Trabzonspor Galatasaray Rekabetinin Tarihi
top of page

Trabzonspor Galatasaray Rekabetinin Tarihi




Trabzonspor ve Galatasaray arasındaki maçlar, iki takımın da Türkiye Süper Ligi’nde en çok şampiyonluk yaşayan kulüpler arasında yer alması sebebiyle derbi maçı olarak adlandırılmaktadır.


Galatasaray İkili Rekabette Üstün

İki takım arasında şu ana kadar oynanan maçlara bakıldığında İstanbul temsilcisi Galatasaray, rakibini 59 kez mağlup ederken Trabzonspor ise sarı kırmızılı ekibi toplamda 44 kez yendi.

Tarafların karşı karşıya geldikleri 30 maçta ise eşitlik bozulmadı.

Her iki takım da ligde oynadıkları maçlarda galibiyetlerinin büyük çoğunluğunu ev sahibi oldukları maçlarda aldı. Trabzonspor, Galatasaray’ı Süper Lig’de ağırladığı 20 maçta galibiyete ulaşan taraf oldu. Galatasaray ise Trabzon deplasmanında 17 kez kazanabildi. Takımlar arasında Trabzon’da oynanan 12 maç ise beraberlikle sona erdi.

Trabzonspor ve Galatasaray’ın Süper Lig’de karşılaştıkları 98 maçta ise Galatasaray’ın rakibinin 10 galibiyet önünde olduğu görüldü. Sarı kırmızılı takım, Süper Lig’de Trabzonspor’u 42 kez yenerken Karadeniz temsilcisi ise 32 galibiyet aldı.

Trabzonspor, bu maçlarda 127 gol atan Galatasaray’a 114 gol ile karşılık verdi.


İki Takım Arasındaki Özel Karşılaşmalar


Galatasaray ve Trabzonspor arasındaki tarihteki ilk maç 29 Aralık 1974’te İnönü Stadyumu’nda oynandı.

Bu ilk karşılaşmayı 1-0’lık skorla kazanan Galatasaray oldu. Aynı sezonunun ikinci yarısında Trabzon Şehir Stadyumu’ndaki maçta ise bu kez kazanan taraf Trabzonspor idi.

İki takım arasında oynanan mücadelelerde ortaya çıkan en farklı galibiyet ise 26 Mayıs 2001’de Ali Sami Yen Stadyumu’ndaki maçta yaşandı.

O karşılaşma, aynı zamanda Galatasaray’ın efsane futbolcusu Gheorghe Hagi’nin jübile maçı olması sebebiyle de ayrı bir önem taşıyordu. Sarı kırmızılı takım 90 dakika sonunda Gheorghe Hagi (2), Hasan Şaş ve Serkan Aykut’un golleriyle rakibini 4-0 mağlup etti.

Trabzonspor’un 15 Kasım 1998’de deplasmanda kazandığı 5-3’lük maç ise iki takım arasında oynanan en gollü karşılaşma olarak tarihe geçti.



İki Takım Arasındaki Özel İsimler


Türk futbolunun en büyük rekabetlerinden biri olan Galatasaray ve Trabzonspor arasındaki maçlarda birçok futbolcu rekabetin her iki tarafında da yer aldı.

Bu isimler arasında Türkiye Süper Ligi’nde gol krallığı da yaşamış olan Hasan Vezir, her iki takım da gol kralı olan Burak Yılmaz, Trabzonspor’da kaptanlık yapan Abdullah Ercan ve yine uzun yıllar Galatasaray takım kaptanlığı yapmış olan Selçuk İnan’ın yanında Tolunay Kafkas, Sergen Yalçın, Tamer Tuna, Engin Baytar, Umut Bulut ve Olcan Adın gibi isimler vardı.

Tüm bu yerli isimlerin yanında iki takım da forma giyen yalnızca 2 yabancı vardı. Bunlardan ilki 2004-2008 yılları arasında Galatasaray ve 2008-2010 yılları arasında Trabzonspor formalarını giyen Rigobert Song olmuştu.

İki takımda da oynayan son yabancı ise Luis Pedro Cavanda idi.

Öte yandan hem Galatasaray’da hem de Trabzonspor’da görev yapan tek teknik direktör ise hali hazırda bir Trabzonspor efsanesi olarak anılan Özkan Sümer olmuştu.

1978-1981 aralığında üst üste 3 sezon Karadeniz temsilcisini çalıştıran Özkan Sümer, 1984/85, 1990/91 ve 1997/98 sezonlarında da Trabzonspor’un başındaydı. Bordo mavili takım ile 2 Süper Lig şampiyonluğu kazanan Özkan Sümer, 1982/83 sezonunda da Galatasaray teknik direktörlüğü yaptı ve İstanbul temsilcisinde de 2 kupa kazandı.


134. Randevu Öncesinde Dikkat Çeken Notlar


İki takım arasında Süper Lig’de oynanan son 6 maçta rakibine yalnızca 1 kez mağlup olan Trabzonspor, bu süreçte hanesine 3 beraberlik 2 galibiyet yazdırdı.

Son 3 Süper Lig maçında rakibi karşısında galip gelemeyen Galatasaray, bundan daha uzun bir seriyi en son 1997/98 sezonunda yaşamıştı.

Hatırlanacağı üzere Trabzonspor, Spor Toto Süper Lig 2021/22 Ahmet Çalık Sezonu’nda Galatasaray ile Trabzon’da 2-2 berabere kalmış; buna karşın rakibini İstanbul’da 1-2 mağlup etmişti.

Öte yandan Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı şu ana kadar takımının başında kendi evinde yalnızca Galatasaray ve Alanyaspor’a karşı galip gelemedi.

Geçtiğimiz hafta Fraport TAV Antalyaspor deplasmanında 5-2 mağlup olan Trabzonspor, Abdullah Avcı takımın başına geçtikten sonra 73 maçta daha önce hiç üst üste 2 maçta mağlup olmadı.

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk ise daha önce Abdullah Avcı takımlarına rakip olduğu 4 maçta da galibiyete ulaşamadı.


*İçerikte yer verilen istatistiklerde Opta ve Anadolu Ajansı verileri kullanılmıştır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page