Son 10 Sezonda Premier Lig’den 4 Büyükler’e Transfer Olan Futbolcular
top of page

Son 10 Sezonda Premier Lig’den 4 Büyükler’e Transfer Olan Futbolcular



Geride bıraktığımız 10 yılda, dünyanın en çok takip edilen ligi olarak gösterilen İngiltere Premier Lig’den Türkiye Süper Ligi’ne birçok oyuncu transfer oldu.

Bu oyuncuların büyük bir bölümü, Türkiye Süper Ligi’nde 4 büyükler olarak tanımlanan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor formalarını giydiler.


Beşiktaş Premier Lig’i Sık Tercih Etti


Beşiktaş, 2012/2013 sezonunu kulüp politikası gereği “Feda Sezonu” olarak ilan etmişti.

Kulübün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları aşmak için düşük bütçeli transferlere yönelen Siyah Beyazlılar, o dönemde İngiltere Premier Lig kulüplerinden Arsenal forması giyen Türk asıllı oyuncu Oğuzhan Özyakup’u 500 bin euro karşılığında transfer etmişti.

Bir sonraki sezonda tıpkı Oğuzhan Özyakup gibi yine Türk asıllı bir oyuncu olan Kerim Frei’yı Fulham’dan alan Beşiktaş, kulübün ekonomik durumu düzeldikten sonra 2014/15 sezonu başında Chelsea’den Demba Ba’yı kadrosuna katmıştı.

2015/16 sezonunda İngiltere Premier Lig’den herhangi bir oyuncu almayan Beşiktaş, 2016/17’de ise yine bir Türk asıllı oyuncuyu, Gökhan İnler’i Leicester City’den transfer etmişti.

2017/18 sezonunda Jeremain Lens, Sunderland kulübünden kiralık olarak kadroya dahil edilip bir sonraki sezonda ise Hollandalı oyuncunun bonservisi alınmıştı. 2018/19’da İngiltere Premier Lig’den Beşiktaş’a gelen diğer isim ise Liverpool kalecisi Loris Karius olmuştu.

İngiltere Premier Lig’den yaptığı transferlere 2019/20’de Tottenham’dan N’Koudou ile devam eden Beşiktaş, 2020/21 sezonunda Leicester City’den kiraladığı Rachid Ghezzal’ın bonservisini 2021/22 sezonu başında aldı.

Ghezzal’ın ardından bonservisiyle Beşiktaş’a transfer olan son İngiltere Premier Lig oyuncuları ise bu sezon başında Wolverhampton’dan kadroya katılan Romain Saiss ve Everton’dan eski kulübüne dönen Cenk Tosun oldular.


Fenerbahçe Premier Lig’den Önemli İsimleri Aldı


Fenerbahçe, 2012/13 sezonunda kadrosuna çok önemli futbolcuları katmıştı. O dönemde toplamda 33,9 milyon euro harcama yapan Sarı Lacivertliler, İngiltere Premier Lig’den tam 3 oyuncuyu kadrosuna katmıştı.

Bu isimler Chelsea’den Raul Meireles, Liverpool’dan Dirk Kuyt ve Everton’dan Joseph Yobo idi. Fenerbahçe, bu 3 futbolcudan sonra 2 sezon boyunca İngiltere Premier Lig’den hiçbir futbolcuyu transfer etmedi.

Buna karşın 2015/16 sezonunda Manchester United’ın iki yıldızı Robin van Persie ve Nani, toplam 12,5 milyon euro ödenerek Fenerbahçe’ye katıldılar. Bu isimlere bir sonraki sezon Liverpool’dan Martin Skrtel de katıldı.

Martin Skrtel’in ardından 2020/21’e kadar yine İngiltere Premier Lig’den oyuncuları tercih etmeyen Fenerbahçe, bu süreci Arsenal’den Mesut Özil’in transferini gerçekleştirerek sonlandırdı.

2021/22 sezonunda kadroya katılan Ally Samatta ise Fenerbahçe’nin transfer ettiği son İngiltere Premier Lig oyuncusu oldu.


Galatasaray Premier Lig’den Tercih Etmiyor


Galatasaray, son 10 sezonda İngiltere Premier Lig’den ilk oyuncu transferini 2015/16 sezonunda Arsenal’den Lukas Podolski’yi alarak gerçekleştirdi.

İngiltere Premier Lig’den çok fazla oyuncu transfer etmemesiyle dikkat çeken Sarı Kırmızılılar, Lukas Podolski’nin ardından 2017/18 sezonunda İngiltere’den 3 futbolcuyu almıştı.

Bu isimler Manchester City’den Fernando, Swansea’den Bafetimbi Gomis ve West Ham United’dan Sofiane Feghouli idi.

Bir süre FFP nedeniyle kiralık oyunculara yönelen Galatasaray, bu süre zarfından İngiltere Premier Lig’den oyuncular kiralasa da bonservisiyle Ada’dan bonservisiyle takıma katılan yegane isim Ryan Babel (Fulham) olmuştu.

Ryan Babel’den sonra İngiltere Premier Lig’den Galatasaray’a transfer olan isimler 2020/21 sezonunda takıma katılan DeAndre Yedlin, Crystal Palace’tan transfer edilen ve hala kadroda bulunan Patrick van Aanholt ile bu sezon başında Arsenal’e 6 milyon euro ödenerek alınan Lucas Toreira oldu.


Trabzonspor’un Premier Lig Tercihleri


Trabzonspor, Galatasaray ile birlikte İngiltere Premier Lig’den en az transfer yapan kulüplerden biri olarak öne çıktı.

2012/13 sezonunda Sol Bamba’yı İngiltere Premier Lig’den Trabzon’a getiren Trabzonspor’un en çok ses getiren transferlerinden ikisi, 2013/14 sezonunda İngiltere Premier Lig’den gelmişti.

Bu isimler Chelsea forması giyen Florent Malouda ve QPR’dan Bosingwa idi. Trabzonspor 2012/13 sezonundan sonra 2019/20 sezonuna kadar İngiltere Premier Lig’den herhangi bir oyuncu almadı.

2019/20’de ise Alexander Sörloth, satın alma opsiyonuyla kiralanırken onun yanına Liverpool’dan Daniel Sturridge eklendi.

2020/21’de Leicester City’e 1,5 milyon euro ödenerek transfer edilen Fousseni Diabate, bu sezon başında Aston Villa’dan 4 milyon euro’ya alınan Trezeguet gelene kadar, Trabzonspor’un İngiltere Premier Lig’den yaptığı son transferdi.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page