın yüzünde herhangi bir tebessüm bile oluşmadı. Takım arkadaşlarının kendisini kutlama çabalarına kayıtsız kalan 23 yaşındaki oyuncu, attığı gole sevinmedi.


Neymar-Mbappe Krizi


Takımda kalması için verilen vaatlerden birinin “tüm penaltıları kullanmak” olduğu iddia edilen Kylian Mbappe, takımının 23.dakikda kazandığı penaltı vuruşunda topun başına geçti ve penaltıyı gole çeviremedi.


Dakikalar 43’ü gösterdiğinde hakem Paris lehine bir penaltı daha çaldı. O anda yaşananlar canlı yayında pozisyonun tekrarının gösterilmesi sebebiyle ekranlara yansımadı ancak maçtan sonra ortaya çıkan görüntüler Neymar ve Mbappe’nin bir diyalog içine girdiklerini gösteriyordu.


Penaltı kararı verildiğinde top Neymar’a yakındı ve Brezilyalı topu eline alıp penaltı noktasına doğru yürüdü. O sırada Mbappe’nin “Hey! Top!” diyerek arkadaşlarından topu istediği görülüyor. Topun Neymar’da olduğunu fark ettikten sonra takım arkadaşının yanına giden Mbappe, penaltı noktasının üzerinde Neymar ile kısa bir diyalog yaşıyor ve o bölgeden uzaklaşıyor.


Penaltıda hata yapmayan Neymar takımını 2-0 öne geçirmeyi başarmıştı.


Ancak maçtan sonra sosyal medyada yaşananlar durumun bundan ibaret olmadığını ortaya koydu.


Neymar’ın Twitter’da bir kullanıcının “Artık resmileşti. PSG'de penaltıları Mbappe kullanacak. Bunun sözleşmeyle ilgili olduğu açık. Çünkü dünyada Neymar'ın olduğu hiçbir kulüpte Neymar ikinci penaltıcı olamaz. Hiçbirinde!" ifadeleri bulunan bir tweeti beğenmesi oldukça dikkat çekti.


Fransız medyasına göre ikili arasındaki gerginliğin temel sebebi, Mbappe’nin kulüp yönetiminden Neymar’ın gönderilmesini istemesi ve Neymar’ın bunu öğrenmesi.


Hedefleri Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu olan PSG’nin bu krizden nasıl çıkacağı ve etkilerinin neler olacağı futbolseverler tarafından merak ediliyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page