Tarihin En İyi 10 İtalyan Futbolcusu
top of page

Tarihin En İyi 10 İtalyan Futbolcusu


Dört kez Dünya Kupası kazanan ve iki kez Avrupa şampiyonu olan Azzurri, yıllar boyu bazı harika yeteneklerle kutsandı. İşte, ülke tarihin en iyi futbolcularına bir bakış...


İtalya'da futbol çok ciddiye alınır. Calcio sadece ulusal bir spor değil, aynı zamanda İtalyan toplumunun dokusunun büyük bir parçasıdır.


İtalyan kulüpleri, kuzeyden güneye kadar tutkuyla desteklenir. İtalya nispeten yeni bir ülke olmasına rağmen Azzurri önemli bir maça çıktığında tüm ülkede hayat durma noktasına gelir.

FourFourTwo’dan Ben Hayward, tarihin en iyi İtalyan futbolcularını sıraladı:


10. Alessandro Del Piero


Alessandro Del Piero, Juventus'un tüm zamanlarda en çok maça çıkan (705) ve en çok gol atan (290) oyuncusu olarak öne çıkıyor. Bu da onu, kulübün modern dönemdeki en sembolik oyuncularından biri haline getiriyor.


Yaratıcı ve teknik açıdan yetenekli bir forvet olan Del Piero, İtalya formasıyla 91 kez sahaya çıktı ve 27 gol attı. 2006 Dünya Kupası yarı finallerinde Almanya'ya karşı attığı goller bunların en unutulmazlarıydı.


9. Dino Zoff


Dino Zoff; İtalya, 1982 Dünya Kupası'n kazanırken 40 yaşında kaptanlık yaparak Azzurri ile olağanüstü bir uluslararası kariyeri tamamladı.


Zoff, İtalya'daki ilk maçına 1968'de çıktı ve o yıl Avrupa Şampiyonası'ndaki başarılarında Azzurri'nin ilk 11'inde yer aldı. 1972 ve 1974 yılları arasında İtalya adına 1.142 dakika gol yemeyerek bu alanda rekor kırdı. 1983 yılında 112 maçla emekli olduğunda, o dönemde ülkenin en çok maça çıkan oyuncusuydu.


8. Andrea Pirlo


Olağanüstü teknik yeteneği ve vizyonuyla derinde oynayan bir oyun kurucu olan Andrea Pirlo, AC Milan'ın harika kadrosunda on yıl boyunca yer aldı ve daha sonra Juventus'ta unutulmaz bir dönem geçirerek kariyerini uzattı.


2002-2015 yılları arasında bazı büyük İtalyan takımlarının kalbinde yer alan Pirlo, Azzurri'nin 2006 Dünya Kupası zaferinde kilit rol oynadı. Yarı finalde Almanya'ya karşı Fabio Grosso'ya açılış golü için yaptığı asistle “Maçın Oyuncusu” seçilen orta saha, finalde Marco Materazzi'nin golünde korneri kullandı. Ayrıca İtalya, Euro 2012’de finale yükselirken üç kez “Maçın Oyuncusu” seçilmeyi başardı.


7. Franco Baresi


Franco Baresi, tamamı AC Milan'da geçen harika kariyerinde 700'den fazla maça çıktı ve Rossoneri ile üç Avrupa Kupası ve altı Serie A şampiyonluğu kazandı.


1982'de tek bir maç oynamadan Dünya Kupası kazanan Baresi, 1994 finalinde İtalya'nın Brezilya'ya penaltılarla kaybettiği maçta penaltı vuruşundan yararlanamadı. Baresi, bugün bile futbol tarihinin en iyi defans oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.


6. Francesco Totti


Francesco Totti, Avrupa'nın birçok elit kulübünün ilgisine rağmen uzun kariyeri boyunca Roma'ya sadık kaldı ve İtalya'nın 2006'da Dünya Kupası'nı kazanmasına yardımcı oldu.


Totti, Almanya 2006'da ayak bileğinde metal vidalar ve plakalarla oynamasına rağmen yedi maçın hepsinde yer aldı. Avustralya'ya karşı galibiyet penaltısını attı ve kupaya giden yolda dört golün asistini yaptı. O, İtalya'da tüm zamanların en iyilerinden biri.


5. Gianni Rivera


Gianni Rivera, 1960'lı ve 1970'li yıllarda AC Milan ve İtalyan milli takımının yetenekli oyun kurucularından biriydi.


1969'da Ballon d'Or ödülünü kazanan ve altı yıl önce ikinci olan Rivera, 1970'te İtalya'nın Dünya Kupası’nda Batı Almanya'yı yendiği destansı yarı finalde uzatmalarda galibiyet golünü atmıştı. Ancak takımının Brezilya’ya 4-1 yenildiği final maçındaysa çok tartışmalı biçimde yedek kulübesinde kalmıştı.


4. Giuseppe Meazza


Giuseppe Meazza, Giovanni Ferrari ve Eraldo Monzeglio ile birlikte, iki Dünya Kupası kazanan (1934 & 1938) üç İtalyan'dan biridir.


AC Milan'da kısa bir süre oynamadan önce kariyerinin büyük bölümünü Inter'de geçiren efsanevi forvet Meazza, İtalya adına 53 maçta 33 gol attı ve Azzurri'ye 1938 zaferinde kaptanlık yaptı. Milan'ın ikonik San Siro stadyumuna resmi olarak onun adı verilmiştir.


3. Gianluigi Buffon


İtalya'nın en çok forma giyen oyuncusu, Dünya Kupası şampiyonu ve tüm zamanların en iyi kalecilerinden biri olan Gianluigi Buffon, 20 yılı aşkın bir süre Azzurri için oynadı.


Buffon, 2006'da Dünya Kupası'nı kazanma yolunda 5 maçta kalesini gole kapadıktan sonra Altın Eldiven'i kazandı ve o yıl Ballon d'Or oylamasında ikinci oldu. Ayrıca 13 kez Serie A'da yılın kalecisi seçildi.


2. Paolo Maldini


Tüm zamanların en iyi defans oyuncularından biri olarak kabul edilen Paolo Maldini, kariyerinin tamamını AC Milan'da geçirdi ve 1988-2002 yılları arasında 126 kez İtalya forması giydi.

Klas bir sol bek ya da stoper olan Maldini, 1994 Dünya Kupası'nda ve Euro 2000'de ikincilik yaşadı. 2002'de Azzurri'nin Güney Kore'ye yenilerek Dünya Kupası'ndan elenmesinin ardından milli takımdan emekli oldu. Ülkesiyle birlikte büyük bir zafer kazanmayı hak ediyordu.


1. Roberto Baggio


İtalya'nın en sembolik ve en sevilen futbolcularından biri olan Roberto Baggio'nun uluslararası kariyeri, pek çok kişi tarafından 1994 Dünya Kupası finalinde Brezilya'ya karşı kaçırdığı penaltıyla (haksız bir şekilde) hatırlanıyor.


Baggio'nun dehası olmasaydı, İtalya ilk etapta finalde olmayacaktı. Dört yıl sonra geri döndü ve Şili'ye karşı bir penaltı attı. Ancak İtalya, üst üste üçüncü Dünya Kupası'nda bu kez çeyrek finalde penaltı atışlarında elendi. Baggio, çıktığı 56 maçta 27 gol kaydetti.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page