Süper Lig’de Şampiyon Galatasaray
top of page

Süper Lig’de Şampiyon Galatasaray



Geçtiğimiz haftalarda Avrupa’nın 5 büyük liginde şampiyonların belli olmasının ardından Spor Toto Süper Lig’de de şampiyonluk yarışı sona erdi.


Galatasaray, Spor Toto Süper Lig’in 36. haftasında Ankaragücü karşısında galip gelerek tarihinin 23. lig şampiyonluğunu kazandı.


Süper Lig tarihinin en çok şampiyon olan takımı unvanını pekiştiren sarı kırmızılılar, 13. bitirdiği 2021/22 sezonunun ardından bu başarıyı kazanarak yeniden yapılanmasının karşılığını en kısa sürede almış oldu.


Okan Buruk 30 Yıl Sonra


2022/23 sezonunun başında Galatasaray’da göreve gelen Dursun Özbek başkanlığındaki yeni yönetimin teknik direktör tercihi olan Okan Buruk, ilk sezonunda şampiyonluğa ulaştı.


Futbolculuk günlerinde biri UEFA Kupası ve biri de UEFA Süper Kupa olmak üzere toplam 15 kupa kazanan Okan Buruk, ilk Süper Lig zaferini ise yine 30 Mayıs 1993’te Ankara’da Ankaragücü deplasmanında yaşamıştı.


O tarihten tam 30 yıl sonra bu kez yine aynı şehirde, aynı takım karşısında Galatasaray’ın teknik direktörü olarak ilk lig şampiyonluğunu yaşayan Okan Buruk, böylece kendisi için özel bir tesadüfü de yaşamış oldu.


49 yaşındaki çalıştırıcı, ilk teknik direktörlük deneyimini 2013 yılında Elazığspor’un başına geçerek yaşadıktan sonra sırasıyla Gaziantepspor, Sivasspor, Göztepe, Akhisar Belediyespor, Çaykur Rizespor ve Başakşehir’de görev yapmıştı.


Bu süreçte kariyerinin ilk kupasını Akhisar Belediyespor’da Ziraat Türkiye Kupası’yla kazanan Buruk, ilk lig şampiyonluğunda ise 2019/20 sezonunda Başakşehir’in başındaydı.


Yeni Transferlerden Yüksek Verim Alındı


Galatasaray’ın 13. bitirdiği sezonun ardından kadroyu büyük ölçüde değiştiren yönetim; Emre Akbaba, Mostafa Mohamed, Patrick van Aaanholt, Olimpiu Morutan, Ömer Bayram, Taylan Antalyalı, Emre Kılınç, Sofiane Feghouli, Christian Luyindama, Aytaç Kara, Oğulcan Çağlayan, Mbaye Diagne, Alexandru Cicaldau, Omar Elabdellaoui ve Arda Turan gibi bir önceki sezonda yoğun olarak süre alan isimlerle yollarını ayırdı.


Bu oyuncuların yerini doldurmak için Galatasaray Sportif AŞ Başkanvekili Erden Timur’un liderliğinde geniş bir transfer operasyonu yürüten sarı kırmızılılar, uluslararası tecrübesi yüksek olan isimlere yöneldi.


Buna paralel olarak Dries Mertens, Sergio Oliveira, Lucas Torreira, Milot Rashica ve Mauro Icardi gibi Avrupa futbolunda 5 büyük liglerde başarıyla mücadele etmiş futbolcular, Galatasaray’a transfer edildi. Süper Lig’deki mevcut yabancı kontenjanı düşünüldüğünde çok kritik bir öneme sahip olan Abdülkerim Bardakçı da hem yerli statüsünde oynaması hem de sezon boyunca Victor Nelsson ile uyumuyla ne kadar yerinde bir hamle olduğunu kanıtladı.


Mauro Icardi, sezonun bitimine 2 hafta kala 21 gole ulaşarak sarı kırmızılı forma altında 20+ gol atan tarihteki üçüncü yabancı futbolcu (Bafetimbi Gomis & Mario Jardel) oldu. Öte yandan Lucas Torreira ise sezon boyunca gösterdiği başarılı savunma performansıyla defans hattını tamamlayarak Galatasaray’ın ligin en az gol yiyen takımı olmasında büyük pay sahibi oldu.


Yeni yönetimi, yeni teknik direktörü ve yeni transferleriyle uyum içinde çalışan Galatasaray, bunun karşılığı olarak 34 haftada 82 puan topladı ve en yakın rakibi Fenerbahçe’nin önünde bitime 2 hafta kala şampiyonluğunu garantiledi.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page