Süper Lig Seyirci Ortalamasında Avrupa’nın Gerisinde
top of page

Süper Lig Seyirci Ortalamasında Avrupa’nın Gerisinde



Türkiye’de binlerce sporcu, birçok farklı dalda faaliyet gösteriyor. Buna karşın ülkenin en popüler sporunun futbol olduğu, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkıyor.

Bilyoner platformu ve DORinsight araştırma şirketi ortaklığıyla yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’deki spor takipçilerinin %86’sının en çok ilgilendiği spor branşın futbol olduğu belirtiliyor.

Buna karşın Türkiye’nin futboldaki en üst düzey ligi olan Süper Lig’de stadyumlardaki taraftar sayısı, bu istatistikle çelişiyor.

Futbolun en popüler sporlar arasında olduğu Almanya, İspanya, İngiltere, Fransa ve İtalya’da ise spora ilgi ile stadyumların maç günlerindeki doluluk oranları paralellik gösteriyor.

FourFourTwo Türkiye’nin yaptığı araştırma, Süper Lig ile Avrupa’nın 5 büyük ligi arasında stadyumların doluluk durumu noktasında nasıl bir fark olduğunu ortaya koyuyor.


*Araştırmanın dış faktörlerden olabildiğince az etkilenebilmesi için her ligin güncel puan sıralamasında sonuncu, onuncu ve dördüncü olan takımların, sezon başından itibaren oynadığı maçlardaki seyirci sayılarına yer verilmiştir.


*Seyirci sayılarına yer verilirken, ligin genel profilini yansıtması bakımından ev sahibi/deplasman ayrımına gidilmemiştir.


İngiltere’de Stadyumlar Dolu


Dünyanın en çok takip edilen ligi olan İngiltere Premier League, tribünlerdeki doluluk oranı bakımında da 5 büyük ligin ve Avrupa futbolunun zirvelerinde yer alıyor.

2022 Ağustos’un ilk haftasında başlayan Premier League’de şu anda lig tablosunun son sırasında Leicester City bulunuyor.

Bu sezon çıktığı 4 maçta henüz galibiyeti bulunmayan Leicester City, buna karşın sürekli dolu tribünler karşısında oynuyor. Brentford (31.794) ve Southampton (30.850) maçlarını evinde oynayan Brendon Rodgers’ın öğrencileri, Arsenal (60.033) ve Chelsea (39.953) maçlarında ise deplasmandaydı. Leicester City, bu maçlarda ortalama 40.658 seyircinin karşısına çıktı.

Premier League’in 10’uncu basamağında bulunan Brentford ise Leicester City’e göre daha mütevazi bir takım olmasının da etkisiyle daha düşük bir seyirci ortalaması yakaladı. 4 maçta 17.650 ortalama seyircinin karşısına çıkan Brentford, Leicester City (31.794) ve Fulham (21.798) ile deplasmanda; Manchester United (17.051) ve Everton (17.009) ile de evinde karşılaştı.

Bu iki takımdan çok daha başarılı bir sezon başlangıcı yapan Graham Potter önderliğindeki Brighton ise başarısının karşılığını seyirci sayılarında da aldı. Premier League’de 4’üncü sırada bulunan takım, ortalama 49.666 seyirciye karşı oynadı.

Manchester United (73.711) ve West Ham United (62.449) deplasmanlarında yoğun kalabalık karşısına çıkan Brighton, kendi evinde ise Newcastle United (31.552) ve Leeds United (30.953) maçlarında 30’ar binin üzerinde taraftarını stadyuma çekti.


Bundesliga’da Stadyumlar Dolu


Almanya Bundesliga’daki stadyum doluluk oranlarının da tıpkı İngiltere Premier League’deki gibi tatmin edici düzeyde olduğu görülüyor.

Ligin son sırasında bulunan Vfl Bochum, çıktığı 4 maçta da mağlup olmasına rağmen ortalama 24.979 seyirciye karşı oynamasıyla bu durumu kanıtlıyor.


