2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünyada yaklaşık 4 milyar insan akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefonlar hayatın her alanında olduğu gibi sporda ve elbette futbolda da kendinden bahsettiriyor.
Geçmişte futbolseverlerin sadece saha içinde görebildiği futbolcular, artık Instagram, Twitter, Tiktok, Youtube vs. gibi birçok sosyal medya platformunda takipçileriyle birebir etkileşim kurabiliyorlar. Böylece futbolcular, saha içindeki performansları kadar sosyal medya platformlarındaki performanslarıyla da değerlendiriliyorlar.
Bu her ne kadar futbolseverlerin, hayran oldukları futbolculara ulaşabilmelerini kolaylaştırsa da teknik direktörler genellikle bunu büyük bir sorun olarak görüyorlar. Zira birçok teknik direktörün kulüplerine geldikleri ilk andan itibaren koydukları kuralların başında “akıllı telefon yasağı” geliyor.
Akıllı Telefon Kullanımı Yasaklanıyor
Geçtiğimiz günlerde Manchester United’ın teknik direktörlük görevini üstlenen Erik ten Hag’ın Manchester’daki kariyerinin başında futbolcularına bazı kurallar koyduğu basına yansıdı.
Bu kurallar arasında en dikkat çekenlerden biri de Hollandalı teknik direktörün, oyuncuların yemek saatleri içinde akıllı telefon kullanmalarını yasaklamasıydı. Erik ten Hag’ın bu yasağı, takım içindeki ekip ruhunu ve birlikte çalışma anlayışını geliştirmek için koyduğu belirtildi.
Erik ten Hag’ın akıllı telefon kullanımıyla ilgili verdiği karar futbol dünyasında ilk değildi. Zira geçmişte birçok teknik direktör, futbolcularının akıllı telefon kullanım alışkanlıklarını düzenlemeye çalıştı.
Tıpkı Erik ten Hag gibi yemek salonlarında akıllı telefonların kullanımını yasaklayan bir diğer teknik direktör, İspanya Milli Futbol Takımı’nın başında bulunan Luis Enrique idi. Luis Enrique’nin bu yasağı hakkında 2018 yılında konuşan Isco: “Çoğu zaman yemek sırasında takımdakilerle iletişim kurmak yerine kendi cihazlarımıza odaklanıyoruz.” diyerek yasağın temel nedenini açıklamıştı.
Bu iki teknik direktöre Bayern Münih döneminde Niko Kovac, PSV ve Fenerbahçe’de Philip Cocu ve Lille’de olduğu gibi yeni kulübü PSG’de de bu kuralı uygulayan Christophe Galtier gibi isimler de katıldı.
Hali hazırda Manchester City’i çalıştıran Pep Guardiola ise kulübe geldiği ilk günlerde bu yasağı bir adım ileri götürerek, kulüpteki internet bağlantısını kestirmiş ve bu uygulamayla uzun süre konuşulmuştu.
Manchester şehrinin bir diğer takımında çalışan Jose Mourinho ise Manchester günlerinde futbolcularının akıllı telefon kullanımına karşı görece daha ılımlıydı. Buna karşın Mourinho da maçlardan 48 saat önce Pokemon Go oynamayı ve sosyal medya kullanımını tüm oyuncularına yasaklamıştı.
Akıllı Telefonların Sporculara Etkileri
Teknik direktörlerin futbol takımlarında akıllı telefon kullanımını yasaklamalarının temelinde, takım içi iletişimin daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi yatıyor.
Bununla birlikte yapılan araştırmalar, sporcular arasında akıllı telefon kullanımının başka sorunlara yol açabileceğini de ortaya koydu.
2021 yılında Kanada’da, Ottawa Üniversitesi’nde Poppy DesClouds ve Natalie Durand-Bush tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sporcuların akıllı telefon kullanmasının 3 temel negatif sonucu öne çıkarıldı.
Frontiers in Sports and Active Living dergisinde de yayımlanan çalışmaya göre, sporcuların akıllı telefonları yoğun şekilde kullanmasının stres, dikkat dağınıklığı ve sosyal grupla bağ kuramama gibi temel sonuçları olduğundan bahsedildi.
Böylece bu ve bunun gibi birçok bilimsel çalışma, teknik direktörleri koydukları yasaklar konusunda destekleyen sonuçlar ortaya çıkardı.
Comentários