Türkiye’den Avrupa Giden Futbolcuların Sayısı Artıyor
top of page

Türkiye’den Avrupa Giden Futbolcuların Sayısı Artıyor



Türkiye Süper Lig’i bir süredir Avrupa’daki kulüplerin ilgi odağında bulunuyor. Öyle ki birçok farklı ligden birçok farklı takım, Türkiye’deki oyuncuları gözlemleyip transfer dönemlerinde bu isimlerden öne çıkanları kadrolarına katıyorlar.

Son olarak Trabzonspor’dan Ahmetcan Kaplan Ajax’a transfer olarak, Türkiye’den Avrupa’ya giden yerli futbolcular arasında yerini aldı.


Büyük Efsaneler Avrupa’da Türkiye’yi Temsil Etti


1900’lü yılların ortalarından itibaren Avrupa’da fark edilmeye başlayan Türk futbolcular arasında, yurtdışına transfer olan ilk büyük yıldız Lefter Küçükandonyanis oldu. Fenerbahçe ve Türk milli takımının efsanevi oyuncularından olan Lefter, 1951 yılında İtalya’nın Fiorentina kulübüne katıldı.

İtalya’ya transfer olan ilk Türk futbolcu unvanını kazanan Lefter Küçükandonyanis’in ardından Beşiktaşlı Coşkun Taş, 1959’da Almanya’nın Köln kulübüne transfer olarak Türkiye’den bu ülkeye giden ilk oyuncu olmuştu.

Türk futbolunun efsane isimlerinden Metin Oktay ve Can Bartu da ilerleyen yıllarda İtalyan takımlarına transfer olarak Türk futbolcularını yurtdışında temsil ettiler.

Buna karşın Avrupalı kulüpler, 2000’li yıllara gelene kadar transferden tercihlerini çok nadiren Türk oyunculardan yana kullandılar.


2000’li yıllarda Türk Milli Futbol Takımı ve Galatasaray’ın yakaladığı başarıların da etkisiyle Türk futbolcular önceki yıllara göre daha yoğun olarak Avrupa’nın büyük liglerine gitmeye başladılar.

2000’de Tugay Kerimoğlu, Alpay Özalan, Oktay Derelioğlu; 2001’de Ümit Davala, Okan Buruk ve Emre Belözoğlu; 2002’de Nihat Kahveci ve Hakan Ünsal gibi futbolcular Avrupa kulüplerine transfer oldular.

2003’te ise Rüştü Reçber, o döneme kadar bir Türk futbolcusunun yaptığı en büyük transfer olarak Fenerbahçe’den Barcelona’ya gitti.

Üst üste gerçekleşen bu transferlerin ardından, Türk futbolunda yaşanan düşüşün de etkisiyle yurtdışına giden oyuncuların katıldığı liglerin ve takımların kalitesi git gide azalmaya başladı.


2010’lu Yıllar ve Günümüz


Türk futbolcuların ve Türkiye Ligi’nin Avrupa’nın dikkatini kısa bir süre sonra tekrar çekmesine sebep olan olayların başında Türk Milli Futbol Takımı’nın Euro 2008’deki başarısı geldi.

O turnuvanın en akılda kalan takımı olmayı başararak yarı finale kadar yükselen Türkiye’de, Arda Turan ve Mehmet Topal daha sonraları İspanya La Liga’ya transfer oldular. Buna karşın Euro 2008, Türk futbolcuların Avrupa’ya transferlerinde 2002 Dünya Kupası gibi bir etki yapmadı.

İlerleyen süreçte bazı isimler Avrupa’nın mütevazi kulüplerine gitseler de Türk futbolcularının yoğun olarak Avrupa tarafından tercih edilmeye başlanması 2010’ların ikinci yarısından itibaren başladı.

2015’te Manchester City, Enes Ünal için Bursaspor’a 4,4 milyon euro ödeyerek genç yıldız adayını kadrosuna kattı.

2016 yılında, kariyerinde hiç Süper Lig maçına çıkmamış olan Çağlar Söyüncü, Bundesliga takımlarından Freiburg tarafından transfer edildi. Freiburg, Çağlar Söyüncü için Altınordu’ya yaklaşık 8 milyon euro ödedi.

Aynı dönemde Avrupa’dan teklifler almasına karşın Başakşehir’e transfer olmayı tercih eden Cengiz Ünder ise 2017 yılında İtaya Serie A’nın güçlü ekiplerinden Roma tarafından, 14,25 milyon euro bedelle transfer edildi.

2018’de Zeki Çelik, tıpkı Çağlar Söyüncü gibi Süper Lig tecrübesi yaşamadan direkt olarak Avrupa’ya transfer gerçekleştirdi.

İlerleyen süreçte Ozan Kabak, Merih Demiral, Yusuf Yazıcı, Doğan Alemdar, Mustafa Kapı, Bartuğ Elmaz, Ömer Faruk Beyaz ve son olarak Emirhan İlkkan, Rıdvan Yılmaz, Ahmetcan Kaplan gibi yüksek potansiyelli genç oyuncular Avrupa tarafından tercih edildi.

Kamuoyunda genç oyuncuların yoğun olarak Avrupa’daki takımları tercih etmesinin ana sebepleri olarak, yurtdışındaki kulüplerin sağlıklı yapıları, ekonomik güçleri ve yeni nesil oyuncuların kendilerini uluslararası liglerde kanıtlamak istekleri öne çıkarıldı.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page