Yıldızlar Suudi Arabistan’da
top of page

Yıldızlar Suudi Arabistan’da



Suudi Arabistan temsilcileri, 2023/24 sezonunda kadrolarına kattıkları önemli yıldızlarla dikkat çekti.


Avrupa’dan birçok yıldız isim yüksek bedeller karşılığında Suudi Arabistan ekiplerinin yolunu tutarken özellikle Al-Ahli, Al-Hilal, Al-Nassr ve Al-Ittifaq, kurdukları kadrolarla öne çıktılar.


Al-Ahli Premier League Yıldızlarını Tercih Etti


2015/16 sezonunda Saudi Pro League’de şampiyon olduktan sonra bir daha mutlu sona ulaşamayan Al-Ahli, bu hasretini bitirmek amacıyla yeni sezonda kadrosunu Premier League orijinli yıldız isimlerle güçlendirdi.


Al-Ahli’nin bu sezon şimdiye kadar yaptığı en sansasyonel transfer, Manchester City ile geçtiğimiz sezonu 3 kupayla tamamlayan Riyad Mahrez oldu.


Leicester City’de tarihin en unutulmaz lig şampiyonluklarından birini yaşadıktan sonra 2018’de Manchester City’e transfer olan Riyad Mahrez, Al-Ahli’ye 35 milyon € karşılığında katıldı.

32 yaşındaki Cezayirli oyuncunun Suudi Arabistan temsilcisinden yıllık 50 milyon € kazanacağı öne sürülürken Mahrez ile 4 yıllık sözleşme imzalandı.


Transfer döneminde Riyad Mahrez ile yetinmeyen Al-Ahli, Premier League’in önemli ekiplerinde forma giyen Allan Saint Maximin, Edouard Mendy ve Roberto Firmino gibi yıldızları da transfer etti. Bu isimlerin yanında Roma’dan Roger Ibanez ve Barcelona’dan Franck Kessie’yi de kariyerlerini Al-Ahli formasıyla sürdürmeyi tercih etti.


Al-Ahli son olarak ise daha önce Sassuolo, Juventus ve Atalanta gibi Seria A ekiplerinde forma giyen Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın 25 yaşındaki stoperi Merih Demiral’ın transferini gerçekleştirdi. Demiral’ın Suudi Arabistan’dan temsilcisinden 3 yılda yaklaşık 36 milyon € kazanacağı iddia edildi.


Al-Ittihad Ballon d’Or’un Son Sahibini Getirdi


Suudi Arabistan’ın bir diğer iddiali ekibi Al-Ittihad, 2023/24 yaz transfer döneminin dünyadaki en çok ses getiren transferlerinden birine imza attı.


Real Madrid formasıyla Avrupa ve dünya futboluna damga vurarak 2022 Ballon d’Or ödülünü kazanan Fransız süper yıldız Karim Benzema, kendisini 3 yıllığına Al-Ittihad’a bağlayan bir sözleşme imzaladı.


İspanyol devinin formasıyla toplamda 25 kupa kazanan ve kariyerinde 5 UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu bulunan Benzema’nın Al-Ittihad’a maliyetinin 3 yıl için 600 milyon € olduğu öne sürüldü.


Benzema’nın yanına kaliteli isimleri katmayı sürdüren Al-Ittihad, orta saha tercihlerini ise Premier League’den yaptı. Chelsea’nin Fransız yıldızı N’Golo Kante, 2 yıllığına yaklaşık 200 milyon € maaşla Suudi Arabistan’ın yolunu tutarken Liverpool’un Brezilyalı orta sahası Fabinho da ona katıldı.


Geçtiğimiz sezonu Nuno Espirito Santo yönetiminde şampiyon tamamlayan Al-Ittihad’ın bir diğer transferi ise Celtic’ten yaklaşık 30 milyon €’ya alınan Jota oldu.


Al-Nassr Ronaldo’nun Etrafını Güçlendirdi


2022/23 sezonunda kadrosuna Portekizli süper yıldız Cristiano Ronaldo’yu katarak tüm dünyanın gözünün Suudi Arabistan’a çevrilmesine neden olan Al-Nassr, yeni sezon transfer hamleleriyle Ronaldo’nun etrafını güçlendirdi.


Cristiano Ronaldo’yu kadrosunda bulundurmasına rağmen geçen sezon şampiyonluğu elde edemeyen Al-Nassr’ın bu sezonki en büyük transferi Bayern Münih’in Senegalli kanat forveti Sadio Mane oldu.


Senegalli yıldız için Bayern Münih’e 30 milyon € bonservis bedeli ödeyen Al-Nassr’ın Mane’ye ise 4 yıl için 160 milyon €’luk bir kontrat sunduğu bildirildi.


2018/19 sezonunun ardından bir kez daha şampiyon olmayı hedefleyen Al-Nassr, orta saha merkezini ise son UEFA Şampiyonlar Ligi finalisti Marcelo Brozovic ve Lens’ta geçen sezon gösterdiği performansla öne çıkan Seko Fofana ile güçlendirdi.


Suudi Arabistan ekibi son olarak ise Ronaldo’nun Manchester United’dan takım arkadaşı olan Alex Telles’i kadrosuna dahil etti.


Neymar da Suudi Arabistan’ı Tercih Etti


Suudi Arabistan’da 2023/24 yaz transfer sezonunun en hareketli takımı ise tartışmasız Al-Hilal oldu.


Transferde oyuncuların bonservislerine yaklaşık 340 milyon € harcayan Al-Hilal’in en büyük hamlesi ise Paris Saint Germain’in Brezilyalı süper yıldızı Neymar oldu.


Neymar’a yıllık yaklaşık 120 milyon € ödeyeceği söylenen Al-Hilal, oyuncuyla 2025’e kadar sözleşme imzaladı. Ayrıca Neymar’ın sözleşmesinde birçok ekstra maddenin olduğu da belirtildi.


Al-Hilal bu sezon Neymar’ın dışında birçok önemli ismi daha kadrosuna katarak şampiyonluk yolundaki iddiasını ortaya koydu. Buna göre Brezilyalı kanat oyuncusu Malcom, Portekizli Ruben Neves, Lazio’nun uzun yıllardır kimseye satmadığı Sergej Milinkovc Savic, Chelsea’den Koulibaly, Sevilla’dan kaleci Bono ve Fulham’dan Aleksandar Mitrovic de Al-Hilal kadrosuna katılan diğer yıldızlar oldular.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page