UEFA Uluslar Ligi Grupları Tamamlandı
top of page

UEFA Uluslar Ligi Grupları Tamamlandı



Yazı: Batu Çakan


Futbolseverlerin kimi zaman ilgisini çeken, kimi zaman maç fazlalığı olarak görülen ancak aslında milli takımlar için hem statü olarak hem de kendilerini test etme açısından değerli bir turnuva olan UEFA Uluslar Ligi 2022’nin grup aşaması dün akşam sona erdi.


Pek bilinmeyen kuralları, lig düşen ve yükselen sürpriz takımları, beklenmedik sonuçları, EURO 2024’e katılım hakkı mücadelesiyle…İşte grup grup 2022 UEFA Uluslar Ligi


A Ligi 1.Grup:


İstikrarsız Fransa


Son dünya şampiyonu apoletli, birçoklarına göre dünyadaki en kuvvetli milli takım kadrosuna sahip Fransa; grupta Danimarka, Hırvatistan ve Avusturya ile mücadele etti.


Gruplardaki son iki karşılaşma kadar galibiyeti bulunmayan Fransa, son sırada yer alıyordu. 5.maçında Avusturya’yı yenerek tek galibiyetini alan Fransızlar, eğer son maçta Avusturya Hırvatistan’ı yenseydi küme düşecekti. Aslında Deschamps’ın takımı Dünya Kupası öncesi pek ışık vermedi. Yine de turnuvaya kazanması en muhtemel 5 adaydan biri olarak gidiyorlar ve bu onların ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.


Gruba Danimarka ve Hırvatistan damgasını vurdu. İki takım da Fransa’yı Paris’te yenmeyi başardı. İki takımın da gruptaki galibiyet sayısı 4, ancak Hırvatistan rakibini hem içerde hem dışarda yenerek Uluslar Ligi finallerine kalan takım oldu. B liginin yolunu tutan takım ise Ralf Rangnick’in Avusturya’sı oldu.


A Ligi 2.Grup


Luis Enrique İstediğini Aldı


Portekiz, İspanya, İsviçre ve Çekya’yı buluşturan 2.Grup A Liginin son saniyeye kadar heyecanı devam eden tek grubu oldu. İspanya ve Portekiz liderlik, Çekya ve İsviçre düşmemek için son ana kadar mücadele etti.


Son iki maça girilmeden İsviçre, fikstürü itibariyle düşmeye daha yakın olan taraftı. Ancak İspanya’yı deplasmanda, sonrasında rakibi Çekya’yı evinde yenmeyi başararak A liginde kaldı.


İber Yarımadası’nın sakinleri tarihin her sayfasında olduğu gibi bir kez daha karşı karşıya geldi. İsviçre’ye kaybederek Braga’ya dezavantajlı giden İspanya, pragmatizmin en üst seviye örneklerinden birini göstererek ilk 70 dakika neredeyse atak yapmadı. Son 20 dakika vites arttıran Boğalar, 88’de gülmeyi başardı. Ronaldo’nun “etkisiz” performansı dikkati çeken unsur oldu.


Dünya Kupası öncesi Ronaldo’nun Portekiz ilk 11’inde olup olmaması sorusu Portekiz ve dünya medyasını süslerken Fernando Santos’un alacağı karar ve sonuçları çok merak ediliyor.


A Ligi 3.Grup


Ölüm Grubunda İngiltere Çöktü


Turnuvanın en ilgi çekici grubu olarak görülen grupta Almanya, İtalya, İngiltere ve Macaristan karşılaştı. İlk bakışta -her ne kadar sağlam bir kadro olsalar da- Macaristan’ın son sırayı alacağını düşünmek işten bile değildi.


Ancak Macarlar tüm dünyayı şaşırtan bir performansla İngiltere’yi içeride ve dışarıda, Almanya’yı ise dışarıda yenmeyi başardı. Son maça kadar liderliğini sürdüren Macaristan, evinde İtalya’ya mağlup olunca liderlik İtalyanların oldu.


Almanya hem zirveden hem dipten uzak bir şekilde üçünü olarak ligde kalırken İngiltere ise gerçek manada kâbusu yaşadı. 6 maçta 3 beraberlik ve 3 mağlubiyet alan Gareth Southgate’in takımı, 5.maçın sonunda lig düşmeyi garantilediğinde rakip filelere sadece 1 gol gönderebilmişti. (Kane, penaltı)


İngiliz medyasına göre İngiltere, Dünya Kupasına gitmeden teknik direktör değişikliği yapmayacak ancak Katar’da alınacak bir kötü sonuç Southgate’in sonu olabilir.


Ayrıca bu sonunculuk, İngiltere’yi EURO 2024’e katılma yolunda da zorlayacak. Çünkü Avrupa Şampiyonası eleme gruplarında yer alacak takımlar torbalara ayrılırken, A liginden B ligine düşen takımlar 2.torbada yer alacak. Bu da demek oluyor ki, İngiltere; grubunda Belçika, Hollanda, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya gibi en yüksek seviye bir takımla karşılaşmak zorunda. Elemelerde gereksiz puan kaybı yapmaları bir anda turnuva dışı kalmalarına sebep olabilir.


