Yeni Model Napoli Nasıl Kuruldu
top of page

Yeni Model Napoli Nasıl Kuruldu



Yazı: Batu Çakan


2021/22 sezonunun sonu Napoli için bir devrin sonu demekti. Napoli futbol takımı denilince futbolseverlerin aklına gelen figürlerin birçoğunun sözleşmesi bitiyordu.


Sözleşmesi devam eden önemli yıldızları da Napoli yönetiminin transfer döneminde elden çıkarması Napoli’nin tamamen yeni bir yapılanmaya girdiğini gösteriyordu.


Bir Devrin Sonu


2013/14 sezonundan beri Napoli’nin hücum hattında bulunan, biri 1.63 diğeri 1.69 kısacık iki futbolcu. Lorenzo Insigne ve Dries Mertens.


Bu ikili 9 sezon boyunca birlikte oynayarak üst düzey bir uyum yakaladı. Insigne 434 maçta 122 gol 95 asist üretmeyi başarırken Mertens 397 maçta yaptığı 90 asist ve attığı 148 golle Napoli tarihinin en fazla gol atan oyuncusu oldu.


İki futbolcunun da sözleşmesi geçtiğimiz sezon itibariyle sona erdi ve Napoli ile yeni sözleşme imzalamadılar. İtalyan, 31 yaşında MLS’in yolunu tutarak Toronto FC’ye imza atarken Belçikalı ise Avrupa’da kalmayı seçti. Galatasaray ile 1+1 yıllık sözleşme imzalayan Mertens, şimdiden Süper Lig’de fark yaratmaya başladı.


Napoli; Insigne ve Mertens’in yanı sıra David Ospina, Kevin Malcuit, Faouzi Ghoulam gibi sözleşmeleri sona eren isimlerle de yenileme yolunu seçmedi.


Ayrıca Napoli, kadrosunda hayati önem arz eden iki futbolcusuyla da transfer döneminde vedalaştı. 2014/15 sezonundan beri stoper tandeminin değişilmez ismi Kalidou Koulibaly, Chelsea’ye satılırken orta sahada her maçta kalitesini belli eden, Serie A’nın en iyi orta sahalarından Fabian Ruiz PSG’nin yolunu tuttu.


Yenilenme ve Gelişim


Transfer dönemine önemli oyuncularını elden çıkararak başlayan Napoli’de hem taraftarlar hem de teknik direktör Luciano Spaletti transfer bekliyordu.


Ancak Napoli hiç acele iş yapmadan, dikkatli bir şekilde eksik mevkilerine doğru isimleri getirmeyi başardı.


Orta sahada geçtiğimiz sezon kiralık olarak takımda bulunan Zambo Anguissa’nın bonservisi alındı. Kamerunlu güncel olarak takımın çıktığı 8 maçta da ilk 11’de sahaya çıktı.


Zambo’ya ek olarak orta sahaya Tottenham’da kadroya girmekte zorlanan Tanguy Ndombele kiralık olarak eklendi. Fransız oyuncunun satın alma opsiyonu da bulunuyor.


Koulibaly’den boşalan stoper bölgesine ise tanıdık bir isim transfer edildi. Fenerbahçe’den Kim Min Jae, Napoli’nin yeni stoperi oldu. Güney Korelinin ne kadar doğru bir hamle olduğu henüz 7 maça çıkmasına rağmen şimdiden anlaşıldı.


Defansa Min Jae dışında iki transfer daha yapan Napoli; Getafe’den Mathías Olivera ve Brighton’dan Leo Ostigard’ı renklerine bağladı.


Fakat kadroda açık ara en önemli değişim hücum hattında gerçekleşti. Insigne ve Mertens’i bedelsiz kaybettikten sonra Adam Ounas ve Andrea Petagna’yı da elden çıkaran Napoli’de ön hatta oynayabilecek oyuncu sayısı üçe düştü.


Napoli, kaybettiği oyuncuların yerini tek tek doldurmayı başardı. Günümüzde tüm dünyanın konuştuğu Khvicha Kvaratskhelia, geçen sene Hellas Verona ile Serie A’da 17 gol atmayı başarmış Giovanni Simeone ve Sassuolo’da dikkat çekici bir oyun oynayan Giacomo Raspadori takıma katıldı.


Golcü, Lider, Namağlup


Tüm bu futbolcu sirkülasyonunun ardından sezona giriş yapan Spaletti’nin takımı, sezonu üst perdeden açtı.


Serie A’da 6 maçta 4 galibiyet ve 2 beraberlikle liderlik koltuğunda oturan Napoli, Şampiyonlar Ligi’ne parıltılı bir başlangıç yaptı.


İlk hafta evinde Liverpool’u 4-1 yenerek iyi bir başlangıç yapan Napoli, ikinci maçta 12 yıl sonra Şampiyonlar Ligi’nde dönen Rangers karşısında deplasmanda 3-0 kazanmayı başardı.


Toplam çıktığı 8 maçta 6 galibiyeti ve 2 beraberliği bulunan takım namağlup olarak yoluna devam ediyor. Üstelik Napoli 4 karşılaşmada kalesini gole kapatmayı başardı ve Atalanta’nın ardından Serie A’nın en az gol yiyen iki takımından biri (Juventus ile) oldu.


Napoli aynı zamanda oldukça golcü bir grafik çiziyor. Ligin 13 gol ile en fazla gol atan takımı olan Napoli’de, 4 gol 2 asistle Khvicha Kvaratskhelia, 3 gol 4 asistle Piotr Zielinski, 2 gol 1 asist yapan Osimhen ve Politano, 2 gol atan Raspadori öne çıkan oyuncular olmayı başardı. Stoper olmasına rağmen Kim Min Jae’nin de 2 golü bulunuyor.


Hafta içi kazanılan Rangers maçının ardından Spaletti, takımın gösterdiği gelişmeden şu sözlerle bahsetti;


“Oyuncuların maçlara zihinsel yaklaşımını takdir ediyorum. Geliştiğimizi gösteriyoruz. Gelen oyuncular kendinden emin ve güçlü oynuyor. Yaptığımız işten memnunuz ve mutluyuz, ancak sakin kalmalı ve çok çalışmalıyız."


Serie A’da geçtiğimiz sezonu 12 maçlık yenilmezlik serisiyle açan Napoli, bu serisini bu sezon daha da geliştirmek istiyor. Transfer döneminde yayınladığımız Serie A dosyasında şampiyonluk için güçlenmesi gerekiyor dediğimiz Napoli için bu hedef artık ulaşılabilir duruyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page