Türk Kulüplerinde Kadro İstikrarı Yok
top of page

Türk Kulüplerinde Kadro İstikrarı Yok




İstikrar, birçok farklı görüşe göre futbolda başarıyı getiren en önemli unsurlardan biridir.

Takımın uzun süre birlikte antrenman yapabilmesi, teknik direktörün anlayışını takıma uyarlayabilmesi, saha içindeki futbolcuların birbirlerini tanıyıp kulübün ve teknik direktörün beklentilerini anlayabilmeleri istikrar kavramının içinde yer alır.


Avrupa Şampiyonu İstikrarıyla Öne Çıktı


2021/2022 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali, İngiltere’den Liverpool ve İspanya’dan Real Madrid takımlarını karşı karşıya getirmişti.

Final mücadelesini 1 – 0 kazanan Real Madrid, son 10 yılda 5’inci kez UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu.

İspanyol ekibinin finaldeki rakibi Liverpool ise bu süre zarfında oynadığı 3’üncü finalde 2’nci kez Real Madrid’e kaybetti.

Bu istatistikler her iki kulübün de başarıyı istikrarlı olarak tekrarlayabildiklerini gösterdi. Öte yandan final maçında yer alan futbolcular ise bu istikrarı adeta kanıtladı.

Real Madrid’de teknik direktör Carlo Ancelotti, 2021/2022 UEFA Şampiyonlar Ligi Final maçına Courtois-Carvajal-Militao-Alaba-Mendy-Casemiro-Modric-Kroos-Vinicius-Valverde-Benzema 11’i ile çıktı.

Bu isimler arasında Toni Kroos, Karim Benzema, Luka Modric, Casemiro ve Carvajal ile birlikte yedeklerdeki Isco, Nacho, Marcelo ve Gareth Bale; kariyerlerindeki 5’inci UEFA Şampiyonlar Ligi finaline Real Madrid’de birlikte çıkmışlardı.

Real Madrid’in bu dönemdeki başarılarında merkezde kilit rol oynayan Modric-Casemiro-Kroos üçlüsü ise birlikte 7’nci sezonlarını oynuyorlardı. Öyle ki şu andan bakıldığında Modric 436, Kroos 366 ve Casemiro ise 335 kez Real Madrid formasını giydiler.

Takımın kaptanı olarak final maçına çıkan Karim Benzema ise 605’te Real Madrid adına sahaya çıktı.


Bu isimlerin ilerleyen yaşlarına rağmen istikrardan vazgeçmeyen Real Madrid takımı, Carlo Ancelotti önderliğinde geçen sezonu 4 kupayla bitirerek bu kararının karşılığını bir kez daha aldı.

Öte yandan finalin öteki takımı Liverpool’da ise istikrarlı bir görüntü vardı. Takımın başında bulunan Jürgen Klopp, 2015’ten beri Liverpool’u çalıştırıyordu.

Bunun yanında kaptan Jordan Henderson 2011, Mane ve Trent Alexander Arnold 2016, Mohamed Salah ve Andrew Robertson 2017 ve Fabinho ise 2018’den beri Liverpool oyuncusu olarak sahaya çıkıyordu.

Bu 6 oyuncunun Liverpool formasıyla çıktıkları “toplam” maç sayısı ise yaklaşık 1500’dü.


Türkiye’de Durum Farklı


Geçtiğimiz sezonun sonunda Avrupa futbolunun zirve noktası olarak tabir edilen UEFA Şampiyonlar Ligi finalistleri arasında durum bu şekildeyken Türkiye Süper Lig’deki takımların istikrar anlamında ortaya koydukları görüntü ise dikkat çekiciydi.

Türkiye Süper Lig’de uzun bir aradan sonra 2021/2022 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Trabzonspor, şampiyonluğunu ilan ettiği Antalyaspor karşılaşmasına Uğurcan Çakır-Puchacz-Vitor Hugo-Denswil-Dorukhan Toköz-Siopis-Hamsik-Abdülkadir Ömür-Visca-Djaniny ve Cornelius 11’i ile çıkmıştı.

Bu oyuncular arasında Trabzonspor formasıyla en çok maça çıkan iki isim 161 kez ile Uğurcan Çakır ve 154 kez ile Abdülkadir Ömür idi.

Buna karşın teknik direktör Abdullah Avcı’nın öğrencileri bu hafta oynadıkları Hatayspor maçında ise şampiyonluk maçından farklı olarak 5 isme yer verdi.

Eren Elmalı, Larssen, Doğucan Haspolat ve Trezeguet takımda yeni isimler olarak dikkat çekti. Bu isimlerin de katılmasıyla birlikte yeni sezonun başında Trabzonspor kadrosunun kulüpte oynadıkları maç sayısı yaklaşık 450 idi.


Trabzonspor’un dışında bordo mavili kulüple birlikte Türkiye’nin 4 büyük takımı olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’da ise kadro istikrarsızlığının en net örnekleri 2022/2023 sezonunun başında görüldü.


Buna göre Beşiktaş, dün çıkmış olduğu Alanyaspor karşılaşmasında ilk 11’inde geçen sezondan farklı olarak 6 oyuncuya yer verdi. Sahada forma giyen tüm oyuncular, Beşiktaş formasını toplamda yaklaşık 360 kez giymişlerdi.

Öte yandan Galatasaray’da ise durum Beşiktaş’tan çok da farklı değildi. Sarı kırmızılıların Giresunspor ile oynadığı maçta geçen sezon kadroda olmayan 6 isim ilk 11’de sahadaydı.

Tüm 11’in Galatasaray tecrübesi ise 600 maçın üzerindeydi. Buna karşın bu istatistiğe Fernando Muslera’nın tek başına katkısının 422 maç olduğu düşünülürse, diğer 10 oyuncunun sadece 200 maçta formayı giydikleri ortaya çıktı.


Yeni sezona en çok transfer yaparak başlayan Fenerbahçe’de ise durum diğer rakipleriyle hemen hemen aynıydı. Öyle ki yeni teknik direktörü Jorge Jesus ile sarı lacivertliler, ligin ilk maçında 6 yeni oyuncusuna yer verdi.

Fenerbahçe’nin ilk hafta 11’indeki futbolcuların çubuklu formayla oynadıkları toplam maç sayısı ise 400’ü bulmadı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page