A Ligi 4.Grup


Hollanda Güle Oynaya


Hollanda, Belçika, Polonya ve Galler’i birleştiren grup, aynı bu sıralamayla sona erdi. Hollanda ve Belçika’nın liderlik için mücadele etmesi beklenen grupta Portakallar rakibini iki maçta da yenince Uluslar Ligi finallerine giden takım oldu.


Hollanda, ilk uluslar ligi finallerinde de yer almıştı. Finale yükselmeyi başaran Turuncular, Portekiz’e mağlup olmuştu.


Öte yandan Hollanda, (3 ülkenin mücadele ettiği 2 grubu dışarıda tutarsak) bütün Uluslar Ligi’nde grubunu namağlup bitiren iki takımdan biri. Dünya Kupası’nda ev sahibi Katar’ın birinci torbadan katıldığı grubu çeken Hollanda’nın yolu çeyrek finale kadar açık gözüküyor.


Galler ise sadece 1 puan alarak A Ligi ekipleri arasında en düşük puanı alan takım oldu ve B Ligine düştü.


B Ligi 1.Grup


İskoçya Son Maçta Yükselmeyi Başardı


İrlanda, Ukrayna, Ermenistan ve İskoçya’nın yer aldığı grupta İskoçya ve Ukrayna son ana kadar A Ligine yükselmek için mücadele etti.


Son maç öncesi aralarında 2 puan fark bulunan iki takım Ukrayna’da karşı karşıya geldi. Beraberliğin İskoçya’ya yettiği maçta İskoçlar maçı 0-0 bitirmeyi başardı ve A ligine yükseldi.


C liginden gelen Ermenistan lige adapte olamadı ve 6 maçta sadece 3 puan alarak C Ligine geri döndü.


B Ligi 2.Grup


Eksik Grup, Sürpriz Birinci


İsrail, Arnavutluk, İzlanda ve Rusya’nın yer aldığı grup Uluslar Ligi’nin en sessiz gruplarındandı. Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından bütün FIFA ve UEFA turnuvalarından men edilmesi, grubun 3 takımlı oynanmasına sebep oldu.


İsrail 8 puanla lider olarak A Ligine çıkarken, altın jenerasyonunun sonuna gelen İzlanda 4 puanla ikinci, Arnavutluk ise 2 puanla üçüncü olarak ligde kaldı.


Rusya ise 0 puanla C Ligine düşürüldü. Eğer tekrar turnuvalara katılmaya başlarlar ise Uluslar Ligi’ne C Liginden girecekler.


B Ligi 3.Grup


En Dengeli Grup


B Ligi 3.grup bütün Uluslar Ligi’nde lider ve sonuncu arasında en az puan farkının bulunduğu grup oldu. Finlandiya, Karadağ, Romanya, Bosna Hersek’i karşı karşıya getiren grupta her takımın en az 2 galibiyeti bulunuyor.


Bosna Hersek B Ligine yükselmeyi 11 puanla başarırken 8 puanlı Finlandiya ikinci oldu. 7 puanlı iki takımdan -2 averajlı Romanya küme düşerken 0 averaja sahip Karadağ kademesini korumayı başardı.


B Ligi 4.Grup


Sırbistan Gözdağı Veriyor


Şüphesiz B Liginin en dikkat çekici grubu Norveç, İsveç, Slovenya ve Sırbistan’ın bulunduğu gruptu. Hücumcularıyla öne çıkan üç takımın mücadelesi arasında Slovenya’nın bir adım düşük kalacağı tahmin ediliyordu. Ancak işler öyle gelişmedi.


İsveç, Norveç ve Sırbistan ile oynadığı 4 maçta da sahadan boynu büyük ayrıldı. Slovenya’dan aldığı 4 puan onlara yetmedi ve sürpriz bir şekilde C Ligine giden takım oldu.


Son maça puan puana giren Norveç ve Sırbistan, liderlik için Norveç’te buluştu. Milli takımlar düzeyinde en iyi santrafor ikililerinden birine sahip olan Sırbistan, iki golcüsünün ayağından gelen birer golle maçı kazandı ve A Ligine yükseldi.


UEFA Uluslar Ligi’nin gol krallığını paylaşan Erling Haaland ve Aleksandar Mitrovic de bu gruptaydı. Asist kralı da Sırbistan’dan Dusan Tadic oldu.


Sırbistan; Dünya Kupası öncesi Vlahovic, Tadic, Mitrovic, Kostic, Milinkovic Savic gibi yıldızların bulunduğu kadrosuyla grubunda yer alan Brezilya, İsviçre ve Kamerun’a oldukça net bir mesaj verdi.


