UEFA Avrupa Ligi’nde Grup Aşaması Sona Erdi
top of page

UEFA Avrupa Ligi’nde Grup Aşaması Sona Erdi



UEFA’nın Avrupa’da kulüpler bazında düzenlediği 2 numaralı organizasyon olan UEFA Avrupa Ligi’nde grup aşaması tamamlandı.

8 grupta 32 takım bir üst tura yükselebilmek için mücadele ederken bu ekipler arasında gruplarını lider bitirenler doğrudan Son 16 turuna yükseldi.


Grup ikincileri ise UEFA Şampiyonlar Ligi’nden gelen üçüncülerle Son 16 turu play off maçları oynamaya hak kazandı.


A Grubu’nda Büyük Üstünlük


UEFA Avrupa Ligi A Grubu, iki takımın diğerlerine büyük üstünlük kurduğu bir sürece sahne oldu.

İngiltere Premier League’de bu sezona çok iyi başlayan ve an itibariyle liderlik koltuğunda oturan Arsenal, başarılı performansını UEFA Avrupa Ligi’ne de yansıttı.

Kuzey Londra ekibi, grupta oynadığı 6 maçtan 5 galibiyet alarak 15 puan topladı ve grupta ilk sırayı aldı. Arsenal tek puan kaybını PSV deplasmanında rakibine 2-0 mağlup olarak yaşadı.


Arsenal’in ardından grubun en başarılı takımı olan 13 puanlı PSV ise liderlik şansını Bodo Glimt ile kendi evinde 1-1 berabere kalarak kaçırdı.

A Grubu’nda Bodo Glimt 4 puanla üçüncü olup UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne giderken Zurih ise 3 puan toplayıp Avrupa kupalarına veda etti.


Sarı Lacivert Fırtına


Fenerbahçe, Rennes, AEK Larnaca ve Dinamo Kiev’in yer aldığı UEFA Avrupa Ligi B Grubu’nda, Fenerbahçe ve Rennes’in üstünlüğü vardı.

Grupta oynadıkları 6 maçta da yenilmeyen bu iki takımdan daha başarılı olanı Fenerbahçe idi. Sarı-lacivertliler, özellikle Rennes karşısında oynadığı maçlarda gerçekleştirdiği geri dönüşlerle grup liderliği adına büyük avantaj elde etti.

Rennes karşısında Fransa’da oynanan maçta 2-0, İstanbul’daki karşılaşmada ise 3-0 geriye düşen Fenerbahçe, her iki maçta da geriden gelerek beraberliği sağlamayı başarmıştı.

Bu iki maç haricinde gruptaki diğer 4 maçını da kazanan Jorge Jesus’un ekibi, 14 puanla lider olarak gruptan çıktı ve adını Son 16 turuna yazdırdı.

Rennes ise 12 puanda kalarak play off aşamasına katılmaya hak kazandı. B Grubu’nun sürprizlerinden biri ise Mircea Lucescu önderliğindeki Dinamo Kiev’in 6 maçta yalnızca 1 puan toplayabilmesiydi.

Gruptaki diğer ekip AEK Larnaca ise 5 puanla UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne katılım hakkı kazandı.


En Başarılısı Real Betis


UEFA Avrupa Ligi C Grubu’nda ise 3 takımın çekişmesi vardı. İspanyol temsilcisi Real Betis, İtalyan ekibi Roma ve Bulgaristan’dan Ludogorets, bir üst tura çıkmak için büyük bir mücadele verdiler. Grubun diğer ekibi Helsinki ise grup aşamasında varlık gösteremedi.


Real Betis, 6 maçta topladığı 16 puanla hem grubun hem de UEFA Avrupa Ligi grup aşamalarının en başarılı takımı oldu ve Son 16’ya lider olarak yükseldi.


Jose Mourinho yönetiminde grubun birincil favorisi olarak gösterilen Roma ise Ludogorets ve Real Betis mağlubiyetlerinin yanı sıra İspanyol ekibiyle deplasmanda da berabere kaldı ve 10 puan topladı. Grubun son maçında Ludogorets’i Olimpiyat Stadyumu’nda ağırlayan Roma, rakibini 3-1 yenip play off turuna kaldı.


Ludogorets ise bu sonuçla UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne katıldı.


