Süper Lig’in İlk 7 Haftası Geride Kaldı
top of page

Süper Lig’in İlk 7 Haftası Geride Kaldı



2022/23 Türkiye Süper Lig’de ilk 7 hafta geride kalırken milli araya girildi. Rekabetin üst seviyede olduğu Süper Lig’de zirvedeki takımların birbirlerine oldukça yakın puanlarda sıralanmaları, sezonun devamında heyecanın giderek artacağı şeklinde yorumlandı.


7 Haftanın Takım İstatistikleri


Süper Lig’de 7 haftalık bölümde en çok puan toplayan iki takımdan Adana Demirspor, +7 averajla ligin zirvesinde yer aldı. Tıpkı Adana Demirspor gibi hanesine 16 puan yazdıran Galatasaray ise zirvenin takipçisi oldu.


7 haftalık süreçte Beşiktaş ve Ankaragücü, kadrolarındaki 27 futbolcuya süre vererek bu alanda liderliği aldılar. Bu iki takımı 26’şar oyuncuya yer veren Galatasaray ve Kasımpaşa izlerken kadrosunda yaptığı rotasyonla çok konuşulan Fenerbahçe ise 25 isimden yararlandı. Öte yandan Gaziantep FK, Ümraniyespor ve Antalyaspor ise 21’er futbolcusundan yararlanarak dar rotasyon kullandı.


Teknik direktör Francesco Farioli liderliğinde kısa pasla oyun kurmaya dayalı anlayışıyla dikkat çeken Alanyaspor, ortalama %59,6 topa sahip olma oranıyla bu alanda rakiplerini geride bıraktı. Alanyaspor’u %59,5 ile Hatayspor ve %59,3 ile Galatasaray takip etti. Daha direkt bir oyun anlayışıyla hücum etmeyi tercih eden Kasımpaşa ise 7 haftalık bölümde %39,1 ortalamayla topla oynadı.


Ligin en golcü takımı olarak ise Fenerbahçe rakiplerini geride bırakarak tarihinin en golcü sezon başlangıcını yaptı. Rakip fileleri 20 kez havalandıran Sarı Lacivertliler, bu gollerin sadece 2’sini penaltıdan kaydederek Jorge Jesus yönetiminde ne kadar üretken olduklarını kanıtladılar.


Fenerbahçe’yi bu sıralamada 16’şar golle Beşiktaş ve Adana Demirspor takip ederken Hatayspor ise 7 haftada yalnızca 2 gol atarak bu sıralamanın son basamağında yer aldı.

Rakip kaleye en çok şut tehdidinde bulunan ekip ise Galatasaray oldu. Sarı Kırmızılılar, 124 şut çekerek ligin en şutör takımı olurken onları 120 şut denemesiyle Adana Demirspor ve 117 deneme ile Trabzonspor takip etti. İsabetli şut sayısında ise Adana Demirspor, 50 kez çerçeveyi bularak bu alanda Galatasaray’ı (43) geride bıraktı.

Gol sıralamasında durum bu şekildeyken kalesini gole kapatma konusunda ise en başarılı ekip İstanbul Başakşehir oldu. Öyle ki teknik direktör Emre Belözoğlu’nun ekibi 6 maçta kalesinde hiç gol görmedi. Bu alanda İstanbul Başakşehir’i, 7 maçta sadece 2 gol yiyen Konyaspor takip etti. Buna karşın Alanyaspor ve Kasımpaşa ise defans konusunda ligin en başarısız iki ekibi olarak dikkat çektiler. Her iki ekip de şu ana kadar kalelerinde 15’er gol gördüler. Öte yandan ligde kalesinde en çok şut gören takım Sivasspor ise (45), başarılı kaleci performansı sayesinde (34 kurtarış) lig ortalamasını yakaladı.

Türkiye’nin 4 büyükleri olarak adlandırılan takımlardan Beşiktaş, 7 haftada kalesini yalnızca 1 maçta gole kapatabilirken bu sayı Fenerbahçe ile Galatasaray’da 3, Trabzonspor’da ise 4 oldu.

Buna ek olarak Beşiktaş, ilk 7 haftanın en çok faul yapan takımları sıralamasında ise 116 faul ile rakiplerini geride bıraktı. Konyaspor ve Adana Demirspor ile birlikte bu süreçte 2 kırmızı kart gören Beşiktaş, 3 kırmızı kartlı Antalyaspor’un arkasında konumlandı.


7 Haftanın Oyuncu İstatistikleri


Kasımpaşa’dan Yasin Özcan’ın 16 yaş 153 gün ile Süper Lig’in 7 haftalık sürecinde forma giyen en genç oyuncu olduğu bu süreçte, Adana Demirsporlu Gökhan İnler de 38 yaş 85 gün ile en yaşlı oyuncu oldu.

Süper Lig’de 36 farklı oyuncu takımlarının oynadığı bütün maçlarda 90’ar dakika süre alırken, 7 haftada Kasımpaşa’dan Ryan Donk ve Giresunspor’dan Kadir Seven ise sadece 1’er dakika sahada kaldılar.

Enner Valencia’nın 7 golle zirvede götürdüğü gol krallığı yarışında ise Ekvadorlu golcüyü 5 gollü Haji Wright takip etti. Dakika başı gol istatistiğinde ise Enner Valencia’yı (1,93), Galatasaraylı Bafetimbi Gomis (1,21), Beşiktaşlı Jackson Muleka (0,84) ve Fenerbahçeli Joshua King (0,83) takip etti.

Asist krallığı yarışında ise 4’er asistli Wout Weghorst ve Caner Erkin, diğer meslektaşlarını geride bırakmayı başardılar.

90 dakika başına gol + asist istatistiğinde 2,48 ile yine liderliği sürdüren Enner Valencia’yı takım arkadaşı Joshua King (1,24), Alanyaspor’dan Efecan Karaca (1,21), Galatasaray’dan Bafetimbi Gomis (1,21) ve Beşiktaş’tan Wout Weghorts (1,02) izledi.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page