C Ligi 1.Grup


B Ligine Yükseldik


2020’de kazanmamız halinde lider, kaybetmemiz halinde sonuncu olacağımız son grup maçımızı kaybederek düştüğümüz C Liginde pek mesai yapmadık ve tekrardan seviyemize göre takımların olduğu gruplarda yer alacağız.


Türkiye, Lüksemburg, Faroe Adaları, Litvanya sıralamasıyla tamamlanan grupta ilk dört maçımızda dört galibiyet alarak çok rahatlamıştık. Son iki maçta 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle tamamladığımız Uluslar Ligi’nde en çok gol atan, maç başına en fazla şut çeken ve maç başına en fazla isabetli şut çeken takım olduk.


Litvanya düşme play-offlarına giderken biz B Ligi’ne çıktık. Aslında çok daha fazlasını kazandık ama farkında değiliz…


C Ligi 2.Grup


Komşu Yalnız Bırakmadı


Kosova, Kuzey İrlanda, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı buluşturan 2.grupta zirve Yunanistan’ın olurken Güney Kıbrıs D ligine gitmemek için play-off oynayacak.


Yunanistan, 15 puan alarak bu seviyenin takımı olmadığını futbolseverlere gösterdi. Türkiye’nin Yunanistan ile çok büyük anlam ifade eden bir maçta buluşması çok olası gözüküyor...


C Ligi 3.Grup


Kazakistan B Ligi’nde


Reyting açısından çok büyük gelir elde ettirmeyen grupta Kazakistan, Azerbaycan, Slovakya, Beyaz Rusya karşı karşıya geldi. Kazakistan 13 puanla B ligine çıkarken Beyaz Rusya düşme play-off larının yolunu tuttu.


C Ligi 4.Grup


Kvara Varsa Sorun Yok


Gürcistan, 2 ay önce futbolseverler için büyük önem arz eden bir takım değildi belki. Ancak sezona kelimenin tam anlamıyla “uçarak” giriş yapan Khvicha Kvaratskhelia, ülkesinin maçlarının tüm dünya tarafından takip edilmesini sağladı.


Kuzey Makedonya, Bulgaristan ve Cebelitarık’ın da yer aldığı grupta Gürcistan, Hollanda ile birlikte grupta en fazla puan toplayan takım olarak 16 puanla B ligine çıktı.


Cebelitarık ise tatsız iki istatistikte zirvede yer aldı. Yediği gol 18, averajı -15 olan Cebelitarık, bu iki alanda turnuvanın en kötüsü durumunda.


D Ligi 1. Grup


Beklenmedik Mücadele


Maçların adeta izlenmediği D liginde 1.grup oldukça çekişmeli bir sona sahne oldu. Andorra, Moldova, Lihtenştayn ve Letonya’nın yer aldığı grupta kendisini C ligine atacak takım son maça kadar belli olmadı.


Letonya’nın son iki maça favori girerken 5.maçta evinde Moldova’ya kaybedince üst lige çıkması bir anda riske girdi. Moldova son maçta Lihyenştayn’ı rahat geçerken Letonya, Andorra deplasmanında beraberliği kurtarmayı başardı ve C ligine çıkmayı başardı.


Lihyenştayn sonuncu olurken Andorra ve Moldova kendilerini D liginden kurtaramadı.


D Ligi 2.Grup


Gol Atamayan Tek Takım


Estonya, Malta ve San Marino’nun yer aldığı son grupta Estonya rahat bir şekilde yükselirken geçmişte birçok kötü şakaya malzeme olan San Marino bu sene de kötü bir rekora imza attı. San Marino, 54 ülkenin mücadele ettiği UEFA Uluslar Ligi’nde gol atamayan tek takım oldu.


EURO 2024’e Katılım Hakkı


UEFA Uluslar Ligi’nin gruplarını lider bitiren ülkelere verdiği önemli bir şans bulunuyor. A, B ve C liglerinde gruplarını lider tamamlayan 4’er takım EURO 2024’e katılım için bir play-off oynamaya hak kazandı. Her ligden 1 takım için ayrılmış üç kontenjan oldukça değerli.


A liginden Hırvatistan, İspanya, İtalya ve Hollanda; B liginden İskoçya, İsrail, Bosna Hersek, Sırbistan; C liginden Türkiye, Yunanistan, Kazakistan ve Gürcistan bu maçlarda oynamaya hak kazanan ülkeler oldu.


Eğer bu 12 ülke içinde yer alan takımlardan biri, şampiyonaya eleme grubundan katılmaya hak kazanırsa; play-off hakkı o takımın Uluslar Ligi grubunda ikinci olan takıma geçecek.


Türkiye, bu durumu en iyi şekilde kullanmak zorunda. Eğer eleme grubumuzda ilk iki sırayı alamazsak önümüzde bir de play-off şansı var. Yarı finaller çift maçlı sistem, finalin ise tek maç olacağı play-offu kazanan takım EURO 2024 vizesi alacak. Yunanistan ile İstanbul'da yapılacak potansiyel bir maç birçok insanın hayallerini süsledi bile.




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page