D Grubu’nda Sürpriz İkili


Belçika temsilcisi Union Saint-Gilloise ve Alman ekibi Union Berlin’in sürüklediği UEFA Avrupa Ligi D Grubu’nda bu iki takım performanslarıyla ön görülerin üzerine çıktılar.


Almanya Bundesliga’da bu sezonun en büyük sürprizi olarak ligin zirvesinde yer alan Union Berlin, 6 maçta topladığı 12 puanla grubu ikinci sırada tamamladı.


Buna karşın onlardan daha büyük bir sürpriz yapan ekip ise Union Saint-Gilloise oldu. Belçika temsilcisi, grup aşamasının son maçında Union Berlin’e 1-0 mağlup olmasına rağmen zirvedeki yerini korudu ve direkt olarak Son 16 turuna çıkmaya hak kazandı.


Avrupa kupalarının tecrübeli takımlarından Braga, 10 puan toplayarak UEFA Avrupa Konferans Ligi’nin yolunu tutarken Malmö ise grup aşamasında hiç puan alamayan 2 takımdan biri oldu ve elendi.


E Grubu’nda Favoriler Çok Rahat


Real Sociedad, Manchester United, Sheriff ve Omonya’nın yer aldığı E Grubu’nda kuralar çekildiğinde grubun favorileri olarak Manchester United ve Real Sociedad gösteriliyordu.


Her iki takım da kendilerinden beklenen performansları sergileyerek 15’er puan topladılar ve yollarına UEFA Avrupa Ligi’nde devam etmeyi başardılar.


İki takım da gruptaki tek mağlubiyetlerini birbirleri karşısında alırken grubun diğer ekiplerinden Sheriff ise 6 puanla üçüncü sırada konumlandı.


Omonya ise Malmö ile birlikte UEFA Avrupa Ligi gruplarında puan toplayamadan elenen 2 ekipten biri oldu.


Tarihi Grupta Hesaplar Karıştı


UEFA Avrupa Ligi tarihine geçen F Grubu’nda yer alan 4 takımın tamamı aynı puanla grup aşamasını bitirdiler.


Feyenoord, Midtjylland, Lazio ve Sturm Graz, yaptıkları 6 maçta 8’er puan topladılar. Hal böyle olunca grupta sıralamayı averaj belirledi ve Sturm Graz ile Lazio, lider ile aynı puanı toplamalarına rağmen UEFA Avrupa Ligi’nden elendiler.


Lider Feyenoord 13 gol atıp 9 yol yediği grubu lider bitirerek Son 16 turuna direkt katılırken, Midtjylland ise liderle aynı averaja sahip olmasına karşın attığı gol sayısında rakibinden geride olduğu için ikinci sırada yer aldı.


Lazio ise -2 averajla üçüncü oldu ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne katılım hakkı elde etti.


G Grubu’nda Olympiakos Şaşırt


Freiburg, Nantes, Karabağ ve Olympiakos’un bulunduğu G Grubu’ndaki en büyük sürpriz, Avrupa kupalarında büyük bir tecrübesi bulunan Olympiakos’un 6 maç sonunda sadece 2 puan toplayıp elenmesiydi.


Grubun dominant takımı olarak 14 puanlı Freiburg öne çıkarken Alman ekibinin bu süreçteki en net galibiyeti Nantes deplasmanında aldığı 4-0’lık sonuçtu.


Freiburg’un ardından ikinci sırada yer alan Nantes ise üçüncü Karabağ’dan yalnızca 1 puan fazla topladı ve 9 puanla UEFA Avrupa Ligi Son 16 turu için play off oynamaya hak kazandı.


Trabzonspor 1 Puan Farkla Veda Etti


UEFA Avrupa Ligi H Grubu’nda ise 6.maçlar sonunda birbirine çok yakın puanlar göze çarptı.

Gruptan lider olarak çıkan Macaristan temsilcisi Ferencvaros ile ikinci AS Monaco’nun 10’ar puanları vardı.


Üçüncü sırada bulunan Trabzonspor ise 3 galibiyet 3 mağlubiyetle 9 puan topladı. Karadeniz temsilcisi, evindeki tüm maçları kazanırken deplasmanda oynadığı karşılaşmaların tamamını ise kaybetti. Teknik direktör Abdullah Avcı’nın öğrencileri bu sonuçların ardından UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne katıldı.


Grubun son sırasındaki Kızılyıldız ise 6 puanla Avrupa kupaları serüveninin bu sezon için sonlandırdı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page