Futbol liglerinin başlamasına sayılı günler kala, takımlar kadrolarını güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Bu çalışmalar sırasında her bir kulüp, transfer etmek istediği oyuncularda farklı kriterler arıyor. Takımın ihtiyaç duyduğu pozisyon, oyuncunun mevcut kalitesi, potansiyeli, takıma uyum sağlayıp sağlayamayacağı gibi birçok faktör kulüplerin oyuncu seçimlerini etkiliyor.
Bunun yanında bazı Avrupa liglerinde oyuncu seçiminde oldukça önemli bir kriter daha göze çarpıyor: yabancı futbolcu sınırlaması.
Ülkelere Göre Yabancı Futbolcu Sınırlaması
Avrupa’nın önde gelen liglerine bakıldığında yabancı futbolcu sınırlamasında farklı uygulamalar göze çarpıyor.
Örneğin Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İskoçya, İrlanda, Polonya, Portekiz gibi ülkelerin yerel liglerinde herhangi bir oyuncu sınırlaması bulunmuyor.
Buna karşın bu liglerin bazılarında yerli oyuncuların süre alabilmesini sağlamak için bazı düzenlemeler dikkat çekiyor. Almanya Bundesliga, yabancı oyuncuya bir sınır getirmemiş olsa da kadroda en az 12 Alman futbolcu bulunmasını ve bunların 8’inin altyapıdan yetiştirilmiş olmasını kulüplerden talep ediyor.
Tıpkı Almanya’da olduğu gibi Avusturya’da da 10 Avusturyalı oyuncu oynatmaları kulüplerden bekleniyor.
Hollanda Eredivisie’de ise herhangi bir oyuncu için şart olmamasının yanında 18-19 ve 20 yaş futbolcular için bir asgari maaş şartı uygulaması bulunuyor.
Öte yandan dünya futboluna en çok oyuncu pazarlayan ülkelerin başında gelen Portekiz’de ise hiçbir şart ve düzenleme bulunmayıp tamamen serbest model benimseniyor.
İngiltere’de Düzenlemeler Çok Katı
Dünyanın en çok takip edilen ligi İngiltere Premier Lig’de ise kural sınırsız olarak gözükse de birçok düzenleme mevcut.
İngiltere’de sınırsız yabancı transfer etme hakkı bulunan kulüpler buna karşın bu yabancılar için çalışma izni almak zorunda. Bu çalışma izninin çıkabilmesi için, transfer edilecek oyuncunun ülkesinin milli takımının son 2 yıldaki maçlarının %75’inde forma giymiş olması gerekiyor.
Bununla beraber takımların kadrolarında 21 yaşından büyük en fazla 17 oyuncu olması kabul ediliyor. Altyapı oyuncularının, akademi oyuncusu statüsünde değerlendirilebilmesi için ise 3 yıl altyapıda oynamış olma şartı aranıyor.
Fransa ve İspanya Avrupa Birliği Pasaportuna Bakıyor
İtalya Serie A, Fransa Ligue 1 ve İspanya La Liga’da ise oyuncuların milliyetlerinden ziyade Avrupa Birliği üyesi ülkelere ait pasaportlarının olup olmadığına bakılıyor.
İtalya Serie A’da AB üyesi ülkelerden sınırsız oyuncu oynatılabilirken bu pasaporta sahip olmayan 5 futbolcunun kadroda olmasına izin veriliyor. Fransa Ligue 1 için takımların AB üyesi ülkeler dışından 4 yabancı futbolcu oynatabileceği kurallarda yer alırken İspanya’da ise bu sayının yalnızca 3 olduğu belirtiliyor.
Türkiye’de Durum Nasıl
Türkiye Süper Lig’de ise oyuncuların milliyetlerine göre yabancı olup olmadığı değerlendiriliyor. Ancak bunun yanında Türk pasaportu olan futbolcular da yerli statüsünde kabul ediliyorlar. Takımlar sahada 8 yabancı bulundurabilirken kadrolarında, 14 yabancıdan fazlasını bulundurmalarına izin verilmiyor.
Bu anlamda Türkiye’deki uygulamanın benzerini benimseyen ligler olarak Romanya, İsrail, Belarus, Slovakya, Ukrayna ve Rusya gibi ligler öne çıkıyor. Bu liglerin bazılarında da kadroya katılacak oyuncularda sınır aranmazken sahaya çıkacaklara sınır koyuluyor.
Comments