Şu ana kadar sırasıyla Mainz (24.110), Hoffenheim (17.005), Bayern Münih (26.000) ve Freiburg (32.800) karşısına çıkan Vfl Bochum’da taraftarlar, sonuçlardan bağımsız olarak tribünlerdeki yerlerini alıyorlar.

Bundesliga 10’uncusu Werder Bremen, 4 maçta 48.120 seyirci ortalaması yakalarken kendi evinde çıktığı iki maçta da 40 binin üzerinde taraftarın karşısına çıktı. Werder Bremen’in en kalabalık maçı 81.365 kişinin tribünden takip ettiği Borussia Dortmund mücadelesi olurken en düşük seyirci sayısına ise ilk haftadaki Wolfsburg deplasmanında (28.015) ulaşıldı.

Öte yandan bu sezona çok iyi başlayarak 12 puanla puan tablosunun 4’üncü sırasında bulunan Hoffenheim’ın ise çıktığı maçların ortalaması 27.552 kişiydi.

Kendi evinde yaklaşık 17’şer bin seyircinin yerinde takip ettiği Hoffenheim, Borussia Mönchengladbach deplasmanında 49.659 kişinin önüne çıktı. Bayer Leverkusen maçında ise tribünlerde 26.339 seyirci yer alıyordu.



İspanya, İtalya ve Fransa’da Durum Benzer


La Liga, Serie A ve Ligue 1’de ise örnek olarak alınan kulüpler arasında seyirci sayıları bakımından benzerlikler bulunuyor.

Buna göre ortalamalara bakıldığında La Liga sonuncusu Cadiz’in maçlarının 17.579, Serie A sonuncusu Monza’nın maçlarının 19.084 ve Ligue 1 sonuncusu AC Ajaccio’nun maçlarının ise 23.562 kişi tarafından takip edildiği görülüyor.

Bu liglerin 10’un sırasındaki takımlar değerlendirildiğinde ise La Liga 10’uncusu Rayo Vallecano öne çıkıyor. Her ne kadar Rayo Vallecano maçlarını ortalama 36.040 kişinin takip ettiği belirtilse de bu maçlardan ilkinin Barcelona deplasmanında olması (81.104), ortalamayı yükselten bir etken olarak göze çarpıyor.

Serie A 10’uncusu US Salernitana, 20.725 seyirci ortalamasına ulaşırken Ligue 1’de aynı sırada bulunan FC Toulouse ise 19.251 ortalamayla oynuyor.

Bu üç ligde sezona iyi bir başlangıç yapan Villarreal (28.130), Olympique Lyon (35.815) ve Atalanta’nın (18.456) taraftar ortalamalarındaki farklılık ise kulüplerin profillerine göre yorumlanıyor.


Türkiye’de Stadyumlar Boş


Avrupa’nın 5 büyük liginde durum bu şekildeyken Türkiye Süper Lig’deki seyirci ortalamalarının hayli düşük kaldığı görülüyor.

Buna göre Süper Lig sonuncusu Hatayspor, ilk iki maçında (Kasımpaşa maçının verilerine ulaşılamadığı için ilk 2 maç ortalaması alınmıştır) ortalama 11.253 seyirci tarafından takip edilerek Süper Lig ortalamasının üzerine yer alsa da bu maçlardan birinin Trabzonspor’a karşı oynanmış olması bu sayıyı ortaya çıkarıyor.

Zira 29.789 kişinin yerinden takip ettiği Trabzonspor maçının ardından Hatayspor’un evindeki ilk maçında yalnızca 3.970 kişi olduğu belirtiliyor.

Buna benzer bir durum Süper Lig’in 10’uncusu Giresunspor için de yaşanıyor. 3 maçta ortalama 14.750 seyirciye oynayan Giresunspor’un (tek deplasman Galatasaray’a karşı) evinde yakaladığı ortalama ise 6.924’te kalıyor.

Son yıllarda Süper Lig’in en istikrarlı takımlarından biri olarak lig tarihinin 6 şampiyonundan biri konumundaki İstanbul Başakşehir’in ise maçlarının ortalama 2.104 kişi tarafından takip edildiği belirtiliyor.


*Taraftar sayılarıyla ilgili verilen Transfermarkt.com üzerinden alınmıştır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page