Stoper Oyuncuları Gittikçe Değerleniyorlar
top of page

Stoper Oyuncuları Gittikçe Değerleniyorlar



Dünya futbolunda son dönemde stoper mevkiine yapılan transferler dikkat çekiyor. Geçmişte görece daha az maliyetli gözüken defans oyuncuları, oyunun gelişmesi ve defans oyuncularının değerinin artmasıyla birlikte hemen her transfer döneminde yüksek maliyetli transferler yapıyorlar.

2022/2023 sezonu öncesinde yaz dönemi transferlerine bakıldığında da bunun örneklerini görmek mümkün. Öyle ki Avrupa’nın büyük kulüpleri, bütçelerinin önemli bir bölümünü stoper transferleri için ayırdılar ve defans hatlarını güçlendirdiler.


Defanstan Oyun Kurulumu Stoperleri Değerli Kıldı


Stoper pozisyonunda oynayan futbolcular, geçmişten bugüne kadar temel görevi rakibin ataklarını engellemek olan oyuncular olarak görüldüler.

Buna karşın son yıllarda özellikle Pep Guardiola’nın Barcelona’da geliştirdiği sistemle birlikte stoper oyuncularının teknik kapasiteleri de önemsenmeye başlandı. Böylece kulüpler artık stoperlerinden sadece rakip atakları durdurmalarını değil kendi oyun kurulumlarında da aktif olarak rol almalarını beklemeye başladılar. Bu da oyundaki stoper modelini değiştirdi.

Geçmiş dönemde Lucio, Metzelder, Jaap Stam, Ferdinand, Terry, Carragher gibi stoperler, uzun boyları ve güçlü fiziki yapılarıyla ideal stoperler olarak konumlandırılıyordu.


Buna karşın oyunun değişmesiyle birlikte fiziksel kapasitenin yanına teknik kapasite de eklendi. Pique, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Laporte, Rudiger, Alaba, Matthijs de Ligt, Marquinhos gibi oyuncular oyun kurulumuna katkılarıyla öne çıktılar.


Stoperler Artık Olmazsa Olmaz


Teknik kapasitesi yüksek stoperlerin modern futbolda geldikleri konum, bu özellikteki oyunculara ödenen bonservis bedellerini de arttırdı.

2022/2023 sezonu öncesinde stoper hattını güçlendirmek isteyen Bayern Münih, Juventus’un 22 yaşındaki Hollandalı stoperi Matthijs de Ligt için 67 milyon euro ve ek maddeleri içeren bir anlaşma imzaladı.

De Ligt’in transferiyle doğan boşluğu vakit kaybetmeden Torino’dan Bremer ile dolduran Juventus, bu oyuncu için rakibine 41 milyon euro ödedi.

Basına yansıyan haberlere göre Torino ise serbest durumdaki Jason Denayer ile sözleşme imzalamak için harekete geçti. De Ligt transferinin 2 oyuncunun daha transferine sebep olması, stoper mevkiinde teknik oyuncuların ne kadar vazgeçilmez olarak görüldüklerinin bir kanıtı oldu.


Takımlar Stoperlere Para Harcıyor


Transfermarkt verilerine göre 2022/2023 transfer döneminde şu ana kadar stoper oyuncularına 500 milyon euro’dan fazla para harcandı.

Bu anlamda en yüksek harcamayı Bayern Münih, Matthijs de Ligt transferiyle yaparken (67m €) onları Lisandro Martinez için Ajax’a 57,4 milyon € ödeyen Manhcester United takip etti.

Juventus’un Bremer transferiyle (41m €) üçüncü sırada olduğu listede dördüncü basamağı ise Kalidou Koulibaly’i kadrosuna katan Chelsea (38m €) aldı. Bu isimlerin ardından Newcastle United’ın yeni transferi 22 yaşındaki Sven Botman (37m €) geldi.

Türk milli stoper Merih Demiral ise listeye 10’uncu basamaktan girdi (20m €).

Tüm bu isimlerin yanında bazı oyuncular ise sözleşmelerinin bitimiyle birlikte yeni kulüplerine bedelsiz olarak katıldılar. Stoperlere ödenen bonservislerin yükseldiği bir dönemde serbest durumdaki elit oyuncuları kadrolarına katan Real Madrid (Antonio Rudiger), Borussia Dortmund (Niklas Süle) ve Barcelona (Andreas Christensen) transfer döneminin bu anlamdaki en karlı kulüpleri olarak öne çıktılar.

0 yorum
BEYAZ-01_edited.png
  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • Heyecan - Beyaz Çember
visa-mastercard-logo.jpg

Copyright © 2020 Lobby Lobos Reklam Her hakkı saklıdır. FourFourTwo.com'da yer alan hiçbir içerik,

FourFourTwo.com'un yazılı onayı olmaksızın yayınlanamaz, yeniden yazılamaz ve bu içeriklerin dağıtımı yapılamaz.

bottom of page